Onderzoek: 75% van catering- en horecamedewerkers heeft de intentie om voedselaanbod gezonder en duurzamer te maken
De horecasector heeft het zwaar te verduren tijdens de coronatijden. Naast grote dalingen in de omzet, hebben alle zaken hun deuren moeten sluiten vanwege de lockdown. Voorlopig blijft het afwachten in onzekerheid. Het is dan ook goed voor te stellen dat dit het enige is waar men zich binnen de horecasector mee bezig houdt. Toch blijkt uit onderzoek onder de klanten van Greendish, dat zij zich nog steeds kunnen motiveren om zich bezig te houden met het gezonder en duurzamer maken van het voedselaanbod!
Bij 132 medewerkers van bedrijfsrestaurants en cateraars van verschillende organisaties hebben wij een vragenlijst afgenomen over de intentie die zij hebben om hun voedselaanbod gezonder en duurzamer te maken. Deze metingen zijn gedaan vanaf maart 2020, na de uitbraak van het coronavirus. Het huidige aanbod wordt gemiddeld genomen als zeer lekker gezien (8.1 uit 10), maar ook gezondheid (7.4) en duurzaamheid (6.9) komen zelfs in tijden van corona nog goed uit de bus. Uit het onderzoek blijkt dat er gelukkig nog steeds motivatie is voor het verduurzamen en gezonder maken van het voedselaanbod. Wel 75% van de deelnemers geeft aan de intentie te hebben om het voedselaanbod gezonder te maken of dit al (af en toe) te doen! Voor het verduurzamen van het aanbod ligt dit percentage iets lager, 71% van de deelnemers geeft aan deze intentie te hebben. Slechts 13,6% van de deelnemers geeft aan geen invloed te hebben op het gezonder of duurzamer maken van het aanbod. Er is maar een heel klein percentage (8,3%) dat aangeeft niets te doen om het aanbod gezonder of duurzamer te maken en ook helemaal geen intentie heeft om dit binnenkort te gaan doen.
We zien in de resultaten dat de deelnemers hun eigen kennis over gezond eten en duurzaamheid beoordelen met een voldoende, waarbij de kennis over gezondheid hoger scoort. Ook geven de deelnemers aan redelijk de ruimte te krijgen om zich bezig te houden met een duurzaam en gezond voedselaanbod. Hierbij wordt aangegeven dat er meer ruimte is voor het verbeteren van de gezondheid van het voedselaanbod dan voor de duurzaamheid van het voedselaanbod (niet iedereen heeft namelijk invloed op de inkoop van producten). In alle gevallen blijft het natuurlijk het belangrijkste dat het voedselaanbod goed smaakt.
Het is positief dat er een voldoende wordt gegeven aan de kennis over gezond- en duurzaamheid. Tegelijkertijd betekent dat ook dat er nog ruimte is om deze kennis te verbreden, zodat we die voldoende minimaal naar een goed kunnen tillen. Ook is er nog ruimte om de praktische vaardigheden van de medewerkers uit te breiden en de medewerkers te ondersteunen in het gezonder en duurzamer maken van het voedselaanbod.
Om daar een begin mee te maken en jullie alvast op weg te helpen hebben we 5 tips verzameld om het voedselaanbod gezonder en duurzamer te maken!
