Ontmoet powervrouw Sharon de Miranda
Vandaag is het Internationale Vrouwendag. Het thema dit jaar is ‘Invloed met Impact’. Een thema met positiviteit als sleutelwoord; niet in problemen denken maar in kansen, uitdagingen en mogelijkheden. Een perfecte gelegenheid om een positieve powervrouw in het zonnetje te zetten!
Daarom hebben we voor de blog van deze week een kort interview gedaan met Sharon de Miranda. Sharon is onlangs onderdeel geworden van ons Expert Panel en daar zijn we meer dan blij mee, want met Sharons ervaring en innovativiteit kunnen we een nóg grotere positieve impact maken op mens, dier en planeet. Ons Expert Panel is natuurlijk niet het enige waar Sharon zich mee bezig houdt. Je kent haar misschien als chef-kok in het televisieprogramma Binnenstebuiten, maar sinds vorig jaar is ze chef-kok van het Food Forum.
Paviljoen Food Forum van provincie Flevoland is een ontmoetingsplek waar studenten, ondernemers, onderzoekers of ontwikkelaars elkaar kunnen ontmoeten en ideeën kunnen uitwisselen en bedenken. Er wordt niet alleen over het voedsel van de toekomst gepraat, het wordt ook geserveerd! Chef-kok Sharon inspireert de mensen in het Food Forum met eerlijke, gezonde gerechten. Op het menu staan gerechten met seizoensproducten, die dichtbij, duurzaam en voor een eerlijke prijs geproduceerd zijn. Sharon is de eerste die een menu heeft samengesteld volgens het EAT-Lancet principe met behulp van de Greendish Guidelines, waarin wordt omschreven wat mensen dagelijks zouden mogen consumeren om iedereen gezond te kunnen voeden zonder de aarde uit te putten. Daarmee is ze een voorbeeld voor chefs, voedselaanbieders, maar ook een voorbeeld voor hoe iedereen het dagelijks voedingspatroon zou moeten aanpassen om in de toekomst 10 miljard mensen gezond en duurzaam te kunnen voeden. En lekker dat dit is! Haar werk bij het Food Forum is een van de onderwerpen waar we Sharon vragen over hebben gesteld.
Dit interview is ter ere van Internationale vrouwendag, omdat we jou zien als innovatieve powervrouw. Waar ben jij het meest trots op in wat je hebt bereikt tot nu toe?
Ik ben erg trots op dat ik chef-kok ben van beroep! Maar ik denk dat ik toch wel het meest trots ben ik op dat ik mijzelf staande kan houden in die af en toe keiharde mannenwereld.
Waar komt jouw liefde voor koken en eten vandaan?
Ik heb van mijn obsessie mijn beroep gemaakt. Mijn liefde voor eten is er altijd al geweest. Mijn liefde voor het bereiden van eten kwam er vanaf mijn 9de levensjaar uit. Vroeger thuis wilde ik altijd al weten wat we gingen eten en hoe dat dan bereid werd. Het liefste stond ik gewoon lekker mee te koken!
Je bent de Chefkok van het FoodForum, op het Floriade park, en hebt daarvoor een duurzaam, gezond en lokaal menu samengesteld volgens de Greendish Guidelines gebaseerd op het Menu van Morgen (2050). Hoe we in 2050 alle monden duurzaam en gezond kunnen voeden heeft de EAT-Lancet commissie beschreven in hun rapport van januari 2019 en jij hebt dit menu nú al ingevoerd. We kunnen dus nu al het gestelde doel van EAT-Lancet voor 2050 behalen. Wat een goed voorbeeld! Wat inspireerde jou toen je voor deze baan ging?
Juist de vraag of ik voor het Food Forum het Menu van Morgen (2050) wilde presenteren heeft mij enorm geïnspireerd. Ik dacht: “Dit is het! Maar hoe gaan we nu verder…”. Ik heb een totaal andere werkwijze toegepast dan dat ik normaliter doe. Als eerste ben ik op zoek gegaan naar de juiste leveranciers die op een duurzame manier te werk gaan. Bij deze leveranciers heb ik goed onderzocht welke producten mij het meest aanspraken en naar aanleiding daarvan heb ik de menu kaart gemaakt.
Hoe heb je het aangepakt om het menu voor de toekomst nú al voor elkaar te krijgen binnen het FoodForum?
Heel veel research! Het was een zoektocht, maar wel een mooie zoektocht waarin ik veel geleerd en gezien heb. Uiteraard ben ik ook tegen dingen aangelopen. Een voorbeeld daarvan is dat in sommige gevallen alles op papier lijkt te kloppen, maar het in de werkelijkheid toch heel anders blijkt te zijn.
Sharon de Miranda over haar werk voor het Food Forum: “Een ding is zeker: wat is de Provincie Flevoland mooi en rijk aan producten. Tijdens mijn zoektocht naar de juiste producten ben ik uitgegaan van het EAT-Lancet principe (produceren en consumeren binnen de grenzen van 1 aarde en toch alle nutrienten bieden die een mens nodig heeft voor een gezond leven). Dit is ook een levensstijl die ik inmiddels omarm en waar ik echt in geloof. Er is een wereld voor mij open gegaan en ik kan niet wachten om jullie alles te laten zien en te laten proeven in het Food Forum. Ons innovatie paviljoen is, naar mijn mening, het mooiste plekje op het Floriade park. Met de Greendish guidelines onder de arm, om het EAT-Lancet principe vorm te geven, hebben we een menu waar we als provincie trots op kunnen zijn… Het menu van de toekomst is niet veganistisch, maar wel een grote omschakeling vergeleken met ons huidige dieet.”
Komt het belang van duurzaam en gezond eten ook naar voren in jouw eigen eetpatroon?
Jazeker! Ik ben 5 jaar geleden 60 kilo afgevallen door op mijn voeding te letten en bewustere keuzes te maken. Misschien dat het logisch klinkt omdat er 60 kilo af is, maar tegenwoordig voel ik me een stuk beter!
Zijn er nog dingen die je hoopt te bereiken in de toekomst?
Ik hoop echt dat meer mensen en koks gaan eten en koken volgens het principe van EAT-lancet. Met de Greendish guidelines kunnen we dit nu al omzetten in het Menu van Morgen en zo laten zien dat je superlekker kunt koken met het gebruik van o.a. minder dierlijke producten en meer lokale, gecertificeerde producten.
Tot slot: Heb je nog tips voor mensen die graag duurzamer of gezonder willen eten?
Beginnen met het lezen van de ingrediëntenlijst van alles dat je koopt. Het lijkt een hele klus, wat ook zeker zo kan zijn. Maar als je seizoensgebonden en vers eet wordt het al een stuk makkelijker.
Heb je zin in een patatje? Maak het dan zelf! Snijd de aardappel in frites en bakken of frituren maar. Bijna iedereen heeft zo zijn quilty pleasure… Toch heeft een patatje dat je uit de vriezer koopt een hele waslijst aan ingrediënten. Wat vreemd is, want het is gewoon een aardappel!
Ben jij door Sharon de Miranda geïnspireerd om jouw menukaart duurzamer en gezonder te maken? Neem dan contact met ons op.