" alt="5 tips om overrijp fruit te redden" />
Kars
januari 13, 2021

5 tips om overrijp fruit te redden

Menig koelcel ligt doorgaans vol met smakelijke verse ingrediënten. Niet gek dus dat je die doos aardbeien even helemaal over het hoofd hebt gezien. En nu zijn die heerlijke aardbeien te zacht geworden om nog te serveren bij het dessert. Balen, maar de doos meteen weggooien is echt nergens voor nodig. De horeca verspilt jaarlijks al 51.000 ton aan voedsel, wat gelijk staat aan 14.500 grote vrachtwagens. Voedselverspilling is ontzettend slecht voor het milieu, de grondstoffen die gebruikt zijn bij de productie van het voedsel worden allemaal verspild zodra voedsel wordt weggegooid. En ook zeker niet onbelangrijk, voedselverspilling kost bakken met geld. Nederlandse restaurants en hotels kunnen samen al 61 miljoen kilo minder voedsel verspillen en zo 582 miljoen euro besparen! Voedselverspilling tegengaan is dus echt een win-winsituatie.

Geef de zachte aardbeien dus een tweede leven. Doordat overrijp fruit in een later stadium meer suikers aanmaakt, zijn je aardbeien, bananen of bessen juist nu extra zoet. Dus ze zijn wellicht niet mooi genoeg meer om in partjes bij een dessert te serveren, maar dit overrijpe fruit is nog steeds heel lekker om te verwerken in een ander gerecht. In dit blog lees je 5 tips om overrijp fruit een tweede kans te geven.

1. Maak er jam van

overrijp fruitHeb je bosbessen of aardbeien over? Maak er in een handomdraai een heerlijke jam van! Ook een combinatie van restjesvruchten is heerlijk. Doe een gelijke hoeveelheid fruit en geleisuiker in een hoge pan. Voeg wat citroensap toe en breng het al roerend aan de kook. Blijf 5 minuutjes zachtjes roeren en de jam is klaar! Na het afkoelen serveer je de jam op brood, bij ijs of verwerken het in een taart.

Vergeet vooral niet te vermelden dat de jam helemaal huisgemaakt is. Zo verkopen de gerechten met huisgemaakte producten vaak beter en werpt je huisgemaakte jam meteen al letterlijk zijn vruchten af. Wil je liever een variant die je bij vleesgerechten kan serveren? Kies dan voor coulis, een zoete dikke saus. Gooi 250 gram rood fruit en 2 theelepels suiker in een pan en kook het plat. Mix het met een staafmixer en zeef het om er een mooie gladde saus van te maken. En voilà, een heerlijke saus voor bij je vleesgerechten.

2. Gezond sorbetijs

Een tweede manier om je overrijpe fruit te redden is door er sorbetijs van te maken. Zoals je net al hebt gelezen is het overrijpe fruit extra zoet doordat er meer suikers zijn aangemaakt. Hierdoor is overrijp fruit alleen maar geschikter om je eigen sorbetijs van te maken. Vries het overgebleven fruit in en gooi het daarna in de blender. Breng het op smaak met een eetlepel poedersuiker en blenden maar! Serveer het ijs in een scroppino of bijvoorbeeld met een zoete meringue. Zo staat er gemakkelijk een heerlijk huisgemaakt toetje op je kaart.

3. Bakken met fruit

Geen behoefte aan ijs of jam, maar nog steeds overrijp fruit over? Bak er iets lekkers van! Ook hier zijn de recepten onuitputbaar. De populairste recepten zijn natuurlijk het bananenbrood van overrijpe bananen of een crumble van frambozen en blauwe bessen. En ook bij deze gerecht geldt; vermeld op je kaart dat de taart huisgemaakt is met ‘’gered’’ fruit. Wedden dat ook deze taart vaker verkocht wordt?

4. Smoothies maken

Een klassieker! En ook zeker de makkelijkste manier om overrijp fruit een tweede leven te geven. Met smoothies kun je eindeloos variëren en, als je ze niet met te veel suiker bereidt, zijn ook nog eens gezond. Wat dacht je van een zoete smoothie met rood fruit en banaan? Of voor de warme zomerdagen een tropische smoothie met mango en kiwi. En natuurlijk voor de chocoladeliefhebber een smoothie van bevroren banaan en chocolade sorbetijs.

5. Last resort: op de composthoop

overrijp fruitEn als je echt geen tijd hebt voor andere recepten en toch nog overrijp fruit weg moet gooien, gooi het dan in de gft-bak of op de composthoop. Hebben jij of één van je medewerkers een eigen moestuin? Dan zijn jullie vast blij met de overgebleven onderdelen van de vruchten. De schillen, pitten en klokhuizen van zowel binnenlandse als exotisch vruchten zijn geschikt voor de composthoop. Vooral banaan is nuttig. In bananen zit namelijk veel kalium en fosfor, wat ervoor zorgt dat je planten een groeispurt krijgen. Je kan bananenschillen in je composthoop gooien of ze gewoon in je tuin onder een struik leggen. Of leg de bananenschillen een paar dagen in de plantenpotten van het restaurant. Zo krijgen de planten in je restaurant ook meteen een groeispurt.

 

Door overrijp fruit een tweede leven te geven en niet weg te gooien gaan we samen de voedselverspilling tegen. Benieuwd naar andere manieren op voedselverspilling tegen te gaan? Wil je ondersteuning met het verduurzamen van jouw restaurant? Door middel van de Greendish Succesformule met strategische tools, metingen, online cursussen en intensieve begeleiding zorgen wij ervoor dat jij precies weet welke stappen je kunt zetten naar een lagere ‘footprint’ en tegelijkertijd je gasten tevreden houdt en je inslag verbetert.