" alt="Hoe promoot je duurzame en gezonde voeding? Wij helpen je met 4 tips!" />
Kars
februari 26, 2021

Hoe promoot je duurzame en gezonde voeding? Wij helpen je met 4 tips!

Het kabinet kondigde deze week helaas weer geen versoepelingen aan voor de horeca. Volgens Mark Rutte blijft het op dit moment onverstandig. We hopen dat de persconferentie van 8 maart beter nieuws met zich meebrengt, maar tot die tijd moeten we het blijven doen met het bezorgen en afhalen van gerechten. Een flinke tegenvaller, maar juist nu is het belangrijk dat we goed voor de planeet zorgen en onze weerstand opbouwen. Dat doen we door gezonde en duurzame gerechten aan te bieden!

Minder vlees eten is de afgelopen jaren in populariteit toegenomen (meer dan de helft van de Nederlanders noemt zichzelf flexitariër) en het vegetarische voedselaanbod wordt op veel plekken steeds verder uitgebreid. Toch blijft het voor veel mensen lastig om duurzame, maar ook gezonde voedingskeuzes te maken. Dat is niet gek, voor iedere duurzame of gezonde optie zijn er nog steeds 10 die dat niet zijn. Dat is moeilijk te weerstaan. Zonde, want we kunnen veel positieve impact maken door ons voedingspatroon gezonder en duurzamer te maken.

 

gezonde duurzame voeding

Met regels

Hoe zorgen we dat gasten tóch vaker voor de duurzame en gezonde optie kiezen? Een manier waarop we mensen de goede kant op kunnen sturen is gebruik maken van regels.
We nemen op een dag zoveel beslissingen, dat we dit het grootste deel van de tijd onbewust en op de automatische piloot doen. Ons brein maakt deze onbewuste keuzes door gebruik te maken van regels. Deze regels bepalen hoe we reageren als we bepaalde informatie zien. Wij hebben een aantal tips verzameld zodat jij deze regels kan gebruiken om de keuze voor de gezonde en duurzame optie (onbewust) aantrekkelijker te maken.

 

1. Pas de menukaart aan

Een aantal effectieve aanpassingen van de menukaart kunnen ervoor zorgen dat mensen sneller voor de duurzame en gezonde keuze gaan. Een principe waar je gebruik van kunt maken is dat wij als mensen graag de weg van de minste weerstand kiezen. Het is daarom belangrijk om het zo makkelijk mogelijk te maken voor de gast om voor de gezonde en duurzame optie te kiezen. Een goede manier is om van deze opties de standaard te maken. Nu is het vaak zo dat juist de vlees- en visgerechten de standaardoptie zijn. Gasten moeten vervolgens extra moeite doen en van de standaard afwijken door te vragen naar een vegetarisch alternatief. Dit kun je omdraaien. Denk er eens over na om vegetarische gerechten de standaardoptie te maken en gasten zelf de keuze te geven om hier vlees of vis aan toe te voegen. Of om gerechten niet standaard met witte rijst te serveren, maar met volkoren rijst. Je kunt je gasten nog steeds de optie geven om volkoren in te wisselen voor wit, maar nu is de makkelijkste weg wel de gezondere optie. Je verliest zo geen gasten omdat je bepaalde opties niet meer aanbiedt, maar je maakt het wel iets lastiger waardoor de gast vaker voor de duurzame of gezonde optie zal kiezen!
Een andere aanpassing op de menukaart is om het gezonde en duurzame aanbod boven- of onderaan jouw (online) menukaart te plaatsen. Uit onderzoek blijkt namelijk dat de keuzes die boven- of onderaan op de menukaart staan het meest worden gekozen. Gerechten in het midden worden het minst vaak besteld.

 

2. Maak gebruik van emotie

De keuze tussen wel of geen gezonde of duurzame optie op de menukaart lijkt een eenvoudige. Je kiest voor iets wat gezond of duurzaam is, of je doet dat niet. Schijn bedriegt, er gaan veel onbewuste processen aan zo’n keuze vooraf. Als voedselaanbieder kan je rekening houden met dit soort processen. Een keuze is onder andere gebaseerd op emotie. Je kunt emotie gebruiken in de promotie van gezond en duurzaam eten door het oproepen van associaties. Associaties zijn de onbewuste verbanden die we leggen tussen verschillende concepten en zo ons gedrag sturen. Als jij vers fruit of verse groenten neerlegt, kan dit bij mensen de associatie met gezondheid oproepen en is de kans groter dat mensen voor de gezonde optie gaan.
Je moet wel oppassen dat je geen negatieve associaties oproept. Ga woorden als veganistisch en gezond uit de weg. Veel mensen hebben negatieve associaties met deze woorden. Zo zou gezond de associatie met saai of minder lekker op kunnen roepen. Een uitzondering hierop is als je een doelgroep hebt die gezondheid juist erg belangrijk vindt. In dat geval roept een woord als gezond positieve associaties op en kun je er dus positieve emoties mee oproepen.

