PURMEREND EN DE YOURCHOICE CAMPAGNE

De YourChoice campagne is in 2022 in de gemeente Purmerend van start gegaan! In samenwerking met Spurd is er een link gelegd tussen alle initiatieven die er zijn op het gebied van duurzaamheid. In opdracht van de gemeente Purmerend hebben we het voedselaanbod in de horeca aangepakt.

‘’Wanneer de duurzame keuze de aantrekkelijke en voor de hand liggende keuze is, is de kans ook veel groter dat de consument hiervoor kiest.’’

Het realiseren van een duurzame verandering

YourChoice: de duurzamere en gezondere keuze bij 8 horecaondernemers in Purmerend!

De gemeente Purmerend heeft de wens om de voedselomgeving in Purmerend en de Beemster duurzamer en gezonder te maken. Wanneer de duurzame en gezonde keuze de makkelijke en aantrekkelijke keuze is, wordt deze sneller gekozen. Daarom zijn we gestart met het YourChoice programma bij 8 horecaondernemers waar het duurzamere en gezondere gerecht een prominente plek op de kaart kreeg en extra werd gepromoot. De aftrap was begin juli 2022 bij Spijkerman, een van de deelnemers, in gezelschap van de wethouder Harry Rotgans. De deelnemers waren:

  • Brownies & DownieS
  • Rozemeijer
  • Grand Café Heel Europa
  • Jo & Co
  • Bij Moeders in De Kosterij
  • Brasa
  • De Andere Oever
  • Spijkerman

Deze YourChoice campagne was in samenwerking met gemeente Purmerend en Spurd.

De resultaten

Tijdens de YourChoice campagne zijn de YourChoice gerechten 25% vaker verkocht dan daarvoor. Dit is te danken aan de actieve promotie van deze gerechten.

De milieu impact van deze gerechten lag een stuk lager. De milieu impact van een gemiddeld YourChoice gerecht is 75% lager dan van de gemiddelde hardloper (gemeten in CO2 eq uitstoot). Deze besparing in CO2 staat gelijk aan 8 ritjes Amsterdam-Maastricht op jaarbasis. Ook is er 66% minder landgebruik nodig voor de voedselproductie van deze gerechten, ten opzichte van de andere gerechten.

Al met al een erg mooi resultaat!

Onze voedselomgeving is bepalend

YourChoice gerechten zijn vaak gerechten die al op de menukaart stonden, maar dan aangepast om aan de gestelde gezondheids- en duurzaamheidseisen te voldoen. Deze YourChoice gerechten werden tijdens de campagne op allerlei manieren extra gepromoot. Om gasten te verleiden om voor dit gerecht te kiezen en hen daarmee gezonder te laten eten, maar ook om zelf duurzamer en gezonder in te kopen en verantwoordelijkheid te nemen.

De ondernemer die de meeste YourChoice gerechten heeft verkocht, heeft deze gerechten aan de tafel van gasten extra gepromoot. Het is gebleken dat het promoten aan tafel het meest effectief is om de keuzes van gasten te beïnvloeden. Ook kwam uit dit project naar voren dat gasten het belangrijk vinden dat gerechten duurzaam en gezond zijn en dat er naar hun mening nóg meer van deze gerechten aangeboden mogen worden. De ondernemers zijn geïnspireerd om dit structureel door te voeren en nog meer impact te maken!

Yourchoicelogo van Greendish

Lara van der Linden van Restaurant Rozemeijer:

“Ik ben van mening dat wanneer ik één gast zijn eetgewoontes kan beïnvloeden, dat al een succes is. De campagne is dus zeker van belang omdat het iets heeft geprikkeld bij de deelnemende ondernemers. Dat is een begin naar een duurzamere horeca in de toekomst.”

Wil je weten hoeveel impact jij kunt maken?

Wil je meer informatie over hoeveel impact jij kunt maken? Via onderstaande knop kan je mailen met projectmanager Arzien. Zij staat je graag te woord voor alle vragen en/of opmerkingen.

Stuur een mail naar Arzien