Greendish
mei 19, 2022

Ontmoeting en inspiratie bij kwartaalmeeting Gelderland van Morgen

Op dinsdagmiddag 17 mei waren de partners en deelnemers van Gelderland van Morgen te gast bij Zwamboon in Apeldoorn voor de kwartaalmeeting. Het was een programma vol met inspiratie, uitwisseling en ontmoeting, en als bonus een proeverij van de eiwitvervanger Yoi.

Zwamboon is gevestigd in de Nettenfabriek in Apeldoorn. Deze inspirerende locatie en de gastvrije ontvangst van Bert en Arja zorgden voor een warm welkom. Het programma begon met een uitgebreide kennismakingsronde. Het is prettig om elkaar te leren kennen en de vragen uit het ‘spinningwheel’ gaven de ronde een persoonlijk tintje.

 

Meer plantaardige eiwitten en minder voedselverspilling

Inmiddels doen er 21 locaties uit de catering, retail, zorg en horeca mee met Gelderland van Morgen. Een aantal doet mee met beide trajecten: meer plantaardige eiwitten en minder voedselverspilling en een aantal met één van beide trajecten. De eerste tien locaties zijn gestart en binnenkort starten de volgende tien. Organisaties die mee willen doen, kunnen zich nog aanmelden. Zodra er een groep van tien bij elkaar is, vindt er weer een kick-off plaats. Het traject begint met een 0-meting, daarna volgt een periode van veranderingen doorvoeren. Deze duurt ca. drie maanden. Het traject eindigt met een effectmeting, zodat de ondernemer precies weet wat de inspanningen hebben opgeleverd.

 

Zwamboon

Na deze ‘stand van zaken’ volgde de presentatie van Bert en Arja met een proeverij van hun eiwitrijke product Yoi. ZwamBoon is een 100% plantaardige en allergeenvrije vleesopvolger. Het bestaat uit peulvruchten en zilvervliesrijst die zijn gefermenteerd tot een stevig product met een “bite” dat romig en nootachtig smaakt. De deelnemers hebben het product allemaal mogen proeven en waren enthousiast. Meer weten? Neem contact op met Bert via www.zwamboon.nl.

 

 

Nieuwe inzichten

Olaf van der Veen, van partner Orbisk, liet vervolgens zien hoe hun afvalmonitor in zijn werk gaat. Deze monitor wordt boven een afvalbak geplaatst en registreert wanneer welk afval in de afvalbak gedeponeerd wordt. Dit levert belangrijke inzichten op voor de ondernemer. Een heuse pubquiz van Carla Veenman en Petra Dongelmans, van partner VoedselSurplus leverde  nieuwe inzichten op over onder andere benodigde hoeveelheden water per biefstuk en het aantal dieren dat we in Nederland per persoon opeten. Met de nodige luchtigheid werden de uitslagen met elkaar gedeeld.

De workshop ‘Duurzaam Menu’ werd vanwege de tijd in vogelvlucht gedaan. Deelnemers die hierover nog vragen hebben, kunnen uiteraard contact opnemen met Greendish. Met een hapje en drankje op het zonnige terras werd de kwartaalmeeting afgesloten.

Ook onderdeel worden van de beweging van Gelderland van Morgen? Neem dan contact op met Greendish.