Deze site maakt gebruik van cookies, zodat wij je de best mogelijke gebruikerservaring kunnen bieden. Cookie-informatie wordt opgeslagen in je browser en voert functies uit zoals het herkennen wanneer je terugkeert naar onze site en helpt ons team om te begrijpen welke delen van de site je het meest interessant en nuttig vindt.
DUURZAMER EN GEZONDER VOEDSELAANBOD RONDOM STATION EDE
Aanleiding
Het voedselaanbod in het Stationsgebied, de Parkweg en directe omgeving hiervan in Ede is eenzijdig, veelal ongezond en niet duurzaam. Hier wilde gemeente graag samen met Greendish wat aan doen!
De gemeente heeft al veel denkwerk gedaan, maar er zijn nog geen concrete stappen gezet voor dit specifieke vraagstuk. Dat komt mede doordat niet bekend was wat de behoeften en uitdagingen zijn van deze horecaondernemers, waar zij energie van krijgen en wat ze nodig hebben om een gezonder en duurzamer aanbod neer te zetten.
Doel
Gemeente Ede heeft als doelstelling om inzicht te krijgen in de middelen die nodig zijn om de voedselomgeving in dit gebied gezonder en duurzamer te maken. De twee vragen die centraal staan binnen dit specifieke project, zijn:
- Wat hebben horecaondernemers op de Parkweg in Ede nodig om stappen te zetten richting een gezonder en duurzamer aanbod? Moeten we ze inspireren en verleiden of juist inzichtelijk maken hoe duurzaam en gezond hun eigen onderneming is?
- Hoe kunnen we horecaondernemers een positieve eerste ervaring geven met voedselduurzaamheid en een gezonder aanbod waardoor ze geïnspireerd raken om er zelfstandig mee door te gaan?
Gemeente Ede heeft Greendish gevraagd om met 17 horecaondernemers op de Parkweg in gesprek te gaan om hun behoeften te inventariseren en hen op maat te helpen een stap te zetten richting een gezonder en duurzamer aanbod indien zij hier interesse in hebben.
Het project
- We gaan eerst met de 17 horecaondernemers op de Parkweg in gesprek om hun behoeften in kaart te brengen. Indien de ondernemer behoefte heeft aan meer inzicht, kennis of inspiratie op een of meerdere thema’s rondom duurzaamheid en gezondheid, wordt hem drie opties voorgelegd die passen bij zijn behoeften. Voorbeelden van opties zijn:
-
- een adviesgesprek
- een kennissessie over ‘wat is gezonde en duurzame voeding?’
- en een gasttevredenheidsonderzoek om de wensen van de gasten te inventariseren en hoe zij over gezond en duurzaam eten denken.
- Vervolgens gaan de horecaondernemers aan de slag met de gekozen optie en bij de eindoplevering wordt in kaart gebracht wat we hebben gedaan, welke adviezen we hebben gegeven, wat de deelnemers ervan vonden en wat zij ermee hebben gedaan.
Op naar een gezonder en duurzamer voedselaanbod in Ede!
Meer informatie?
Voor meer informatie over het project kun je contact opnemen met Meintje van Dijk van Greendish:
E-mail: meintje.van.dijk@greendish.com