Zoë Verdaasdonk
februari 14, 2023

30% minder voedselverspilling bij Flevolandse zorgorganisaties

Flevolandse zorgorganisaties in actie om voedselverspilling tegen te gaan

Vijf Flevolandse zorglocaties van Coloriet en Woonzorg Flevoland, zijn in opdracht van provincie Flevoland en gemeente Lelystad, samen met Greendish de uitdaging aangegaan om voedselverspilling tegen te gaan. Door het meten van voedselverspilling in hun keuken, koelkast en op het bord, is hun kennis en bewustzijn vergroot. Met als resultaat: 30% minder voedselverspilling.

 

Dubbele winst

Naast milieuwinst heeft het tegengaan van voedselverspilling ook financiële voordelen. Greendish heeft in kaart gebracht dat 30% minder verspilling op jaarbasis leidt tot ruim 4000 kilo minder CO2 uitstoot, ongeveer 6400 m3 waterbesparing, én tot €6.400 besparing in kosten.

Meten is weten

Snij-afval in de keuken, ongebruikte producten in de koelkast en de restjes op het bord. Iedereen kent het wel! Door dit een week lang te meten bij de vijf zorglocaties, is inzicht verkregen waar en hoeveel voedsel daadwerkelijk wordt verspild. Door deze bewustwording konden gerichte keuzes gemaakt worden. Denk hierbij aan een soep maken van de overgebleven keukenproducten, minder bestellen, of simpelweg iets minder rauwkost op de borden. Kortom eenvoudige oplossingen, met grote impact.

Certificaten uitgereikt

Tijdens een inspiratiebijeenkomst over tegengaan van voedselverspilling en de kansen van de eiwittransitie, werden certificaten uitgereikt aan de vijf zorglocaties. Dit gebeurde in aanwezigheid van wethouder Sjaak Kruis, gedeputeerden Jan-Nico Appelman en Gebke van Gaal. De  locaties ontvingen dit certificaat, om hen te bedanken voor hun koplopers rol en inzet voor het tegengaan van voedselverspilling in Flevoland.

 

Keteninitiatieven Flevoland

Provincie Flevoland stimuleert ondernemers om circulaire producten te maken of om grondstoffen te leveren voor de circulaire economie. Daarom ondersteunt zij beginnende circulaire ketens, waarbij door de samenwerking tussen grondstoffenleverancier, verwerker en een afnemer van het eindproduct een keten gevormd kan worden. Deze circulaire ketens krijgen hulp in de vorm van ketenmanagers.

 

Meer informatie over wat Greendish voor jouw organisatie kan betekenen? Neem contact op via hello@greendish.com