Drie tips voor het behouden van een gezond eetpatroon
Jij weet hoe gezonde voeding eruitziet. Per dag twee stuks fruit eten, 250 gram groente op het bord en twee liter water drinken. Toch gaat het geregeld mis en kom je hier niet aan. Zorgen dat eetgewoontes aangepast worden is lastig, je hier aan vasthouden is nog moeilijker. Wil je je eetpatroon veranderen? Wij geven drie tips om het makkelijker voor jezelf te maken.
Tip 1: Maak het overzichtelijk voor jezelf
Goede voornemens beginnen vaak met plannen. Een voornemen is bijvoorbeeld: “Ik wil minder vlees eten”. Maar geregeld is er na een dag of week niks over van onze voornemens.
Hoe zorg je dat je je wel aan je voornemens houdt? De eerste stap is: Maak het overzichtelijk voor jezelf. De zin “Ik wil minder vlees eten” is niet veelzeggend. Stel doelen:
- Per wanneer ga je dit doen?
- Hoeveel is minder?
- Wanneer heb je eigenlijk je doel gehaald?
Om het makkelijker te maken, werkt het goed om je doel specifieker te maken. Dat kan heel eenvoudig. In plaats van de stelling “minder vlees eten” maak je hiervan: “Op maandag dinsdag en woensdag eet ik geen vlees”. Op deze manier is het voor jezelf veel duidelijker wanneer je je doel gehaald hebt en hoeveel minder vlees je hebt gegeten. Voorbeeld: normaal eet je iedere dag een stukje vlees en nu één keer in 4 dagen.
Je kan het nog specifieker maken voor jezelf. Bijvoorbeeld met fruit. Het doel hierbij is meer fruit eten. In plaats van “Ik ga meer fruit eten” wordt je doel: “Iedere keer als ik de deur uit ga dan stop ik een stuk fruit in mijn tas“.
Om dit uit te voeren heb je in eerste instantie fruit nodig om in je tas te stoppen. Breid daarom uit met: “Elke keer als ik in de supermarkt ben, koop ik een stuk fruit”. Op deze manier heb je:
1. Fruit in huis, want je gaat dit kopen;
2. Je stopt het fruit in je tas. Het enige wat je nog moet doen is het opeten!
Tip 2: Wat als het een keer niet lukt?
Fouten maken we allemaal. Het belangrijkste is dat je hiervan leert en niet meteen opgeeft omdat het niet lukt. De juiste mindset hebben is hierbij belangrijk. Grofweg zijn er twee soorten mindsets:
- De Fixed mindset: hier gaat men er vaak al vanuit dat je alles moet kunnen en dat nieuwe dingen leren verspilde moeite is.
- De Growth mindset: zoals het woord als zegt wil men groeien. Hierbij ben je niet bang om te falen. Je hebt het immers geprobeerd en of het nieuw geleerde nu wel of niet gelukt is, je leert van deze nieuwe ervaring.
Wanneer je je eetgewoontes aanpast zal ook niet alles in één keer goed gaan. Vergeet je een keer fruit te kopen in de supermarkt? Dan heb je niet gefaald. Een volgende keer pak je het anders aan en loop je direct naar het fruit toe en stop je dit als eerste in je mandje. Het belangrijkste is het niet meteen op te geven, maar te kijken naar jezelf. Wat er anders kan? En het blijven proberen.
Tip 3: Betrek je omgeving erbij
Wat het nog makkelijker maakt om je eetgewoontes aan te passen, is als je een omgeving hebt die hieraan bijdraagt. Dit kan bij elke omgeving waarin je je bevindt. Denk aan je thuisomgeving of wellicht nog belangrijker, je werkomgeving. Wat hierbij helpt is dat er gezonde voeding wordt aangeboden.
Wil jij mee helpen aan een gezonder en duurzamer voedselaanbod in jouw werkomgeving? Check dan de Greendish succesformule of vraag een gratis consult aan.
Meer tips?
Wil jij meer tips over hoe je voedingskeuzes kan maken die voor zowel jezelf als de planeet gezond zijn? Volg ons dan op onze Instagram en Facebook!