5 tips voor het verduurzamen en gezonder maken van jouw aanbod tijdens Corona
- Zet kleine stappen en houd in gedachten dat alle kleine beetjes helpen. De overstap naar een gezond en duurzaam voedselaanbod maak je nu eenmaal niet in 1 keer, dat gaat stapje voor stapje en bord voor bord. Begin bijvoorbeeld met de hoeveelheid vlees in het gerecht aan te passen. Serveer iets minder vlees en voeg, in ruil daarvoor, wat meer groente toe. Grote kans dat jouw gasten niet eens doorhebben dat er een kleiner stuk vlees op hun bord ligt! Zeker als je extra aandacht aan de bereiding van groente hebt besteed… Door een stukje vlees in te ruilen voor meer en smaakvollere groente creëer je een succesformule die niet alleen werkt voor jouw gasten, maar bovendien beter is voor de planeet, gezondheid én jouw portemonnee!a
- Door de lockdown moeten jouw deuren voorlopig waarschijnlijk dicht blijven. Een flinke tegenvaller, maar dit geeft je wel de tijd om te experimenteren! Grijp deze kans dan ook met beide handen aan. Duik de keuken in met jouw collega’s en inspireer elkaar door te experimenteren met nieuwe recepten, andere verhoudingen, of nieuwe bereidingswijzen. Ontdek samen nieuwe dingen en leer van elkaar. Misschien heeft iemand wel ervaring met een bijzonder product waar jij nog niet eerder van hebt gehoord en wordt dit product de ster van jullie nieuwe gerecht! Let bij het selecteren van nieuwe ingrediënten en recepten op de duurzaamheid en gezondheid. Probeer bijvoorbeeld zo veel mogelijk te koken met plantaardige eiwitten, deze zijn zowel gezond als duurzaam, verse producten uit het seizoen en de hoeveelheden zout en suiker te verminderen!
a - Geef naast aandacht aan duurzame en gezonde ingrediënten ook aandacht aan duurzame leveranciers van de ingrediënten. Probeer zo veel mogelijk gebruik te maken van lokale leveranciers. Zo hoeven jouw producten geen lange reis af te leggen voor ze bij jou terecht komen, dat is beter voor het milieu. Heb je even een rustig momentje? Steek dan wat tijd in uitzoeken welke veel gebruikte ingrediënten of producten uit jouw regio komen. Deze hoef je dan niet door een leverancier te laten bezorgen, maar kun je direct bij de producent bestellen! Let wel op de productiemethode van een lokale leverancier. Dat kun je doen door op keurmerken te letten. Lokaal is namelijk wel duurzaam vanwege de beperking in hoeveelheid afgelegde kilometers van boer tot bord, maar de productiemethode moet ook duurzaam zijn. Met de keurmerkenwijzer van Milieu Centraal kun jij controleren aan welke eisen keurmerken moeten voldoen.
a - Is vis een onderdeel van de gerechten die jij serveert? Goed bezig! Vis is heel gezond. Het bevat visvetzuren, die zijn goed voor je hart en bloedvaten. Maar let op: vis is niet altijd duurzaam. Informeer altijd bij jouw leverancier wat voor vis jij koopt. Vis voorzien van het ASC of MSC keurmerk is duurzaam gevangen vis. Het keurmerk garandeert dat de vis verantwoord geweekt of gevangen is. Dit betekent niet dat alléén de vis met dit keurmerk duurzame vis is. Zoek de vis die jij bestelt eens op in de VISwijzer van Good Fish. De VISwijzer geeft per vis informatie over of de vis duurzaam is, een tweede keuze of dat je de vis beter kunt vermijden. Zo kun je zien of een niet gecertificeerde vis ook een goede keuze is!
a - Steek moeite in het betrekken en trainen van het hele team. Zoals in de resultaten van ons onderzoek naar voren kwam denkt 86,4% van de medewerkers invloed te hebben op hoe gezond en duurzaam het aanbod is. Dit biedt de kans om iedereen te laten meedoen en meedenken. Maak hier gebruik van! In de praktijk zien we vaak dat de leukste en makkelijkste ideeën vanaf de werkvloer komen! Wie weet schuilt er een ware nieuwe Ottolenghi in één van jouw medewerkers! Hebben jouw medewerkers nog niet genoeg kennis van gezonde en duurzame voeding? Met onze expertise bij Greendish kunnen we je daar ondersteuning in bieden. Met behulp van de Greendish Academy helpen wij je stap voor stap met het aanpassen van jouw voedselaanbod. Dat allemaal coronaproof van achter jouw eigen computer of live workshop op locatie wanneer dat (weer) kan. Interesse? Neem contact met ons op en plan een gratis gesprek in met een van onze Impact Managers.
We danken onderstaande bedrijven voor het vertrouwen in ons, zelfs in deze lastige tijd.
————————————————————————————————————————————————
We hopen dat de corona maatregelen snel zullen versoepelen, zodat we onze handen weer ineen kunnen slaan om nóg meer duurzame en gezonde gerechten aan tevreden gasten te serveren.