Wil je ook graag het voedselaanbod in jouw zorginstelling of ziekenhuis verduurzamen en gezonder maken? Via het project Zorg van Morgen krijg je ondersteuning om dit te bereiken. De Provincie Gelderland gaat namelijk voor klimaatneutraal en wil daarom samen met ziekenhuizen en zorginstellingen werken aan een duurzaam en gezond voedselaanbod.

Maak gebruik van deze kans, meld je aan en maak je organisatie klaar voor de toekomst!

Lees hier alle informatie over het project:

Succesverhalen:

Zorgcentra de Betuwe

Deelnemer Zorgcentra de Betuwe is aan de slag gegaan met beide thema’s, dus; het verduurzamen van het menu en reduceren van voedselverspilling. Hierbij hebben ze fantastische resultaten gehaald! Die zie je in onderstaande afbeelding.

Rijnstate Ziekenhuis

et personeelsrestaurant van ziekenhuis Rijnstate gaat aan de slag met voedselverspilling. In dit restaurant komen dagelijks 500 medewerkers voor een kopje koffie, een lekkere lunch of een avondmaaltijd.

“Dankzij onze deelname aan Gelderland van Morgen hebben wij onze medewerkers in beweging kunnen brengen om met elkaar voedselverspilling te verminderen.” – Marlijn van de Pavert, Beleidsadviseur Voeding bij Rijnstate.

Zorgcentrum ’t Slot

Over Gelderland van Morgen was Zorgcentrum ’t Slot direct enthousiast en de aanmelding was snel geregeld. “Het is voor ons een mooie kans om met subsidie onze duurzame ambities te kunnen realiseren”, aldus bestuurder Wilma van Genderen. Ze behaalden in 1 jaar tijd al prachtige resultaten:

Aanmelden:

Je kunt ieder moment starten. De uiterste aanmelddatum is 31 december 2023. Laat deze kans niet liggen en plan alvast een afspraak in. We vertellen je dan graag meer over het project en bespreken hoe we jou het beste kunnen helpen met verduurzamen.  

Neem contact op met Yvonne:

 

 • Bel: 06-26540418

Hoe werkt het?

 1. Intake
  Gesprek met een Greendish expert om kennis te maken en de planning en aanpak te bespreken​
 2. Nulmeting
  Laat jouw inkoop analyseren en de milieu impact hiervan berekenen​ EN/OF meet de hoeveelheid koelkast-, keuken- en bordenafval gedurende een week.
 3. Adviesgesprek met expert
  Concrete adviezen en tools op basis van de nulmeting, om jouw menu duurzamer en rendabeler te maken​ EN/OF minder voedsel te verspillen
 4. Begeleiding
  Regelmatige afstemming voor extra ondersteuning​, ruimte voor al jouw vragen!
 5. Effectmeting
  Om de gemaakte impact van de inspanningen te meten analyseren we opnieuw de milieu impact van je inkoop EN/OF de hoeveelheid koelkast-, keuken- en bordenafval van een week.
 6. Impactrapport en certificaat
  Je ontvangt een impactrapport en certificaat met jouw resultaten.
  Iets om trots op te zijn! Dus hang deze op, of deel het op social media.

Waarom meedoen?

Voor het project Zorg van Morgen is afstemming geweest met Goede Zorg Proef Je van Alliantie Voeding in de Zorg, de Green Deal Zorg en met de Milieuthermometer Zorg. Hierdoor kunnen we je helpen de doelstellingen die bij deze initiatieven horen te bereiken. Dit doen we door het voedselaanbod te verduurzamen en/of de voedselverspilling te verminderen. Dat is goed voor het milieu, goed voor de klanten en goed voor het bedrijf!

In het project werken we samen met veel verschillende partners. Variërend van leveranciers, groothandels, cateraars en netwerk- en kennispartners. Ook zij zetten zich in om jouw zorgorganisatie te helpen om de juiste stappen te zetten.

Meedoen levert je het volgende op:

 • Inzicht in de huidige situatie
  Meedoen biedt je veel inzicht in de huidige stand van zaken en de impact van het voedselaanbod op duurzaamheids- en gezondheidsdoelstellingen. 
 • Duurzaamheids-, vitaliteits-, en/of MVO-doelstellingen halen
  Door het aanpassen van het voedingsaanbod kun je heel veel impact maken. Wij helpen je daarbij. Denk hierbij aan advies om voedselverspilling te verminderen en het verduurzamen van gerechten door kleine aanpassingen te maken. 
 • Kosten besparen
  Gemiddeld wordt in de zorg 40% van het ingekochte voedsel verspild. Een kilo voedsel dat wordt verspild kost gemiddeld €7. Tel uit je winst!
 • Tevredenheid van cliënten/patiënten, gasten en personeel verhogen
  De vraag naar plantaardige en gezonde voeding wordt steeds groter. In eerdere projecten is aangetoond dat de gasttevredenheid verhoogd kan worden met het aanbieden van gezondere en duurzamere opties. 

Laat zien dat je groen bezig bent  

Door deelname aan Zorg van Morgen creëer je een mooie kans voor het genereren van positieve media-aandacht. Richting je gasten, maar ook richting (potentiële) personeelsleden. Wist je dat organisaties die zich inzetten voor een duurzame wereld, doorgaans gemakkelijker personeel vinden

Duurzaamheid en gezondheid zijn thema’s waar veel aandacht voor is. Hiermee bezig zijn is dus niet iets dat je onder stoelen of banken moet steken. Laat zien dat je bijdraagt aan een gezondere en duurzamere wereld. Denk hierbij aan het inzetten van social media kanalen en lokale media. We helpen je op communicatievlak door het aanbieden van een handige toolkit vol communicatiematerialen en tips.    

Wanneer kun je starten?

Je kunt ieder moment starten. De uiterste aanmelddatum is 31 december 2023. Laat deze kans niet liggen en plan alvast een afspraak in. We vertellen je dan graag meer over het project en bespreken hoe we jou het beste kunnen helpen met verduurzamen.  

Neem contact op met Yvonne:

 

 • Bel: 06-26540418

Meer weten?

Wil je weten wat we voor jouw organisatie kunnen betekenen? Laat je gegevens achter en dan neemt een van onze impact coaches die gespecialiseerd is in jouw branche contact met je op.