DIRK APELDOORN & HARDERWIJK AAN DE SLAG MET GELDERLAND VAN MORGEN

Supermarktketen Dirk van den Broek doet mee met Gelderland van Morgen en gaat in drie winkels in Apeldoorn en Harderwijk aan de slag met twee trajecten: meer aandacht voor plantaardige producten en minder voedselverspilling. Uwe Saueressig, manager Algemene Zaken & kwaliteit/duurzaamheid Dirk van den Broek: “Als de resultaten positief zijn, wordt het landelijk beleid voor al onze winkels.”

Dirk van den Broek heeft vorig jaar het convenant ondertekend om te werken aan een betere verhouding in het aanbod van dierlijke en plantaardige eiwitten. Nu is dat gemiddeld 60% dierlijk (vlees) en 40% plantaardig. Uwe Saueressig: “Doel is om deze percentages om te keren. In 2030 willen we dat de verkoop bestaat uit 60% plantaardige eiwitten en 40% dierlijke. Door mee te doen met Gelderland van Morgen, kunnen we invulling geven aan de uitvoering van het convenant.”

 

Inspelen op gewoontegedrag

“Wij zijn een discountorganisatie”, vertelt Uwe. “Wij hebben een uitgekiend assortiment tegen de laagste prijs en dat blijft ook zo. We gaan ook niet op de stoel van de consument zitten. We bieden echter wel keuze en dat kunnen we op verschillende manieren doen. Welke invloed heeft het bijvoorbeeld om de vegetarische kipstukjes naast de kipproducten aan te bieden en niet in een apart schap? En wat is het effect van vegetarische recepten met daarbij de producten die je nodig hebt? We zijn allemaal gewoontedieren en houden van gemak. Door daarop in te spelen en ons bestaande assortiment op een andere manier onder de aandacht te brengen, kunnen we onze klanten helpen om een duurzame keuze te maken.”

Uwe Saueressig, manager Algemene Zaken & kwaliteit/duurzaamheid Dirk van den Broek

Voedselbanken en sociale keukens

De winkels van Dirk van den Broek werken vaak al samen met de Voedselbanken. Als aanvulling daarop komen daar nu de ‘sociale keukens’ bij. Dit zijn doorgaans buurthuizen waar voor en met bewoners wordt gekookt en gegeten.

Dirk Gelderland van morgen

kick-off en de 0-meting

De drie winkels zijn inmiddels gestart met de kick-off en de 0-meting. De leidinggevenden van de winkels zijn daar nauw bij betrokken. Uwe: “De leidinggevenden en de medewerkers zijn belangrijke schakels. Zij moeten weten waarom we dit doen en vragen van klanten kunnen beantwoorden.” Uwe is benieuwd naar de eerste metingen. “Met deze cijfers weten we precies waar we nu staan en kunnen we straks het effect goed meten. Op die manier is het een compact traject en kunnen we goed zien wat de aanpassingen opleveren.”

Dirk winkel

Ook meedoen aan Gelderland van Morgen?

Provincie Gelderland wil in 2050 klimaatneutraal zijn en ondersteunt daarom ondernemers in de Horeca, Zorg, Catering en Retail met het programma Gelderland van Morgen. Heb je interesse? Neem dan contact op met Zoë Verdaasdonk van Greendish via 06-83967134 of zoe@greendish.com voor meer informatie en de mogelijkheden.