GELDERLAND VAN MORGEN VOOR DE ZORG

Wil je ook graag het voedselaanbod in jouw zorginstelling of ziekenhuis verduurzamen en gezonder maken? Via het project Zorg van Morgen krijg je ondersteuning om dit te bereiken. De Provincie Gelderland gaat namelijk voor klimaatneutraal en wil daarom samen met ziekenhuizen en zorginstellingen aan een duurzaam en gezond voedselaanbod. Maak gebruik van deze kans, meld je aan en maak je bedrijf klaar voor de toekomst!   

Download Factsheet ‘Gelderland van Morgen’ voor de zorg  

Deze zorginstellingen doen al mee: 

 
 
     

Succesverhaal:

Het personeelsrestaurant van ziekenhuis Rijnstate gaat aan de slag met voedselverspilling. In dit restaurant komen dagelijks 500 medewerkers voor een kopje koffie, een lekkere lunch of een avondmaaltijd. 

Lees hier het verhaal van koploper Rijnstate Ziekenhuis  

Over Gelderland van Morgen was zorginstelling ’t Slot direct enthousiast en de aanmelding was snel geregeld. “Het is voor ons een mooie kans om met subsidie onze duurzame ambities te kunnen realiseren”, aldus bestuurder Wilma van Genderen.

Lees hier het verhaal van koploper zorginstelling ’t Slot  

Waarom meedoen?

Voor het project Zorg van Morgen is afstemming geweest met Goede Zorg Proef Je van Alliantie Voeding in de Zorg, de Green Deal Zorg en met de Milieuthermometer Zorg. Hierdoor kunnen we je helpen de doelstellingen die bij deze initiatieven horen te bereiken. Dit doen we door het voedselaanbod te verduurzamen en/of de voedselverspilling te verminderen. Dat is goed voor het milieu, goed voor de klanten en goed voor het bedrijf!

In het project werken we samen met veel verschillende partners. Variërend van leveranciers, groothandels, cateraars en netwerk- en kennispartners. Ook zij zetten zich in om jouw zorgorganisatie te helpen om de juiste stappen te zetten. Meedoen levert je het volgende op:

Gelderland van morgen zorg

  •  Inzichtelijk krijgen van de huidige situatie 

Meedoen biedt je veel inzicht in de huidige stand van zaken en de impact van het voedselaanbod op duurzaamheids- en gezondheidsdoelstellingen.  

Greendish duurzaamheid verbeterd

  • Behalen van je duurzaamheids-, vitaliteits-, en/of MVO-doelstellingen  

Door het aanpassen van het voedingsaanbod kun je heel veel impact maken. Wij helpen je daarbij. Denk hierbij aan advies om voedselverspilling te verminderen en het verduurzamen van gerechten door kleine aanpassingen te maken.  

minder voedselverspilling

  • Besparen van kosten  

Gemiddeld wordt in de zorg 40% van het ingekochte voedsel verspild. Een kilo voedsel dat wordt verspild kost gemiddeld €5,50. Per ziekenhuis kan er €50.000 tot €150.000 bespaard worden door minder voedsel te verspillen. Ook bij zorginstellingen kan er enorm bespaard worden. Wij helpen je daarbij. 

Wij helpen je ook om het voedselaanbod te verduurzamen door middel van kleine aanpassingen aan het bestaande aanbod. Denk hierbij aan het vervangen van dure dierlijke eiwitbronnen door goedkopere plantaardige bronnen van eiwit. Zulke kleine veranderingen pakken vaak ook goed uit voor de marges 

Kosten besparen met Greendish

  • Verhogen van de tevredenheid van cliënten/patiënten, gasten en personeel  

De vraag naar plantaardige en gezonde voeding wordt steeds groter. Zo eten steeds meer mensen vegetarisch of veganistisch. In eerdere projecten is aangetoond dat de gasttevredenheid verhoogd kan worden met het aanbieden van gezondere en duurzamere opties. 

favoriet

Laat zien dat je groen bezig bent  

Door deelname aan Zorg van Morgen creëer je een mooie kans voor het genereren van positieve media-aandacht. Richting je gasten, maar ook richting (potentiële) personeelsleden. Wist je dat organisaties die zich inzetten voor een duurzame wereld, doorgaans gemakkelijker personeel vinden? 

Duurzaamheid en gezondheid zijn thema’s waar veel aandacht voor is. Hiermee bezig zijn is dus niet iets dat je onder stoelen of banken moet steken. Laat zien dat je bijdraagt aan een gezondere en duurzamere wereld. Denk hierbij aan het inzetten van social media kanalen en lokale media. We helpen je op communicatievlak door het aanbieden van een handige toolkit vol communicatiematerialen en tips.    

Plantaardig eten

Hoe sta je er nu voor?  

Benieuwd hoe je er momenteel voorstaat op het gebied van voedselverspilling en de duurzaamheid van het menu? Doe de quickscan en kom erachter! 

 

Hoe werkt het?  

Meedoen duurt ongeveer vier maanden. Gedurende het traject helpen we je bij het winstgevend verduurzamen van het van voedselaanbod. Dit doen we in samenwerking met de Provincie Gelderland en onze partners.

Je kunt kiezen om je te focussen op voedselverspilling of het op het verduurzamen van het menu. Beiden onderwerpen aanpakken kan natuurlijk ook.   

Stap 1: De 0-meting

Er wordt gemeten hoeveel en wat er precies in de afvalbak verdwijnt en/of hoe duurzaam het menu is. Deze cijfers geven direct al veel inzicht  

Stap 2: Advies ontvangen en veranderingen doorvoeren

We hebben al ruim 10 jaar ervaring in het begeleiden van bedrijven naar een gezonder en duurzamer aanbod. Met onze kennis en kunde helpen we jouw bedrijf graag slagen te maken op het gebied van duurzaamheid.  

Stap 3: De effectmeting.

Het resultaat wordt vergeleken met de 0-meting. Zo weet je precies wat de inspanningen hebben opgeleverd. Deze bevindingen kun je uiteraard ook inzetten voor je eigen promotie en media-aandacht.  

 

Wanneer kun je starten?  

Je kunt ieder moment starten. De uiterste startdatum is 1 juli 2023. Laat deze kans niet liggen en plan alvast een afspraak in. We vertellen je dan graag meer over het project en bespreken hoe we jou het beste kunnen helpen met verduurzamen.    

Neem contact op met Zoë voor meer informatie en om je  aan te melden:  

Plan Teams-afspraak met Zoë

 

Meer lezen over andere projecten van Greendish in de zorg?   

Lees meer over ons onderzoeksproject samen met Wageningen University & Research bij Rotterdamse ziekenhuizen in Voeding Nu, editie maart 2022 (vanaf pagina 31) 

 

Partners