" alt="Populaire gerechten duurzamer en gezonder: paella" />
Kars
juni 24, 2021

Populaire gerechten duurzamer en gezonder: paella

De temperatuur stijgt, rokjes en korte broeken worden uit de kast getrokken en je hoeft geen jas meer aan te trekken om over straat te gaan; de zomer komt eraan. En bij zomerse temperaturen horen zomerse recepten! Er zijn maar weinig mensen die met dit weer nog trek hebben in een stomende kom erwtensoep, dus de menukaarten moeten aangepast worden. Een mooie mogelijkheid om te kiezen voor lekker zomerse, gezonde en duurzame gerechten.
Een gerecht wat veel gasten doet denken aan warm weer en vakantie is paella. Geen wonder, dit gerecht vindt haar origine in het zonnige Valencia in Spanje. Met deze rijstschotel geef je de gast de mogelijkheid zich even in het buitenland te wanen, op een terrasje met een frisse zeewind.

Al klinkt paella in het eerste opzicht niet zo duurzaam, het verhaal over het ontstaan van paella is dat wel. Het zou namelijk bedacht zijn door werknemers van rijstvelden die tijdens de lunch paellarijst in de bekende platte pan klaarmaakten met alles wat ze maar in de omgeving konden vinden, zoals slakken en lokale groenten. Uitsluitend lokale ingrediënten die recht van de oorsprong komen dus. Tegenwoordig kennen we paella als een rijstschotel met ingrediënten als kip, chorizo of zeevruchten.

Om te kijken wat het verschil in duurzaamheid en gezondheid is, hebben wij drie verschillende versies van paella naast elkaar gezet en met elkaar vergeleken. Hieronder vergelijken we de milieubelasting van de verschillende soorten paella.


Klassieke paella

Als eerste hebben we de klassieke paella zoals velen hem kennen. Van oudsher wordt deze bereid met konijnenvlees en ganzenvet, maar in dit blog hebben wij gekozen voor een horeca-klassieker. Deze bevat garnalen en twee verschillende soorten vlees: kip en chorizo. Naast garnalen, kip en chorizo zit er in deze paella ook tomaat, prei, bleekselderij en doperwten.

  • De paella bevat zo’n 65% van je dagelijkse behoefte aan groente; rond de 160 gram
  • Om deze paella te maken wordt 3,114 CO2/kg verbruikt
  • Om deze paella te maken wordt 69,213 liter water verbruikt

Sustainable Menu paella

Als tweede hebben de Sustainable Menu paella. Deze bevat ook garnalen en vlees, maar de kip is eruit gehaald en vervangen door groente. Naast garnalen en chorizo zit er in de paella ook gegrilde paprika, kikkererwten, witte bonen, tomaat, prei, bleekselderij en doperwten.

  • De paella bevat zo’n 112% van je dagelijkse behoefte aan groente; rond de 280 gram
  • Om deze paella te maken wordt 1,258 CO2/kg verbruikt, een besparing van 60% ten opzichte van de klassieke paella
  • Om deze paella te maken wordt 58,814 liter water verbruikt

Vegan paella

Als derde hebben we de Vegan paella. Deze paella bevat helemaal geen dierlijke eiwitten meer. De garnalen en het vlees zijn vervangen door plantaardige eiwitten. In de paella zit courgette, paprika, tuinbonen, witte bonen, sjalot en pépites. Pépites is een soort rijst gemaakt van peulvruchten en groente. Deze worden gedroogd en vervolgens tot meel gemalen. Daarna wordt er water toegevoegd en een groentedeeg van gemaakt. Van dit groentedeeg maken ze korrels en dit zijn de pépites. Gezond en veelzijdig te gebruiken in bijvoorbeeld salade, risotto, of in dit geval paella.

  • De paella bevat zo’n 156% van je dagelijkse behoefte aan groente; rond de 390 gram
  • Om deze paella te maken wordt 0,831 CO2/kg verbruikt, een besparing van 73% ten opzichte van de klassieke paella
  • Om deze paella te maken wordt 22,685 liter water verbruikt

Heb jij door deze recepten inspiratie opgedaan op de menukaart te verduurzamen? Met de Greendish Succesformule bieden wij je hier stap-voor-stap begeleiding in!

 

1.

paella

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2.

paella

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3.

paella

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

——————————————————————————————————