5 tips voor een duurzaam kerstdiner
Serveer jij dit jaar ook een duurzaam kerstdiner?
De feestdagen én kerstdiners komen er weer aan en voor het tweede jaar op rij ziet dit er anders uit dan we gewend zijn. We eten in kleinere groepen en houden afstand van elkaar. We videobellen met de familie en tijdens het kerstdiner proosten we online op elkaar én onze gezondheid. Maar of je deze kerst nu alleen met je partner doorbrengt óf een selectie hebt gemaakt van familieleden die je uitnodigt, één ding blijft het hetzelfde. Kerst draait om lekker eten. Helaas is het traditionele kerstdiner alleen niet erg duurzaam. Vlees speelt vaak de hoofdrol en achteraf worden er kilo’s voedsel weggegooid. Zonde!
Aangezien dit jaar toch alles al anders is, is dit hét moment om ook het traditionele kerstdiner op de schop te gooien. En omdat het tijdens kerst belangrijk is om aan iedereen te denken, is het belangrijk onze planeet daarbij niet te vergeten. Kies dit jaar daarom eens voor een duurzaam alternatief! Met deze 5 tips tover je jouw kerstgerechten gemakkelijk om in een feestelijk en duurzaam diner!
1. Koop lokale producten voor jouw kerstdiner
Een duurzaam diner serveren begint bij de inkoop. Koop dus zoveel mogelijk producten lokaal in. Tijdens de coronaperiode heeft de support-your-local en farm-to-table al veel media-aandacht gekregen. En terecht. Uit eigen land, of zelfs uit eigen regio inkopen is meestal beter voor het milieu dan het inkopen van producten die zijn overgevlogen. Als de appels voor het appelkruimeltoetje op het menu van jouw kerstdiner helemaal uit Zuid-Amerika overgevlogen moeten worden, kost dit alleen al 2,06 ton CO2 per vliegrit! Terwijl de appels van de fruitboer op de markt op zijn minst net zo lekker zijn. En die komen gewoon van Nederlandse bodem, wat beter voor het milieu is én voor de lokale economie. Twee vliegen in één klap dus! Let er bij het kopen van lokale producten wel op dat het verdere productieproces van het product duurzaam is. Onze tip? Koop zoveel mogelijk producten met topkeurmerken.
2. Serveer meer groente en minder vlees
Als je aan kerst denkt, denk je natuurlijk aan een rollade of aan een gevulde kalkoen. Een stukje vlees mag ook heus wel, maar probeer vlees niet het hoofdonderdeel van het diner te maken. Koop dit jaar een kleinere rollade en kies eens niet de grootste kalkoen uit. Bij de productie van vlees komen namelijk een stuk meer broeikasgassen vrij dan bij de productie van groenten. Volgens de Voedsel- en Landbouworganisatie van de VN is de veehouderij verantwoordelijk voor 14,5% van alle uitstoot van broeikasgassen. Voor 1 kilo vlees is ongeveer 5 kilo plantaardig voedsel nodig. Totaal niet efficiënt en al helemaal niet duurzaam dus.
Serveer dit jaar daarom meer groenten en iets minder vlees. Wanneer je groente koopt probeer dan vooral seizoensgebonden groenten te kopen. Benieuwd naar wat de seizoensgroenten in december zijn? Kijk dan hier. Probeer hier eens je kerstdiner op aan te passen!
Geef groenten meer smaak door met de juiste kruiden te werken. Of bereid de groenten zoals je ook het vlees zou bereiden en de smaken zullen je verrassen. Gastronomix heeft speciaal voor keukenprofessionals 20 video’s ontwikkeld waarin je stap-voor-stap ziet hoe je groenten op een bijzondere en smaakvolle manier kunt bereiden. Wil je naast de groentegerechten ook vlees serveren? Kies dan voor een stukje vlees met een lagere CO2-belasting, zoals kip of varken.
