" alt="Populaire gerechten duurzamer en gezonder: de BBQ-spies" />
Kars
juli 29, 2021

Populaire gerechten duurzamer en gezonder: de BBQ-spies

De zomer! Waar denk je aan tijdens de zomer? Inderdaad, barbecueën! In Nederland zijn we er gek op. We hebben zelfs een tijdje bij de top 10 BBQ-landen in de wereld behoord! We vinden het een gezellige gelegenheid om samen te komen en me elkaar te genieten van lekker eten. Naast dat het lekker en gezellig is Naast dat het lekker en gezellig is, is wat op de barbecue bereid wordt, helaas meestal niet heel goed voor mens, dier en planeet. Het gaat vaak gepaard met het eten van veel rood vlees;  hamburgers, spareribs en speklappen zijn graag geziene gasten op het BBQ-menu. Het produceren van rood vlees heeft echter een negatieve impact op het milieu en het (teveel) eten ervan heeft negatieve gevolgen voor de gezondheid van de mens (BMC, 2018). Wij van Greendish houden ook van barbecueën en weten dat er lekkere én gezondere alternatieven zijn voor de BBQ, die we graag met je delen! Wij introduceren twee nieuwe varianten op een echte BBQ-klassieker: de BBQ-spies. Stap voor stap verduurzamen we deze spies en maken er een gezonde versie van. We hebben onderzocht wat het verschil in impact is op het gebied van duurzaamheid en gezondheid tussen drie soorten BBQ spiesen. Als het aan ons ligt is de groentespies net zo lekker als de klassieke BBQ-spies, maar is deze een stuk gezonder en duurzamer! Probeer het eens!

Hieronder vergelijken we de milieubelasting van de drie verschillende BBQ-spiesen.


Klassieke BBQ-spies

De klassieke BBQ-spies wordt doorgaans bereid met rundvlees. In ons voorbeeld hebben wij de impact van het produceren van een portie van 4 BBQ-spiesen met biefstuk gemeten.

  • Om de klassieke BBQ-spies te maken wordt 15,726 CO2/kg verbruikt
  • Om de klassieke BBQ-spies te maken wordt 7,801 (m2*jaar) land gebruikt
  • Om de klassieke BBQ-spies te maken wordt 133,929 liter water verbruikt

Kippendij BBQ-spies

Een alternatief op de BBQ-spies met rundvlees is een BBQ-spies met kippendij. De productie van gevogelte veroorzaakt een stuk minder CO2-uitstoot dan rood vlees, maar je krijgt nog wel de nodige eiwitten binnen. De meest duurzame keuze is een biologische kippendij. Met deze kippendij BBQ-spies wordt er op het gebied van gezondheid al een grote winst behaald maar verder heeft het ook positieve effecten voor het milieu:

  • Om deze BBQ-spies te maken wordt 6,386 CO2/kg verbruikt, een besparing van 60% ten opzichte van de klassieke BBQ-spies
  • Om deze BBQ-spies te maken wordt 3,862 (m2*jaar) land gebruikt, een besparing van 50% ten opzichte van de klassieke BBQ-spies
  • Om deze BBQ-spies te maken wordt 146,506 liter water verbruikt, dit is iets meer (10%) ten opzichte van de klassieke BBQ-spies.

Groentespies

De laatste, duurzaamste én gezondste variant op de BBQ-spies is de groentespies. Deze BBQ-spies bevat geen dierlijke eiwitten. Deze zijn volledig vervangen door plantaardige eiwitten. Tofu is het hoofdbestanddeel van de BBQ-spies. Tofu wordt gemaakt uit gestremde sojamelk Niet alleen op het gebied van gezondheid, maar ook qua duurzaamheid is deze BBQ-spies de beste keuze:

  • Om deze groentespies te maken wordt 3,054 CO2/kg verbruikt, een besparing van 81% ten opzichte van de klassieke BBQ-spies
  • Om deze groentespies te maken wordt 1,118 (m2*jaar) land gebruikt, een besparing van 86% ten opzichte van de klassieke BBQ-spies
  • Om deze groentespies te maken wordt 80,188 liter water verbruikt, dit is een winst van 40% ten opzichte van de klassieke BBQ-spies.

 

Onze berekeningen zijn deels gebaseerd op schattingen en dus representeren ze niet voor 100% de werkelijkheid. Metingen zijn zo nauwkeurig mogelijk uitgevoerd, maar houd hier rekening mee bij de interpretatie van de cijfers.

 

Bronnen:

https://www.vleesplus.nl/nieuws/nederland-top-10-barbecuelanden

https://bmcpublichealth.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12889-018-5132-3

https://buitengoed.nl/blog/82/barbecueen-blijft-populair-in-nederland.html


Ben jij door deze variaties geïnspireerd om jouw menukaart te verduurzamen? Met de Greendish Succesformule bieden wij je hier stap-voor-stap begeleiding in!

 

1. Klassieke BBQ-spies

2. Kippendij BBQ-spies

3. Groentespies

——————————————–