GELDERLAND VAN MORGEN VOOR DE RETAIL

Wil jij ook werken aan duurzaamheid en je klanten helpen om duurzamer en gezonder boodschappen te doen? Via het project Supermarkten van Morgen krijg je ondersteuning om dit te bereiken. De Provincie Gelderland gaat namelijk voor klimaatneutraal en wil daarom samen met supermarkten werken aan een duurzaam en gezond voedselaanbod. Maak gebruik van deze kans, meld je aan en maak jouw supermarkt klaar voor de toekomst!  

Voor wie? 

Voor alle retailbedrijven die voedsel aanbieden, zoals supermarkten, bakkerijen, slagerijen, etc.

Waarom meedoen?

Door mee te doen draag je bij aan een duurzame en gezonde leefomgeving voor jouw klanten, bespaar  kosten en maak  jouw bedrijf toekomstbestendig.   

Bij onze adviezen om de duurzaamheid van het voedselaanbod te verbeteren kijken we ook naar marges en het inkoopbeleid. Dat geeft inzicht in hoe je ervoor staat en wat je kunt optimaliseren. Wist je dat je door verduurzaming je marges aanzienlijk kunt verbeteren? Dit kan door 

  • Minder voedsel te verspillen 
  • De klanttevredenheid te verhogen. Er is steeds meer vraag naar gezond en duurzaam eten. Voor 8 op de 10 Nederlanders is vlees al geen dagelijkse kost meer. En jongeren onder de 30 jaar kiezen twee keer zo vaak voor plantaardig eten als dertigplussers. Dus blijf niet achter bij deze trend! Tevreden klanten komen immers terug en delen hun goede ervaring met anderen.  
  • Kennis voor het team 

Succesverhaal

Supermarkt Dirk van den Broek doet mee met Gelderland van Morgen en gaat in drie winkels in Apeldoorn en Harderwijk aan de slag met twee trajecten: meer aandacht voor plantaardige producten en minder voedselverspilling. Lees hier het hele verhaal. 

 

supermarkten van morgen

Laat zien dat je groen bezig bent

Door deelname aan Supermarkten van Morgen creëer je een mooie kans voor het genereren van positieve media-aandacht. Richting je klanten, maar ook richting (potentiële) personeelsleden. Wist je dat organisaties die zich inzetten voor een duurzame wereld, doorgaans gemakkelijker personeel vinden? 

Duurzaamheid en gezondheid zijn thema’s waar veel aandacht voor is. Hiermee bezig zijn is dus niet iets dat je onder stoelen of banken moet steken. Laat zien dat je bijdraagt aan een gezondere en duurzamere wereld. Denk hierbij aan het inzetten van social media en lokale media. Samen met onze partners helpen we je hierbij!  

Greendish duurzaamheid verbeterd

Hoe werkt het?  

Je kunt kiezen om aan de slag te gaan met het verminderen van voedselverspilling of met het verduurzamen van het voedselaanbod. Beide thema’s aanpakken kan natuurlijk ook!  

Het supermarktteam wordt door ons begeleid om ervoor te zorgen dat er meer plantaardig voedsel wordt verkocht en er minder voedsel wordt verspild. Door aan deze 2 knoppen te draaien kun je kosten besparen en marges verbeteren. Terwijl je tegelijkertijd bijdraagt aan een beter milieu.  

Kosten besparen met Greendish

Verduurzamen van het voedselaanbod

In het klimaatakkoord is afgesproken dat supermarkten klimaatvriendelijke producten in de winkel gaan stimuleren. Bijvoorbeeld door deze als gemakkelijkste en normaalste keuze voor consumenten te positioneren. Hierbij is vooral de eiwittransitie belangrijk. Supermarkten kunnen consumenten verleiden om meer plantaardige eiwitten ten opzichte van dierlijke producten te consumeren, en om meer producten uit de Schijf van Vijf te nuttigen. Dit sluit aan bij het preventie-akkoord en de Alliantie Verduurzaming voedsel. Met deelname aan Supermarkten van Morgen kan je gelijk met deze thema’s aan de slag.  

We zetten met het programma in op ander aankoopgedrag en meten de resultaten van interventies door analyse van verkoopdata en klantonderzoek. Dit doen we samen met onze partner Questionmark.  Ook hebben we samen met onze partners GroentenFruit Huis en Food Cabinet zichtbare en onzichtbare interventies (nudges) opgesteld om de consument te stimuleren om in plaats van dierlijke eiwitten voor plantaardige eiwitten te kiezen.  

Plantaardig eten

Voedselverspilling verminderen

Om ervoor te zorgen dat er zo min mogelijk voedsel verspild wordt verzorgen we een training voor de medewerkers. Daarin behandelen we hoe je voedsel veilig kan bewaren en geven we tips en inspiratie om voedselverspilling op de winkelvloer tegen te gaan.  

Voor producten die toch overblijven schakelen we onze partner VoedselSurplus in. VoedselSurplus zorgt ervoor dat overgebleven voedsel een waardevolle 2e bestemming krijgt binnen de “sociale horeca”. Denk hierbij aan buurhuizen en wijkcentra. Zo zorgen zij er bijvoorbeeld voor dat overgebleven producten in gezonde én gezellige maaltijden voor kwetsbare buurtbewoners worden verwerkt. Op deze manier draag je ook nog eens bij aan belangrijke maatschappelijke doelen zoals vermindering van eenzaamheid en sociaal isolement in jouw omgeving. Ook als je al met voedselbanken samenwerkt kan dit een mooie aanvulling zijn.  

minder voedselverspilling

 

Stap voor stap  

Meedoen duurt ongeveer vier maanden. Gedurende deze periode begeleiden we je bij de te zetten stappen. Dit doen we in samenwerking met de Provincie Gelderland en onze partners. Je kunt kiezen om aan de slag te gaan met het verminderen van voedselverspilling of het verduurzamen van het voedselaanbod. Of beiden! Het programma ziet er als volgt uit:  

Stap 1: de 0-meting

We brengen aan de hand van jouw verkoopdata de duurzaamheid van het huidige assortiment in kaart. Daarbij kijken we ook hoe gezond het assortiment is. Zo krijgen we inzicht in waar er verbeteringen mogelijk zijn.  

Stap 2: Ontvangen van advies en hulp bij het bepalen van de te nemen stappen

Vervolgens ga je aan de slag met bijvoorbeeld het optimaliseren van de schapindeling en communicatie naar de klant toe. Hiermee stimuleren we klanten op een laagdrempelige manier om duurzamere keuzes te maken.  

Stap 3: De effectmeting

Het resultaat wordt vergeleken met de 0-meting. Zo weet je precies wat de inspanningen hebben opgeleverd. Deze bevindingen kun je uiteraard ook inzetten voor je eigen promotie en media-aandacht. 

Wanneer kun je starten?  

Wanneer je wilt! Maar uiterlijk voor juli 2023. Laat deze kans niet liggen en plan alvast een afspraak in. We vertellen je dan graag meer over het project en bespreken hoe we jou het beste kunnen helpen met verduurzamen.    

Neem contact op met Yumi voor meer informatie en om je  aan te melden:  

Plan Teams-afspraak met Yumi

  • Bel: 06-83144722  
  • Mail: yumi@greendish.com 

 

Meer lezen over de activiteiten van Greendish in supermarkten? 

Uitkomsten: Pilot Eetomgeving vo- en mbo scholen

Dirk van den Broek 

 

Partners