Bij gemeente Gouda vinden ze de eiwittransitie (minder dierlijk en meer plantaardig) een erg belangrijk thema. Ze zijn zelf erg intrinsiek gemotiveerd om impact te maken op dit thema. Cateraar Promen werkt hier maar wat graag aan mee. Promen is de cateraar in de bedrijfsrestaurants van de gemeenten Gouda, Capelle aan den IJssel en Waddinxveen. De missie van Promen is om mensen met een kwetsbare positie op de arbeidsmarkt te ontwikkelen naar en in betaald werk en daarmee bij te dragen aan hun zelfredzaamheid.

Bij gemeente Gouda vinden ze de eiwittransitie (minder dierlijk en meer plantaardig) een erg belangrijk thema. Ze zijn zelf zeer intrinsiek gemotiveerd om impact te maken op dit thema. Cateraar Promen werkt hier maar wat graag aan mee. Promen is de cateraar in de bedrijfsrestaurants van de gemeenten Gouda, Capelle aan den IJssel en Waddinxveen. De missie van Promen is om mensen met een kwetsbare positie op de arbeidsmarkt te ontwikkelen naar en in betaald werk en daarmee bij te dragen aan hun zelfredzaamheid. Greendish is ingeschakeld om beide partijen te ondersteunen om het aanbod in het bedrijfsrestaurant nog duurzamer te maken.

De Succesformule

We zetten gedurende drie jaar met behulp van onze Succesformule ieder jaar een stap richting een duurzamer (en gezonder) voedselaanbod in het bedrijfsrestaurant van de gemeente Gouda. Er worden tijdens de succesformule een aantal stappen doorlopen:

 • Er wordt een inventarisatie gedaan om inzicht te krijgen in hoe duurzaam het bedrijfsrestaurant is;
 • Er wordt een routekaart opgesteld om stap voor stap te kunnen verduurzamen
 • Er wordt een strategisch kader gemaakt waar alle duurzaamheidsinitiatieven in worden geplaatst en waarin de juiste keuzes kunnen worden gemaakt;
 • De medewerkers (met een kwetsbare positie op de arbeidsmarkt) worden getraind en opgeleid op het gebied van voedselduurzaamheid.

Wat levert de Succesformule op?

We zetten gedurende drie jaar met behulp van onze Succesformule ieder jaar een stap richting een duurzamer (en gezonder) voedselaanbod in het bedrijfsrestaurant van de gemeente Gouda. Er worden tijdens de succesformule een aantal stappen doorlopen:

 • Een gezonder en duurzamer voedselaanbod
 • Zichtbare en meetbare impact
 • Een bijdrage aan de duurzaamheidsdoelstellingen van de gemeente
 • Een verhoogd kennisniveau van het team

De eerste resultaten – per mei 2023

 • Voedselverspilling per gast is met 22% verminderd! Dit staat op jaarbasis gelijk aan 16.500 kg CO2-eq en €25.676.
 • Het doel om 60% van de inkoop te besteden aan plantaardige producten is behaald middels een challenge.
 • De gasttevredenheid is flink toegenomen – van een gemiddelde score van 8,1 naar 8,6.

Na het succes van het afgelopen jaar gaat Promen samen met Greendish door om het aanbod in het restaurant nog duurzamer en gezonder te maken. Het tweede jaar staat in het teken van de eiwittransitie en een lokaler aanbod. Momenteel wordt 19% van de producten lokaal ingekocht en dit percentage willen we verhogen. Ook werken we aan meer vegetarische gerechten op de menukaart.

Dit project loopt nog.

Meer weten?

Wil je weten wat we voor jouw organisatie kunnen betekenen? Laat je gegevens achter en dan neemt een van onze impact coaches die gespecialiseerd is in jouw branche contact met je op.