HMSHost

HMSHost creëert innovatieve eet- en drinkgelegenheden op vliegvelden, stations en naast snelwegen. Doordat hun gasten op reis zijn, willen zij snel eten en kiezen hierdoor niet altijd voor een gezonde maaltijd. Zo ook bij de vestiging van Bistrot Utrecht Centraal. De maaltijden werden hier geserveerd met garnituur die helaas vaak bleef liggen en daardoor werd weggegooid. HMSHost heeft Greendish gevraagd te kijken hoe deze garnituur zo te verwerken dat de klant toch een gezonde maaltijd eet en er minder wordt weggegooid.

Belangrijkste resultaten:

  • Na invoering van het nieuwe menu is de gemiddelde groenteconsumptie verdubbeld en werd de vleesconsumptie lager;
  • Gasttevredenheid bleef gelijk;
  • De presentatie, smaak van de groente en de hoeveelheid hiervan werden alle drie beter beoordeeld.

Wat hebben wij gedaan?

De maaltijden van het restaurant Bistrot Utrecht Centraal van HMSHost hebben wij verduurzaamd door inzet van Sustainable Menu Engineering. Hierbij optimaliseren wij menu’s en gerechten om de impact op het milieu, de kosten en de hoeveelheid afval te verkleinen met behoud van gasttevredenheid.

De volgende verbeteringen zijn doorgevoerd:

  1. Wijzigen van de porties naar meer groente en minder vlees;
  2. Het gebruiken van meer duurzame producten zoals vis en vegetarische hamburgers;
  3. De gasten de mogelijkheid bieden om te kiezen tussen een gerecht zoals dit origineel werd aangeboden of een gerecht met nieuwe portionering.

Bij vijf maaltijden hebben wij de recepten en portiegroottes geoptimaliseerd. Hierbij draaiden wij zelf mee in de keuken en hebben zo geholpen om 12% tot 20% minder vlees en vis te serveren en groenteporties te verdubbelen. Daarbij is gekeken naar de hoeveelheid afval. Dit zonder de gasttevredenheid van de bezoekers van Bistrot Centraal uit het oog te verliezen.

Voedselaanbod verduurzamen

Resultaten

Bistrot Utrecht Centraal heeft door invoering van de nieuwe menu’s de groenteconsumptie per gast gemiddeld verdubbeld en de vleesconsumptie verlaagd. Samen ontdekten we dat het serveren van een grotere salade met extra ingrediënten bij het gerecht in plaats van kleine garnituur, leidt tot een aantrekkelijkere maaltijd. Nu worden de salades als onderdeel van het gerecht gezien in plaats van een garnering. De gasttevredenheid is hierbij behouden. Sterker nog: de smaak, hoeveelheid en presentatie van de groente werd hoger beoordeeld bij de nieuwe maaltijden. Opmerkelijk was dat 1 op de 3 gasten zelfs de voorkeur had voor een maaltijd met meer groente en minder vlees.

Voedselaanbod verduurzamen

Toekomst

HMSHost heeft veel mogelijkheden en de ambitie om milieu impact te verkleinen. Door voor meerdere restaurants te kijken hoe zij kunnen verduurzamen verkleinen ze de milieu impact en verbeteren ze de gezondheid van hun klanten. En dat niet alleen, HMSHost heeft op deze manier de kans om €650.000 te besparen!

Voedselaanbod verduurzamen
529,434
Greenified maaltijden
75,735
Kilogram CO2-eq
281,925
M²jaar landgebruik
88,087,230
Liters waterbesparing

WIL JE WETEN HOEVEEL IMPACT JIJ KAN MAKEN?

Vraag direct een gratis en vrijblijvend consult aan en leg jouw uitdagingen voor aan één van onze experts.

Boek jouw gratis consult

Ruim 9 jaar ervaring

Multidisciplinair team

Laagdrempelig, snel en concreet resultaat

Wetenschappelijke en persoonlijke aanpak