" alt="Meet the Green Team: Guusje" />
Kars
maart 23, 2021

Meet the Green Team: Guusje

Het Greendish team bestaat uit ambitieuze mensen met een passie voor duurzaamheid en gezondheid. In deze rubriek stellen we ze dan ook graag aan je voor. Na LilouRosjalie en Jesse, is nu Guusje aan de beurt. Op haar zesde verjaardag vroeg ze al een kookboek, dus de passie voor voeding zat er al van jongs af aan in. Het is dan ook geen verrassing dat ze bij Greendish goed op haar plek zit! Deze week vertelt ze onder andere over haar traineeship, dromen en favoriete restaurant.

greendish trainee
Guusje, jij bent onze Trainee Onderzoek. Waar houd jij je mee bezig in deze functie?

Ik heb hele afwisselende taken. Ik werk mee aan een aantal projecten, zoals JOGG en Gezond010, maar ik moet zeggen dat ik me de afgelopen tijd vooral veel bezig heb gehouden met productontwikkeling. Voor productontwikkeling mocht ik onder andere een heel marktonderzoek voor voedselaanbieders ontwikkelen. Ik krijg dus best veel verantwoordelijkheid!

 

Waarom heb jij voor een traineeship bij Greendish gekozen?

Ik heb heel bewust voor Greendish gekozen. Ik ben bezig met een master Organic Agriculture aan de WUR en wilde iets doen wat niet alleen te maken had met landbouw, maar ook iets wat gericht was op het verduurzamen van de horeca. In de zomer werk ik als kok in de horeca. Iets vinden in het verduurzamen van de horeca bleek erg lastig te zijn. Na even zoeken kwam ik Greendish tegen en dacht ik gelijk “Dit is het!”. Toen ik Greendish had gevonden heb ik ook niet meer verder gezocht en hier als enige gesolliciteerd. Gelukkig ben ik aangenomen! 

Zijn je verwachtingen uitgekomen?

Van tevoren had ik niet verwacht dat ik me zo veel bezig mocht houden met productontwikkeling, maar dat vind ik helemaal niet erg. Ik vind productontwikkeling eigenlijk juist het leukste om te doen! Ik merk ook dat ik veel input mag leveren voor de verschillende projecten en dat daar ook steeds meer naar geluisterd wordt en mij ook steeds meer om input wordt gevraagd. Ideeën die ik aanlever of kritiek die ik heb wordt heel serieus genomen, dat is heel fijn. Van tevoren had ik wel verwacht dat er wat meer klantcontact zou zijn, maar dat komt natuurlijk omdat we met corona te maken hebben. Voor mij heeft dat goed uitgepakt, ik denk dat ik meer leer van meedoen met projecten en productontwikkeling en meer leer over de inhoud. Bovendien komen er een aantal kickoffs aan waarmee ik mag helpen, dus dat klantcontact komt wel.  

Wat wil je graag uit deze stage halen?

Ik wil vooral ervaren hoe het is om bij een bedrijf te werken. Ik zag mezelf eigenlijk nooit een kantoorbaan doen, maar nu ik hier werk begin ik er steeds meer over na te denken. Ik wilde ook graag kijken hoe het was om in een kleiner bedrijf te werken, omdat grote bedrijven me totaal niet aanspreken. Het lijkt me dat je daar echt een nummer in een reeks wordt.

Hoe is het om stage te lopen tijdens corona?

Ondanks dat ik iedereen maar 2 keer in het echt heb gezien, heb ik wel het idee dat ik een band met iedereen aan het opbouwen ben. Ik denk wel dat het heel anders zou zijn als we wel naar kantoor zouden mogen. Écht weten hoe het eraan toe gaat in een bedrijf leer je toch het beste door op kantoor te zitten. Dat vind ik wel jammer.  Nu is het soms wat meer zoeken en afwachten, bijvoorbeeld als er iets net niet helemaal duidelijk is.

Wat heb je hier geleerd wat jij meeneemt naar je studie en de rest van je leven?

Dat je heel veel kan roepen over duurzaamheid, maar dat het echt belangrijk is dat je praktische handvatten kan geven hoe te verduurzamen. Tijdens mijn studie leer ik bijvoorbeeld veel theorie, maar wordt er nooit gesproken over praktische haalbaarheid. Ik vind het heel tof dat ik nu bij Greendish leer hoe je het hele verduurzamingsproces concreet kan maken en hoe geduldig je hierin moet zijn, verduurzamen gaat stapje voor stapje en bord voor bord!

greendish traineeHeb je dromen die je nog wilt waarmaken? 

Ik wil al heel erg lang een restaurant beginnen. Eentje met een hele grote tuin waar gasten zelf dingen kunnen plukken en waar groenten worden verbouwd. Ik zie een vegetarisch restaurant voor me waar we met de seizoenen mee koken.

Als je voor de rest van je leven nog maar 1 gerecht mocht eten, wat zou dat zijn?

Ik zou kiezen voor bibimbap. Dat is een Koreaanse rijstbowl met tempeh, frisse groenten en een pittig sesam/sambal sausje. Of gado gado, dat vind ik ook heel lekker!

Wat is je favoriete restaurant? 

Mijn favoriete restaurant is Instock. Dat is een restaurant in Amsterdam waar ze zich inzetten tegen voedselverspilling. Ze koken zo veel mogelijk met voedsel dat anders weggegooid zou worden. Een heel tof initiatief!

Wat doe je, naast Greendish, om duurzamer te leven?

Ik vind het erg belangrijk om de biodiversiteit te stimuleren, door bijvoorbeeld overal bloemenzaadjes te planten. Daarnaast heb ik mijn eigen moestuin en probeer ik mijn boodschappen zo veel mogelijk biologisch te kopen. Al ben ik maar een student, voor biologische producten betaal ik graag een beetje meer. Ook let ik op keurmerken en probeer ik zo veel mogelijk met de seizoenen mee te eten. Ik eet geen vlees en vis en probeer zo veel mogelijk vegan te eten. Buiten voeding leef ik duurzaam door bijvoorbeeld zo veel mogelijk met de trein te reizen en tweedehands spullen te kopen.

Wat doe je het liefst in je vrije tijd? 

Ik word heel blij van tuinieren, wandelen en lezen. Maar mijn favoriete bezigheid is koken voor vrienden. Het liefst heb ik iedere dag vrienden over de vloer om voor te koken. Nu met corona gaat dat wat lastiger, maar lukt het nog steeds. Ze komen nu gewoon een voor een en gaan wat eerder weg.

Welk onderwerp zou je nog veel meer van willen weten?

Van fermenteren! Dat heb ik nog niet helemaal onder de knie, maar is een goede manier om voedselverspilling tegen te gaan. Ook van politiek zou ik meer willen weten. Ik merk dat ik dat heel belangrijk vind, maar dat ik er eigenlijk nog niet zo veel van weet.

Wat is het beste advies dat je ooit hebt gekregen?

Mijn moeder heeft een keer tegen me gezegd “Life is a bitch, so you better shake her hand”. Die vond ik echt heel goed en ik moest er erg om lachen.

 

Ben jij door het verhaal van Guusje enthousiast geraakt over een traineeship bij Greendish? Bekijk hier de vacatures!