Circulair voedselsysteem is essentieel voor een circulaire economie
Tijdens ‘Dutch Circular Day’ gaf Joris (directeur Greendish) een presentatie over de visie van Greendish rondom duurzaamheid en circulariteit. Greendish staat natuurlijk voor duurzaam en gezond voedsel en draagt daarmee graag bij aan een circulair voedselsysteem. Dit jaar werd de Circular Week 2021 in Warschau georganiseerd. Een week vol met evenementen en initiatieven die een circulaire economie en duurzame ontwikkeling stimuleren door heel Europa. Een prachtig initiatief dat circulariteit bovenaan de agenda heeft staan. Het doel van deze week is om stakeholders bij elkaar te brengen om duurzame businessmodellen te ondersteunen en de circulaire economie te stimuleren.
Wat is het doel van de Circular week?
De ‘Circular Week’ wordt jaarlijks georganiseerd om het belang van circulariteit te bespreken en nieuwe vormen van circulariteit te ontwikkelen. Het is een week waarin belangrijke spelers uit de globale markt aanwezig zijn om na te denken over innovatieve ideeën die circulariteit promoten. Het belangrijkste doel is om zoveel mogelijk personen, bedrijven en organisaties mee te krijgen in het promoten en implementeren van een circulaire economie. Iedereen kan een medeorganisator worden van de Circular Week. Het gaat namelijk om kennis delen en samenwerking.
Op 15 oktober vond de grootste conferentie rondom circulariteit in Polen plaats in Warschau. De conferentie was gericht aan lokale autoriteiten, bedrijven, CSR-managers, startups en de media. Tijdens de conferentie zijn enkele casestudies besproken die kunnen worden geïmplementeerd in Polen. Verder zijn er tijdens de week verschillende paneldiscussies geweest tussen verschillende stakeholders. Alles met één doel: hoe kan circulariteit bijdragen aan de economie en de planeet.
‘Dutch Circular Day’ gaat voor circulariteit in de horeca
De Dutch Circular Day bestaat uit twee onderdelen: circulaire initiatieven in productie en circulariteit in de Horeca. Productie in Europa zal anders worden vormgegeven na de pandemie. Het lijkt erop dat een groot deel van de producenten overweegt om hun locaties naar Europa te brengen. Polen is een serieuze optie voor veel bedrijven. Tijdens de Dutch Day is gekeken naar duurzame materialen en hoe deze circulair kunnen worden ingezet.
Streven naar circulair voedselsysteem is essentieel
Als het over circulariteit gaat moet het ook gaan over voeding, een circulair voedselsysteem is namelijk essentieel binnen de circulaire economie. Er is tijdens voorgaande edities van de Circular week al veel gesproken over voedselverspilling door consumenten. Daarom lag de focus dit jaar op voedselverspilling binnen de Horeca. Tijdens het event zijn een aantal Nederlandse circulaire initiatieven gepresenteerd en besproken op het gebied van circulariteit in de Horeca. In samenwerking met de Nederlandse Ambassade is het een event geworden dat stakeholders vanuit verschillende organisaties samen heeft gebracht om de toegevoegde waarde van circulariteit te onderstrepen en naar nieuwe ideeën te zoeken. Een prachtig initiatief dus!
Voedselverspilling terugdringen is effectieve oplossing
Een belangrijk en actueel onderdeel van circulariteit is afval, en hoe dit te verminderen. Een aanzienlijk deel van onze afvalstroom bestaat uit voedselresten. Wat feiten op een rij¹:
• 1/3e van al het voedsel wereldwijd wordt nu verspild.
• Voedselverspilling verminderen staat op plek 1 van de meest effectieve oplossingen tegen klimaatverandering wereldwijd.
• 23% tot 32% van de totale voedselverspilling wordt veroorzaakt door consumenten. Dit betekent dus dat 68% tot 77% door ondernemingen zoals restaurants en voedselproducenten wordt veroorzaakt.
• Voor iedere kilo voedsel die we verspillen, stoten we 3 kilo CO2 (equivalent) uit.
• Door 2 miljard kilo voedsel te verspillen in de totale keten in Nederland, stoten we jaarlijks zo’n 5,5 miljard kilo CO2 (equivalent) uit.
Een circulair voedselsysteem, is dat mogelijk?
Met de juiste tools en ondersteuning is het zeker mogelijk om voedselverspilling terug te dringen. Het is daarbij belangrijk om te kijken naar verschillende oorzaken van voedselverspilling, zoals: producten die over de datum gaan, keukenafval en afval dat terugkomt op de borden van gasten. Vervolgens kunnen hier gerichte acties op genomen worden om verspilling tegen te gaan.
Er zijn nog grote stappen te maken naar een verspillingsvrije wereld, maar gelukkig zijn er vele mooie initiatieven en manieren om dit tegen te gaan. Doe jij al iets aan circulariteit en/of voedselverspilling? Laat het ons weten!
Benieuwd naar de presentaties van de Dutch Circular Day? Hieronder kun je de presentaties terugkijken (vanaf 1:37:45 is Joris te zien):
Bron: https://samentegenvoedselverspilling.nl/voedselverspilling-feiten-en-cijfers/