" alt="5x wat te doen met groente- en fruitafval" />
Kars
april 15, 2021

5x wat te doen met groente- en fruitafval

Op het eerste gezicht lijkt het misschien of je er niets mee kunt: de stukken fruit of groente, die overblijven nadat je het hebt gebruikt om jouw heerlijke gerecht mee te maken. Aardappelschillen die jij niet kan gebruiken bij het maken van een aardappelgratin, de bladeren die aan de radijsjes zaten voordat jij ze door een frisse salade deed, de binnenkant van de pompoen die je hebt gebruikt voor een smeuïge pasta… Alles wordt zonder nadenken in de GFT-bak gegooid. Want, wat moet je er anders mee?

Wij hebben 5 tips verzameld die laten zien dat het loont eerst na te denken voor je iets in de afvalbak gooit! Want sommige delen waarvan jij eerst dacht dat ze niets waard waren kunnen best nog eens van pas komen. Door deze delen niet weg te gooien, maar te gebruiken in jouw andere gerechten of zelfs om te toveren tot iets nieuws voor op de menukaart bespaar jij jezelf extra tripjes naar de vuilnisbak. Bovendien kan het geld besparen, al is het maar een beetje. En waarom zou je het niet doen? Anders gooi je het toch weg! Dan kan je er beter nog iets lekkers van maken…

 

groente fruitafval1.     Verrijk je gerechten

Heb jij wel eens stil gestaan bij het verwerken van ongebruikte delen van groente of fruit als verrijking van een ander gerecht? Neem een momentje om na te denken of hier een mogelijkheid toe is. Misschien kan het je wel wat geld besparen! Heb je er bijvoorbeeld wel eens aan gedacht om de pompoenpitjes die je niet gebruikt te roosteren en te serveren op een heerlijke salade? Schilletjes van aardappel, stronken van broccoli en bloemkool, of zelfs de schil van een banaan kun je omtoveren tot groente- of fruitchips en bij een ander gerecht serveren. Met de buitenste laag van kool, blaadjes van bloemkool of schillen van wortel, of stengels van kruiden is ook niets mis. Sterker nog, deze bevatten dezelfde vitamines en mineralen als de rest van de groente.                                                                          Grill ze en serveer in een salade.

2.     Groentebouillon

De restjes van de groente die jij hebt gebruikt in het bereiden van jouw gerechten kun je goed gebruiken om een smakelijke groentebouillon van te maken! Paprika, bloemkool, pastinaak, wortel; iedere groente die je maar kunt bedenken kun je gebruiken voor de bouillon. Of het nou schillen, overgebleven stukjes of afgesneden achterkantjes zijn. Kaalgeplukte takjes peterselie zijn ook een goede toevoeging aan jouw bouillon, omdat deze veel smaak bevatten. Verzamel de overgebleven groente gedurende de dag in een bak en trek er wanneer je tijd hebt bouillon van. Heb je niet genoeg verzameld of heb je geen tijd gehad om de bouillon te trekken? Dan kun je de bak met overblijfselen altijd in de vriezer bewaren voor een later moment.

Gebruik de bouillon als basis voor bijvoorbeeld soepen, risotto of couscous.
Jouw eigen bouillon maken is niet alleen een duurzame optie, je hoeft ook minder met vuilniszakken te sjouwen en bovendien is het smaakvoller dan een blokje in het water gooien, waardoor jouw gerechten nóg lekkerder zullen zijn!

3.     Smoothie

Overgebleven stukjes fruit of groente zijn ideaal om te verwerken in smoothies. Loof van wortels, blaadjes spinazie of boerenkool zijn heerlijk in een voedzame smoothie. Gooi ook de stukjes fruit met plekken die iets overrijp zijn geraakt niet weg. Deze serveer jij waarschijnlijk niet graag aan gasten, maar dat is zeker geen reden om ze weg te gooien! Ze zijn, samen met stukken fruit die simpelweg over zijn gebleven, perfect voor in een smoothie. Verzamel de overgebleven stukken fruit en groente en stop ze in een blender. Combineer met bijvoorbeeld een banaan en wat sap en blend het tot een heerlijke smoothie. Deze kun je dan weer op jouw kaart zetten als Zero Waste smoothie! Het leuke van smoothies is dat je eindeloze variaties kunt bedenken met de verschillende stukken groente of fruit die jij over hebt!

groente fruitafval

4.     Pesto

Verschillende soorten bladgroen kun jij ook gebruiken om een pesto van te maken. Kijk van tevoren wel of het bladgroen eetbaar is. Bladgroen van bijvoorbeeld wortel, radijs of biet kun je met noten, olie, kaas en peper en zout in een keukenmachine of vijzel doen en hier gemakkelijk een lekkere pesto van maken.

 

 

 

5.     Opnieuw laten groeien

Misschien heb jij al een moestuin waar jij verse groente vandaan haalt om te gebruiken in jouw gerechten, anders is dit hopelijk inspiratie om er eentje te beginnen! “Afval” van groente of kruiden kun jij namelijk gebruiken om opnieuw te planten en er nieuwe planten uit te laten groeien. Je kan de zaadjes van verschillende groente, bijvoorbeeld een tomaat, gebruiken om een nieuwe plant uit te laten groeien. Afgesneden uiteindes kan je ook goed gebruiken. Zet deze uiteindes, van bijvoorbeeld een bosui, prei of krop sla, in een bakje of beker met water en laat deze wortelen. Vervolgens kan je ze in de grond zetten en er komt vanzelf een hele nieuwe bosuitjes, prei of krop sla uit! Kruiden als munt of basilicum kan je makkelijk op dezelfde manier laten groeien. Eerst in water zetten tot ze beginnen te wortelen en vervolgens in de aarde planten. Knoflook is de basis van veel gerechten en komt dus altijd van pas. Waarom zou je deze niet zelf laten groeien? Plaats een knoflookteentje in een potje grond. Het loof dat eruit komt kan jij bovendien gebruiken in wok gerechten en salades. Onder de grond begint zich uit dat eentje teentje een heel bolletje knoflook te vormen. Binnen no time heb jij een mini moes- of kruidentuintje!

Trek om jouw menu te verduurzamen? Met de Greendish Succesformule helpen wij jou stap voor stap met het duurzamer en gezonder maken van jouw voedselaanbod. Vraag vandaag nog een gratis adviesgesprek aan!