Populaire gerechten duurzamer en gezonder: burgers
Het is een blijvertje op menukaarten door het land heen: de hamburger. In veel horecazaken is dit gerecht te bestellen, en dat is niet voor niks. Hamburgers zijn veelzijdig. Of je nu het broodje aanpast, de burger zelf, de topping of de saus, eindeloze variaties zijn mogelijk. Hamburgers hebben geen hele gezonde reputatie. Natuurlijk zijn er ook veel ongezonde hamburgers. Juist omdat ze zo makkelijk te variëren zijn, zijn ze ook makkelijk een stuk gezonder en duurzamer te maken zonder dat dat iets afdoet aan de smaak of de beleving van de gast.
Als we kijken naar de voorkeuren die gasten hebben, zien we dat de markt voor vegetarische of veganistische burgers nog altijd sterk aan het groeien is¹. In de supermarkt is deze trend duidelijk merkbaar, maar ook horecazaken bieden een steeds groter aanbod vegetarische of veganistische burgers. Dit is vaak niet alleen de gezondere optie, maar ook de meest duurzame. Daar komt bij dat bonen vaak een stuk goedkoper zijn dan vlees. Bovendien maak je de menukaart toegankelijker voor een grotere groep mensen. Veganisten kunnen ook van een burger genieten als er een vegan burger op het menu staat, maar ook gasten die wel vlees eten vinden het fijn om die keuze te hebben. De ene dag hebben ze zin in een hamburger, de week daarna voelen ze meer voor een vega burger. Wel zo fijn als jij voor iedere wens van de gast een optie beschikbaar hebt!
Bij Greendish is een van onze gevleugelde uitspraken ‘met een kleine verandering op het bord, maak je een grote impact op de planeet’. Door drie burgergerechten te vergelijken en de milieubelasting in kaart te brengen wordt deze uitspraak inzichtelijk gemaakt. We zien dat er inderdaad een groot verschil in milieu impact is tussen de 3 gerechten. Door kleine aanpassingen te maken op de menukaart kun jij dus een groot verschil maken voor de
planeet.
Hieronder vergelijken we de milieubelasting van de drie burgers.
Als eerste hebben we de klassieke burger zoals velen hem kennen. Gemaakt van vlees en geserveerd met tomaat, augurk, ui en mayonaise op een klassiek wit hamburgerbroodje. Deze burger bevat:
- Zo’n 21% van de dagelijkse behoefte aan groente; rond de 52 gram dus.
- De eiwitbron in deze klassieke hamburger is 100% dierlijk.
- Om de hamburger te maken wordt er zo veel als 2,5 kg CO2 eq verbruikt en zo’n 1032 liter water.
- Dit waterverbruik staat gelijk aan 16 dagen douchen!
Als tweede hebben we de halv-om burger. Deze burger is niet volledig gemaakt van vlees, maar een deel van het vlees is vervangen door een plantaardige eiwitbron. Deze burger wordt ook geserveerd met tomaat, augurk, ui en mayonaise, maar zit op een volkorenbroodje en er wordt gegrilde courgette toegevoegd. Deze burger bevat:
- Zo’n 41% van de dagelijkse behoefte aan groente; rond de 102 gram dus.
- De eiwitbron in deze halv-om burger is tussen de 90 en 100% dierlijk.
- Om de burger te maken wordt er nog maar 0,944 kg CO2 eq verbruikt en zo’n 384 liter water.
- Dit waterverbruik staat gelijk aan 6 dagen douchen, 10 dagen minder dan de klassieke hamburger!
Als derde hebben we de vegan bonenburger. Deze burger bevat helemaal geen vlees, maar wordt gemaakt van een combinatie van verschillende bonen en kruiden. Deze burger wordt geserveerd met tomaat, augurk, ui, mayonaise, gegrilde paprika en zit op een volkorenbroodje. De bonenburger bevat:
- Zo’n 41% van de dagelijkse behoefte aan groente; rond de 102 gram dus.
- De eiwitbron van de bonenburger is 100% plantaardig, er zitten geen dierlijke eiwitten in.
- Om de burger te maken wordt er nog maar 0,04 kg CO2 eq verbruikt en zo’n 303 liter water.
- Dit waterverbruik staat gelijk aan 5 dagen douchen, 11 dagen minder dan de klassieke hamburger!
Bij burgers wordt vaak een portie friet geserveerd. Overweeg om die portie friet om te ruilen door heerlijke aardappeltjes met rozemarijn uit de oven. Van Nederlandse bodem natuurlijk! Ook kun je naast (of in plaats van) de aardappeltjes een smakelijke salade met seizoengroenten aanbieden. Een gezond en duurzaam bijgerecht!
Heb jij door deze recepten inspiratie opgedaan om de menukaart te verduurzamen? Met de Greendish Succesformule bieden wij je hier stap-voor-stap begeleiding in!
1.
2.
3.
¹ https://www.missethoreca.nl/fastservice/artikel/2021/02/12-hamburgertrends-en-tips-om-in-de-gaten-te-houden-101344146