GELDERLAND VAN MORGEN VOOR DE RETAIL

Succesverhaal

Supermarkt Dirk van den Broek deed mee met Gelderland van Morgen en ging in drie winkels in Apeldoorn en Harderwijk aan de slag met twee trajecten: meer aandacht voor plantaardige producten en minder voedselverspilling. Lees hier het hele verhaal. 

 

supermarkten van morgen

Verduurzamen van het voedselaanbod

In het klimaatakkoord is afgesproken dat supermarkten klimaatvriendelijke producten in de winkel gaan stimuleren. Bijvoorbeeld door deze als gemakkelijkste en normaalste keuze voor consumenten te positioneren. Hierbij is vooral de eiwittransitie belangrijk. Supermarkten kunnen consumenten verleiden om meer plantaardige eiwitten ten opzichte van dierlijke producten te consumeren, en om meer producten uit de Schijf van Vijf te nuttigen. Dit sluit aan bij het preventie-akkoord en de Alliantie Verduurzaming voedsel.

We zetten met het programma in op ander aankoopgedrag en meten de resultaten van interventies door analyse van verkoopdata en klantonderzoek. Dit deden we samen met onze partner Questionmark.  Ook hebben we samen met onze partners GroentenFruit Huis en Food Cabinet zichtbare en onzichtbare interventies (nudges) opgesteld om de consument te stimuleren om in plaats van dierlijke eiwitten voor plantaardige eiwitten te kiezen.  

Plantaardig eten

Voedselverspilling verminderen

Om ervoor te zorgen dat er zo min mogelijk voedsel verspild wordt verzorgden we een training voor de medewerkers. Daarin behandelden we hoe je voedsel veilig kan bewaren en geven we tips en inspiratie om voedselverspilling op de winkelvloer tegen te gaan.  

Voor producten die toch overblijven schakelden we onze partner VoedselSurplus in. VoedselSurplus zorgde ervoor dat overgebleven voedsel een waardevolle 2e bestemming krijgt binnen de “sociale horeca”. Denk hierbij aan buurhuizen en wijkcentra. Zo zorgden zij er bijvoorbeeld voor dat overgebleven producten in gezonde én gezellige maaltijden voor kwetsbare buurtbewoners werden verwerkt. 

minder voedselverspilling

Meer informatie?

Plan Teams-afspraak met Yumi

  • Bel: 06-83144722  
  • Mail: yumi@greendish.com 

 

Meer lezen over de activiteiten van Greendish in supermarkten? 

Uitkomsten: Pilot Eetomgeving vo- en mbo scholen

Dirk van den Broek 

 

Partners