3. Borrel met biologische wijnen
Een kerstdiner draait niet alleen om het eten. Wijn is voor velen een belangrijk onderdeel van het kerstmenu. Kies voor een biologische wijn om je duurzame diner echt af te maken. Biologische producten zijn op veel fronten duurzamer dan reguliere producten: geen kunstmest en synthetische bestrijdingsmiddelen, een gezonder en gevarieerder bodemleven en minder uitputting van de bodem. Als we de bodem uitputten, kunnen er minder gewassen groeien en wordt er minder CO2 opgenomen. Dit moeten we dus voorkomen. Biologische wijnen, geperst uit biologische druiven, worden gemaakt met respect voor de natuur. Daarnaast is het gebruik van zwavel (sulfiet) beperkt in de biologische wijnbouw. Sulfiet zit van nature in wijn en het zorgt ervoor dat de wijn goed blijft. Vaak wordt extra sulfiet toegevoegd om de houdbaarheid van de wijn te verlengen. Zo mag er maximaal 160 milligram per liter bij rode wijn worden toegevoegd en maximaal 210 milligram per liter witte wijn. Biologische wijn moet minstens 30 tot 50 milligram per liter lager zijn dan de conventionele wijnen. Kortom, als je straks naar de slijterij gaat voor de wijn, kies dit jaar dan vooral eens een (of meer) biologische wijn!
Maar hoe weet je zeker dat een wijn biologisch is?
Let op het biologische keurmerk. Het meest gebruikte logo binnen Europa is het Europese biologische keurmerk. De druiven worden voor de oogst gecontroleerd op biologische wijnbouw principes én de wijn wordt ook nog een keer gecontroleerd voordat deze wordt gebotteld. Dubbel check dus. Met dit keurmerk is het een stuk makkelijker om de biologische wijnen te herkennen. Santé!
4. Verminder voedselverspilling
Er is nóg een kersttraditie waar we maar niet vanaf komen. Er wordt elk jaar weer veel te veel eten gemaakt. Daarom blijft er na het uitbuiken nog één laatste punt over om het duurzame kerstdiner af te maken. Gooi de overgebleven ragout, kip en groenten niet weg, maar bewaar het voor een andere keer! Plak er een derde kerstdag aan vast en serveer een restjesdiner. Of vries de kliekjes in en eet die op als je een keertje geen zin hebt om te koken. Of misschien wil een van je gasten wel een doggybag met je zoete aardappelfrietjes mee naar huis, omdat hij of zij het zo lekker vond. Maar om het restjes ‘’probleem’’ helemaal te voorkomen kun je natuurlijk ook gewoon iets minder eten bereiden. Dat is wellicht wat lastiger omdat je dan goed in zult moeten schatten hoeveel je gasten willen eten. Maar door dit toch te doen voorkom je dat je na kerstavond kilo’s voedsel weg moet gooien. Ga voor kwaliteit boven kwantiteit en serveer vooral niet teveel. Zo voorkom je niet alleen voedselverspilling, maar ook het opgeblazen gevoel aan het eind van de avond! Win-win dus!
5. Een duurzaam diner met de Greendish Guidelines!
Onze laatste tip: Gebruik de Greendish Guidelines bij het samenstellen van jouw duurzame kerstdiner! De Guidelines zijn praktische handvatten voor het samenstellen van een duurzaam en gezond menu volgens de richtlijnen van het EAT-Lancet rapport. Het EAT-Lancet rapport is het resultaat van een groot project waaraan 37 internationale wetenschappers hebben meegewerkt. Zij hebben universele wetenschappelijke targets gezet voor een duurzaam voedselsysteem en een gezond dieet. Een voedselsysteem waarmee wij in 2050 10 miljard monden kunnen voeden. Het door hen gestelde kader geeft weer hoe een duurzaam en gezond voedingspatroon er in 2050 eruitziet. Heel handig, want dit kader kan ook jou helpen bij de keuzes voor het samenstellen van een duurzaam én gezond kerstdiner. In de Guidelines lees je hoe groot de porties mogen zijn en uit welke componenten een gebalanceerd en gezond kerstmenu bestaat! Meer over de Guidelines lees je hier.
Het enige wat ons nu nog rest is jou een lekker én duurzaam kerstdiner te wensen! En stuur ons vooral foto’s van jouw duurzame kerstmenu (met ingrediëntenlijst) en wie weet zie je jouw foto’s op onze socials langskomen!