Jordy Coerver
september 28, 2022

Kwartaalmeeting Gelderland van Morgen brengt huidige deelnemers en geïnteresseerde ondernemers samen in zonnig Arnhem


Een warm welkom in het Provinciehuis

Afgelopen 6 september Kwartaalmeeting Gelderland van Morgenstond het Provinciehuis in Arnhem open voor deelnemers en partners van Gelderland van Morgen. Met een prachtig uitzicht op de Eusebiuskerk, vond hier de tweede kwartaalmeeting plaats van het project. Deze stond in het teken van het updaten en inspireren van de huidige groep deelnemers om nog een tandje bij te zetten voor thema’s rondom duurzame voeding. Maar vooral om elkaar weer te ontmoeten en erachter te komen hoe anderen knelpunten aanpakken. Ondernemers die geïnteresseerd waren om mogelijk ook aan te sluiten bij het project, kregen een inkijkje in het verloop ervan en redenen achter de aanmelding van huidige deelnemers.

Een programma bomvol inspiratie

Kwartaalmeeting Gelderland van Morgen

Er was een vol programma deze middag dat begon met een warm welkom van projectleider Yvonne Mars en een update over de stand van zaken binnen het project. Op dit moment zijn er 8 deelnemers in de zorg met 12 locaties, 8 catering deelnemers met 11 locaties, 4 horeca deelnemers met 4 locaties en 1 deelnemer voor retail met 3 locaties! Er werd extra aandacht besteed om deze koplopers uit te lichten en aan te moedigen voor de start van hun traject.

Na deze update, werd de groep in tweeën gesplitst om zo de geïnteresseerde ondernemers een apart programma aan te bieden van de huidige deelnemers en partners. Deze ondernemers kregen van collega Zoë Verdaasdonk een presentatie over het traject van Gelderland van Morgen. Hier konden zij alle vragen stellen die ze hadden door middel van een ronde tafel discussie. Gelijktijdig werden de huidige deelnemers en partners van het project meegenomen in een workshop ‘Nudging’ door Nikki van Kuijk. Hierin werden veel voorbeelden gegeven van hoe nudging er in de praktijk uit ziet. Aan het einde werd iedereen uitgedaagd in een Kahootquiz om te zien wie er het beste de nudge kon herkennen! Pieter Rijzebol van Provincie Gelderland nam de hoofdprijs mee naar huis. Hij kan thuis heerlijk gaan koken met een Greendish schort en snijplank. Zeker een leerzame en hands-on workshop waar iedereen wat van opgestoken heeft voor hun eigen organisatie!

Ontmoeten van oude & nieuwe gezichten

Kwartaalmeeting Gelderland van Morgen

Na deze opsplitsing was het tijd om iedereen bij elkaar te brengen. Doormiddel van de eetwissel van het Voedingscentrum, werden huidige & mogelijke nieuwe deelnemers gekoppeld en kwamen zo met elkaar in gesprek. Hierna was er een plenaire Q&A waarin Marieke Gorkink het woord gaf aan huidige deelnemers om hun motivatie voor deelname toe te lichten en te inspireren. Hier kwamen mooie verhalen van Pannenkoekenrestaurant de Duivelsberg uit voort. Hier waren verrassende resultaten uit de 0-meting gekomen die hen weer aan het denken hadden gezet om creatief om te gaan met voedselverspilling. Dit was ook een mooi moment om van alle ondernemers hun knelpunten te delen en de vraag te stellen “hoe doe jij dat?”

Een afsluitend Gelders hapje

Last but not least, werd de middag afgesloten met een heerlijke proeverij van het circulaire Gelderse product, het Zwamcijsje. Mendelt Tillema vertelde hier vol trots over zijn product dat gemaakt wordt met de steeltjes van oesterzwammen. Op deze manier biedt hij een duurzaam, en vooral lekker, alternatief voor het klassieke saucijzenbroodje. Al met al was het een inspirerende en gezellige middag waarin bekende, maar ook nieuwe gezichten elkaar ontmoet hebben om te sparren over een duurzamere provincie Gelderland!

Ook trek in impact?
Organisaties die ook enthousiast zijn om meer bezig te gaan met plantaardige voeding en verlagen van voedselverspilling kunnen zich aanmelden voor deelname. Op de projectpagina van Gelderland van Morgen is meer informatie te vinden over het verloop van het project. Hier kan een afspraak ingepland worden met Zoë Verdaasdonk waarin zij jou kan vertellen wat dit programma voor jullie organisatie zou kunnen betekenen!