 

3. Aandacht voor de presentatie

Een andere manier om jouw gezonde en duurzame aanbod te promoten, is door extra aandacht te besteden aan de omschrijving van het gerecht. Door een levendige beschrijving te geven waarbij mensen gelijk een plaatje in hun hoofd creëren, wordt het gerecht aantrekkelijker. Je kunt een salade beschrijven als ‘salade met komkommer, tomaat, sla en dressing’ of je kunt de beschrijving beeldender maken: ‘verse salade met knapperige komkommer, friszoete tomaten en een huisgemaakte dressing’. De tweede optie klinkt een stuk aantrekkelijker. De gast heeft een duidelijk en smakelijk beeld voor zich en zal sneller voor de salade gaan. Probeer je gerecht dus niet zo kort en bondig mogelijk te beschrijven, maar reserveer juist ruimte op de kaart voor een mooie omschrijving van jouw gerecht waarbij je de nadruk legt op de smaak en de manier van bereiden. Pas dit alleen toe op de duurzame en gezonde opties om deze keuzes extra te stimuleren. Houd bij het promoten van gerechten rekening met de doelgroep die je probeert te bereiken. Wordt jouw restaurant het meest bezocht door mensen die gezondheid belangrijk vinden? Dan kun je in je beschrijving van het gerecht gezondheid gerelateerde woorden gebruiken. Beschrijf het gerecht bijvoorbeeld als ‘voedzaam’ of ‘vezelrijk’.

 

gezonde duurzame voeding

4. Houd rekening met status

De mens is een sociaal dier. We willen graag bij een groep horen en daar willen we best wat moeite voor doen. Jouw status in de groep is een belangrijke factor in het bepalen of je geaccepteerd wordt of niet. Het is dan ook logisch dat we veel moeite doen voor een goede status. We willen bijvoorbeeld als onbaatzuchtig gezien worden, omdat dat zorgt dat mensen om ons heen ons aardiger vinden en we dus een betere status krijgen. Onbaatzuchtig gedrag vertelt de mensen om ons heen hoe sociaal we wel niet zijn. Dit zorgt ervoor dat we worden gezien als beter te vertrouwen. Dat is belangrijk, omdat vertrouwen helpt om betere vriendschappen en andere relaties te krijgen en onderhouden. Als we de motivatie om een goede status te behouden activeren, zien we dat mensen vaker ‘groene’ producten kopen. Groene producten lijken op de korte termijn soms een nadeel voor ons te hebben. Ze zijn bijvoorbeeld moeilijker verkrijgbaar dan de niet groene variant. Natuurlijk weten we dat het uiteindelijk beter is voor het milieu, maar jammer genoeg hebben mensen minder de neiging om beslissingen te nemen die goed zijn voor de toekomst. In plaats daarvan nemen we beslissingen op basis van de gevolgen die een keuze in het hier en nu heeft, zoals of je dat extra stuk moet lopen naar de winkel die het groene product wél verkoopt. Als we er toch voor kiezen die extra moeite te doen om het groene product te kopen, vertelt dat aan anderen dat we het welzijn van de planeet boven ons eigen welzijn verkiezen. Onbaatzuchtig gedrag dus.
Om mensen te motiveren een goede status te behouden kan jij reacties van mensen plaatsen waarin duidelijk wordt hoe goed zij het vinden als iemand voor een gezond en duurzaam gerecht gaat. Dat kan je bijvoorbeeld doen op je website of op een poster naast jouw buffet. Als gasten de reacties zien, gaan ze er (onbewust) over nadenken wat anderen ervan vinden als zij ook voor de gezonde en duurzame keuze gaan. Je hebt de motivatie om hun status te behouden geactiveerd!

 

Ben je door deze tips geïnspireerd geraakt om gezondere en duurzamere voeding aan te bieden? Met de Greendish Succesformule helpen wij je het voedselaanbod in jouw restaurant te verduurzamen. Door middel van strategische tools, metingen, online cursussen en intensieve begeleiding helpen wij jou met het verduurzamen van je voedselaanbod  zonder dat de gasttevredenheid daalt.