UNIVERSITEIT TWENTE – ETEN BINNEN DE GRENZEN VAN ÉÉN PLANEET

Universiteit Twente, cateraar Appèl en Greendish werken samen aan het menu van de toekomst. Het doel is een voedselaanbod dat niet alleen lekker en gezond is, maar ook de draagkracht van de aarde respecteert.

Concreet betekent dat:

  • het reduceren van de CO2-uitstoot met 15% in 2023 en 50% in 2030
  • én het verminderen van landgebruik, watergebruik en afval.

De samenwerking draagt bij aan de doelstellingen van Universiteit Twente en Appèl om duurzame organisaties te zijn.

Aanpak

Het project volgt de Succesformule van Greendish. Met een nulmeting is vastgesteld waar de organisatie nu staat. Ook de tevredenheid van gasten en medewerkers is daarin meegenomen. Medewerkers van Appèl kunnen inspiratie en kennis opdoen via de online Greendish Academy. Hierop staan diverse trainingen klaar om de cateringmedewerkers te ondersteunen in de transitie naar een duurzamer en gezonder menu. De e-learnings gaan bijvoorbeeld over het samenstellen van een duurzaam en gezond menu, het voorkomen van voedselverspilling, duurzaam inkopen, duurzaamheidscommunicatie en nudging. Daarna wordt samen met Greendish bepaald welke wijzigingen bij kunnen dragen aan het halen van de gestelde doelen, werkbaar zijn voor de cateringmedewerkers en ook bij kunnen dragen aan het verhogen van de gasttevredenheid. Samen werken we aan een win-win voor het milieu, de gast en het restaurant!

Tijdsplanning

De samenwerking is gestart in september 2022 en duurt minimaal een jaar. Begin 2023 volgen de eerste veranderingen in de kantine. Na een jaar evalueren de partijen de samenwerking en volgt mogelijk een verlenging van het project.

De samenwerking tussen de drie partijen komt op het juiste moment. Appèl ziet namelijk dat steeds meer gasten en opdrachtgevers graag duurzaam consumeren, vooral als het om voeding gaat. Daarom is het concept Lemons & Beans op de campus al helemaal vegetarisch/veganistisch en neemt het aandeel rood vlees op de kaart geleidelijk af. Met de metingen en praktische tips van Greendish versnellen ze deze transitie en zetten we met elkaar een smakelijk menu neer binnen de grenzen van onze planeet.

Be Conscious

Als cateraar speelt Appèl een belangrijke rol in het voorzien van duurzame voeding. Daarom is als duurzaamheidsbeleid het programma Be Conscious ontwikkeld. Dit bestaat uit de pijlers food, waste, fair en act. Duurzame voeding is voornamelijk plantaardig, seizoensgebonden en komt van dichtbij. Deze uitgangspunten gebruiken ze voor het verleiden van de gasten tot het maken van betere keuzes. Daarnaast stemmen ze hun aanbod zoveel mogelijk af op de vraag, werken ze met zo weinig mogelijk disposables en stimuleren ze hergebruik. Onder de noemer fair bieden ze iedereen binnen Appèl mogelijkheden om zich te ontwikkelen en steunen ze collega’s in de voedselketen door te werken met duurzame keurmerken. Ten slotte activeren ze gasten om een positieve bijdrage te leveren en organiseren ieder jaar diverse acties en inspiratieweken.

‘Wat we eten heeft een groot effect op onze milieu-impact. Het zou eigenlijk vanzelfsprekend moeten zijn dat we binnen de grenzen van de draagkracht van de planeet blijven met onze voedselconsumptie. Met dit project willen we dat op een slimme, haalbare en meetbare manier realiseren, terwijl het aanbod lekker, gezond en aantrekkelijk blijft.’ 

Birgit Dragtstra, medewerker milieu en duurzaamheid Universiteit Twente

 

‘Bij Appèl willen we onze mensen én de planeet blij maken en deze samenwerking biedt een makkelijke manier om een duurzaam voedselaanbod in de praktijk te brengen. Want ingewikkeld hoeft het niet te zijn! Het zijn juist vaak eenvoudige aanpassingen die het verschil maken, zoals meer groenten toevoegen aan een gerecht of restjes slim gebruiken. Het is leuk dat we straks precies kunnen zien wat we samen voor elkaar hebben gekregen.’

Erwin Wonink, horecamanager bij Appèl op de UT

 

 

Meer informatie?

Voor meer informatie over het project kun je contact opnemen met Yumi Overbeeke van Greendish:

E-mail: yumi.overbeeke@greendish.com