" alt="Duurzaam menu tijdens het Frontrunners’ dinner bij COP26" />
Kars
november 9, 2021

Duurzaam menu tijdens het Frontrunners’ dinner bij COP26

Greendish had de eer aanwezig te mogen zijn bij het Frontrunners’ dinner op 3 november bij de COP26 in Glasgow. Het diner vond plaats in het Ardnamurchan restaurant. Bij het diner waren 35 gasten aanwezig, waaronder de CEO’s van Unilever en Heineken. De gasten waren uitgenodigd om te discussiëren over de impact van voeding op het klimaat.


 

De take-aways van het Frontrunners’ dinner

Het streven van deze avond was om met belangrijke sleutelfiguren uit de voedselindustrie een route naar een duurzame en gezonde toekomst te bepalen. Leiders van grote bedrijven uit de branche van over de hele wereld werden bij elkaar gebracht om te praten over een ‘groene toekomst’. Het werd een actieve en betrokken avond waarin werd gesproken over de uitputting van de planeet en ook kwamen er verschillende duurzame oplossingen aan bod. Er werd gesproken over de waardeketen in de voedingsindustrie en hoe leveranciers kunnen bijdragen aan de duurzaamheidsdoelstellingen.

De organisatie van het diner deed er alles aan om een zo duurzaam mogelijke avond te organiseren. Hiervoor is nauwkeurig gekeken naar de materialen die werden gebruikt tijdens het diner en ook het menu was zorgvuldig en duurzaam door hen samengesteld. ‘De vegetarische slager’ verzorgde canapés en Heineken zorgde voor bier in flesjes met een minimale uitstoot (deze flesjes worden gemaakt van biobrandstof en zijn voor 95% gemaakt van gerecycled glas). Kortom, een duurzaam menu tijdens het Frontrunner’s dinner.

 

Duurzamer voedsel COP26

Naast bedrijven als Heineken en Unilever heeft ook Greendish een bijdrage mogen leveren aan de avond, namelijk door de impact van het menu op het klimaat te berekenen. Op die manier hebben wij de klimaatimpact van elk gerecht op de menukaart inzichtelijk gemaakt. Zo werd voor de aanwezige gasten duidelijk wat het effect van de productie van bepaalde gerechten op het klimaat is en werd bewustwording gecreëerd met betrekking tot voedselkeuzes. Zie onderstaande afbeelding voor een impressie van de menukaart mét bijbehorende CO2-impact.

Milieubelasting menukaart

Wij hebben aan de hand van de ingrediënten en portiegroottes van de zes gerechten op het menu de impact op het klimaat gemeten. Deze impact bestaat uit CO2-uitstoot, waterverbruik en landgebruik. Onderstaande grafiek laat de CO2-uitstoot van de zes gerechten zien.

Nadat wij de initiële menukaart doorgerekend hadden, heeft de chef-kok van de avond aanpassingen in het menu gemaakt op basis van de resultaten die wij publiceerden. De portiegrootte van de ‘venison wellington’ werd aangepast van 180 gram naar 100 gram vlees per servering. Deze kleine aanpassing zorgde ervoor dat 23.4% CO2, 14.6 liter water en 0.74 kubieke meter land werd bespaard.  Een grote besparing die aantoont dat kleine veranderingen op het bord grote impact kunnen maken. Voor het totale diner (35 gasten) staat deze besparing gelijk aan 22 vluchten van Glasgow naar Edinburgh (365 kg CO2), 115 douchemomenten (7,411 liter water) en de oppervlakte van drie middelgrote huizen (197 kubieke meter). Ben je benieuwd naar de volledige impactmeting die wij hebben uitgevoerd voor het diner? Klik dan hier.

 

Kortom, het was een inspirerende avond die de impact van de voedselindustrie op het klimaat nogmaals heeft benadrukt. Wij zijn trots dat wij onderdeel mochten uitmaken van het diner en zijn blij dat we een bijdrage hebben kunnen leveren aan de avond. Er is weer een goede stap gezet richting een toekomstbestendig eetpatroon.

Ben je benieuwd wat de impact is van jouw menu? Plan dan direct een 15-min gesprek in zodat we kennis kunnen maken!