" alt="5x oranje recepten voor Koningsdag!" />
Kars
april 26, 2021

5x oranje recepten voor Koningsdag!

Morgen is het Koningsdag! Ook dit jaar zal het anders worden dan andere jaren. Normaliter 1 van de drukste dagen van het jaar voor de horeca. Iedereen is druk in de weer met de vele gasten die in een feestelijke oranje outfit langskomen om een drankje te drinken of hapje te eten. Al hebben we gelukkig het mooie vooruitzicht dat op 28 april de horeca weer deels open mag, met Koningsdag zullen de terrassen nog even gesloten moeten blijven. Wat wel kan is het aanbieden van afhaalgerechten die helemaal in het teken staan van Koningsdag. Al zal het dus nog een dagje bij afhalen moeten blijven, oranje gerechten zullen helpen om er toch nog wat feestelijks van te maken! Want wie denkt aan Nederland, denkt aan de kleur oranje. En laten er nu net veel heerlijke groente beschikbaar zijn in een vrolijk oranje kleurtje. Wat dacht je van oranje paprika, wortel of zoete aardappel? Stuk voor stuk lekker, gezond én oranje.

Om jou te helpen met het bedenken van leuke oranje recepten hebben wij in deze blog wat ideeën op een rijtje gezet. Alle recepten zijn natuurlijk gezond, want ook tijdens feestdagen is het belangrijk om goed te blijven zorgen voor onszelf. Maar het belangrijkste van allemaal blijft: deze recepten zijn heel erg lekker! Ze hoeven natuurlijk niet beperkt te blijven tot jouw Koningsdagmenu. De gerechten zullen ook de rest van het jaar door kleur geven aan jouw menu en het menu nóg aantrekkelijker maken. Let hierbij wel op wanneer het product in het seizoen is, om te voorkomen dat je een geïmporteerd product aanschaft.

 

 

oranje receptOranje paprika

Tegenwoordig komen de paprika’s van de hoogste kwaliteit uit Nederland! Wel kan paprika een wat hogere milieubelasting hebben, dat komt omdat het vaak wordt gekweekt in kassen. Koop bij voorkeur een biologische paprika of paprika met het duurzame topkeurmerk On the way to PlanetProof.
De oranje paprika bevat veel vezels en vitamine C. Dat is goed voor de darmen, de opname van ijzer en voor de weerstand.

 

 

 

oranje receptWortel

Van oorsprong is een wortel helemaal niet oranje, maar wit. Er doet zich al lang het verhaal de ronde dat de oranje wortel zou zijn gekweekt als eerbetoon aan de Nederlandse koninklijke familie. Ook al blijkt uit onderzoek dat dit niet helemaal waar is, oranje wortels bestonden al eerder, toch wordt de wortel vaak geassocieerd met Nederland. Hij mag dan ook niet missen in het lijstje met oranje gerechten voor Koningsdag! Wortels hebben een lage klimaatbelasting en kunnen gewoon in Nederland geteeld worden. Koop bij voorkeur wortelen in die biologisch zijn of het duurzame topkeurmerk On the way to PlanetProof hebben.
Wortels bevatten veel vezels, vitamine C en bètacaroteen. Dat is onder                                                                                  andere goed voor je darmen, huid, ogen, opname van ijzer en de weerstand.

 

 

oranje receptZoete aardappel

Het is goed om je bewust te zijn van dat de zoete aardappel het minst duurzaam lijkt te zijn van de 3 oranje groente. De zoete aardappel wordt voor het grootste gedeelte geïmporteerd uit landen als Amerika, omdat het een (sub)tropisch gewas is. Toch zijn er ook plekken in Nederland waar zoete aardappel verbouwd wordt. Kies met voorkeur voor een biologische zoete aardappel om jouw gerechten mee te bereiden.
Zoete aardappel is een lekkere én gezonde groente. Het bevat veel vezels, kalium, vitamine C, bètacaroteen en choline. Dit maakt dat zoete aardappel onder andere goed is voor de suikerspiegel, darmen, bloeddruk en de weerstand.

 

Recepten

 1. Oranje paprika gazpacho
  https://fitandfed.net/2014/07/17/roasted-orange-yellow-pepper-gazpacho/
  Het is inmiddels lente, het zonnetje schijnt weer geregeld en de warme dagen komen eraan. De tijd van soepen om je te verwarmen is voorbij en de tijd voor gazpacho aangebroken!  Lekker als voorgerechtje, maar ook voor een fris tussendoortje is gazpacho ideaal. Door de wortel en paprika te roosteren krijgen ze een zoetige smaak en hoef je geen suiker toe te voegen.
 2. Zoete aardappel lasagne
  https://chickslovefood.com/recept/zoete-aardappellasagne-skinny-six/
  Voor deze oranje lasagne gebruik je geen lasagnebladeren, maar ruil je deze in voor zoete aardappel! Niet alleen geeft dit een mooie oranje kleur aan je gerecht, het is ook nog eens lekker gezond.
 3. Gevulde oranje paprika
  https://chickslovefood.com/recept/skinny-oranje-paprika-met-quinoa/
  Dit gerecht is heerlijk, gezond en je kan de vulling eindeloos variëren. In dit recept wordt de paprika gevuld met quinoa, cherrytomaatjes, spinazie.
 4. Quinoa pizza met oranje groente
  https://chickslovefood.com/recept/skinny-six-quinoapizza-met-oranje-groenten/
  Net zo lekker als een “normale” pizza, maar een stuk gezonder! Bij deze pizza maak je de bodem namelijk van quinoa. Dat is nog een stuk makkelijker dan een deeg van volkorenmeel moeten maken. Beleg de pizza met oranje groente voor een kleurrijk Koningsdagrecept!
 5. Carrot cake balletjes
  https://www.voedingscentrum.nl/recepten/gezond-recept/carrotcake-balls.aspx
  Zelfs in het oranje dessert zitten wortels verstopt. Deze variatie op carrot cake maak je met wortel en havermout en smaakt heerlijk bij een kopje koffie of thee. Daarbij is winterpeen deze maand (april) een seizoensproduct!

Let altijd op waar een product vandaan komt en koop bij voorkeur een product met een van de duurzame topkeurmerken. Vergeten waar die keurmerken ook alweer voor staan? Lees het terug in ons blog die uitleg geeft bij 10 duurzame topkeurmerken.

Namens het Greendish team wensen wij je een gezellige en smakelijke Koningsdag!