Rosa Rolvink
juli 25, 2022

Gezonder eten en kilo’s minder voedselverspilling in Alkmaar!

In Alkmaar nemen 5 horecaondernemers deel aan een traject van de Provincie Noord-Holland en Gemeente Alkmaar om voedselverspilling tegen te gaan en te verduurzamen. De ondernemers zetten tenminste één duurzamer of gezonder gerecht op de kaart. Of passen een bestaand gerecht aan om hun footprint te verlagen.

Effect op de hele keten  

Groepsfoto 14 juli kwamen alle ondernemers en initiatiefnemers van gemeente Alkmaar en provincie Noord-Holland bij elkaar voor een informele lunch bij Brownies&downieS. Wethouder Robert te Beest en wethouder Duurzaamheid Nicole Mulder waren ook aanwezig. Nicole Mulder van Alkmaar: “het is een mooi project met effect op de hele keten. De ondernemer neemt het voortouw, medewerkers krijgen meer inzicht in gezonde en duurzame voeding en het biedt gasten de mogelijkheid om een duurzamere keuze te maken.” Dat laatste bleek uit de hoeveelheid positieve reacties die gemeente Alkmaar ontving na het schrijven over de campagne. “Het onderwerp is actueel en er is een toenemende behoefte aan gezonde en duurzame voeding bij zowel gast als ondernemer.”

Dat het ook de gast bereikt, merkte Sil Vendel van Grand Café De Kleine Waarheid al snel: “We zijn echt wakker geschud, en we zijn nu zeker de positieve uitwerkingen van het programma aan het ondervinden. Concreet hebben we de menukaart aangepast en we zien al dat mensen het heel tof vinden dat we nu meer bezig zijn met bijvoorbeeld het aanbod van kleinere porties en meer producten uit de streek.”

Win-win situatie 

Gedeputeerde circulaire economie Rosan Kocken reageerde enthousiast na het spreken van de ondernemers: “Het is mooi om te zien wat zo’n traject naar boven brengt bij ondernemers, hun enthousiasme en manier van aanpakken is aanstekelijk. Hopelijk ook voor collega horecaondernemers.  En eigenlijk gaat het niet om een keuze, het is de toekomst. We moeten anders met grondstoffen én ook ons voedsel omgaan. Dat het simpelweg ook echt gewoon geld oplevert voor de ondernemers, is win-win. Ik kijk uit naar de eindmeting!”

Nul- en eindmeting Yourchoicelogo van Greendish

Uit de eerste voedselverspillingmeting door Greendish kwam naar voren dat er in totaal 8983 kg voedsel per jaar wordt weggegooid. Naast het effect op de CO2 uitstoot, rekent een ondernemer dit meteen door in Euro’s. dit beaamt Jasper Bode van de Turfmarkt: “Aanleiding voor deelname is dat het beter voor het milieu is, maar ook financieel pakt het gunstig uit. Iets dat is ingekocht, bereid en wordt weggegooid, betekent mislopen van omzet”.

Het is nog even wachten op de eindcijfers. Die volgen wanneer nieuwe deelnemer Jeff Heijneker en zijn team van De Koffiemolen Alkmaar het project in oktober afronden.” Alle ondernemers krijgen dan een tweede meting waardoor het effect van het voedselverspillingstraject echt zichtbaar wordt.

De vijf deelnemers, Grand Café De Kleine Waarheid, Brownies&downieS, Fonduerestaurant De Fransman, Turfmarkt en De Koffiemolen Alkmaar willen een goed voorbeeld zijn voor hun collega horecaondernemers. Karin Hiemstra van Fonduerestaurant De Fransman vult aan dat zij hoopt ook de andere 150 collega-ondernemers in de stad te inspireren om anders naar de samenstelling van hun menukaart te kijken.

Fotografie: Jan Jong