Het aspergeseizoen is weer aangebroken! Velen van ons kijken er reikhalzend naar uit tot deze Nederlandse seizoengroente weer verkrijgbaar is. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren. De witte asperge heeft onder de grond gegroeid en wordt gestoken als de kop een klein stukje boven de grond uitkomt.

De groene asperge heeft de zon wel gezien. Deze wordt in Nederland alleen op kleine schaal verbouwd. Asperges zijn een Nederlands trots. Ze worden ook wel ‘het witte goud’ of ‘de koningin der groente’ genoemd. Het zijn dan ook zeker een goede toevoeging aan jouw menukaart, omdat veel mensen er dol op zijn. Juist omdat het een seizoengroente is en niet het hele jaar door verkrijgbaar, maakt ze extra speciaal en aantrekkelijk.

Duurzaamheid

De teelt van asperges in Nederland vindt voornamelijk plaats in Noord-Limburg en Noord-Brabant. Dit maakt dat het een lokale groente is, extra duurzaam door de korte reis die het aflegt naar het bord van de gast! Toch geldt het duurzame niet voor iedere asperge uit Nederland. Het aspergeseizoen loopt van april tot en met juni, maar ook daarvoor zijn asperges al volop verkrijgbaar. Eigenlijk is het in deze periode nog te koud buiten om asperges te kunnen verbouwen. Omdat veel mensen deze groente liever al eerder op hun bord zien liggen, hebben telers daar wat op bedacht. Want als de grond nog te koud is, dan verwarm je die toch! Dat is wel zo handig voor de telers, omdat zij zo langere tijd asperges kunnen verkopen. Maar voor de planeet heeft het een groot nadeel; het is veel slechter voor het milieu! Denk jij als voedselaanbieder duurzaam bezig te zijn door asperges in te kopen die geteeld zijn in Nederland, dan kom je bedrogen uit. Je moet dus, zeker rond februari en maart, oppassen met het inkopen en adverteren van jouw aspergegerecht als de duurzame keuze. Het zou zomaar eens kunnen dat deze asperges zijn geteeld in een verwarmde grond.

Inkopen

Bij het inkopen van asperges zijn er nog meer dingen waar je op kunt letten. Check waar mogelijk of de asperges die je binnen hebt gekregen of in gaat kopen vers zijn. Je wil je gasten natuurlijk geen asperges serveren die niet meer goed zijn! Het checken of ze vers zijn doe je door de asperges tegen elkaar aan te wrijven. Maken de asperges een piepend geluid? Dan zijn ze vers! Hoe harder de asperges piepen, hoe verser ze zijn. Kijk of de asperges licht glanzend zijn en niet ingedroogd aan de onderkant, asperges zijn erg gevoelig voor indrogen. Ook moeten de kopjes van de asperges gesloten zijn, het snijvlak van de stengel niet verkleurd zijn en mogen ze niet zuur ruiken. Voldoen de asperges aan deze checklist, dan heb jij gegarandeerd heerlijk verse asperges voor jouw gasten!

Originele asperge recepten

Ga dus eerst na of de asperge heerlijk vers is en uit de koude Nederlandse grond komt. Als dit zo is, dan kan je met de asperges aan de slag. Het klassieke asperge recept is witte asperge met ham, ei en botersaus. Maar er is zo veel meer wat je met asperges kunt! Van aspergesoep, een salade met asperge en sinaasappel, aspergetaartjes tot aspergerisotto; de seizoengroente is hartstikke veelzijdig. Gooi na het bereiden van de asperge de schillen niet weg. Deze kun je goed gebruiken om een smaakvolle bouillon van te trekken. Zo gaat niets van de asperge verloren.

  1. Pittige Spaanse asperges: https://www.voedingscentrum.nl/recepten/gezond-recept/spaanse-asperges.aspx
  2. Lentepizza met asperges: https://www.verseoogst.nl/recepten/lentepizza
  3. Fritatta met groene asperges: https://www.voedingscentrum.nl/recepten/gezond-recept/frittata-met-groene-asperges.aspx
  4. Asperge-ijs: https://www.foodaholics.nl/asperge-ijs/
  5. Aspergesalade met sinaasappel: https://homemadechefs.nl/blog/salade-met-groene-asperges-en-sinaasappel