Wist je dat… Iedere kilo voedsel die in een restaurant in de prullenbak verdwijnt, € 7,- waard is en slechts 5% van de Nederlanders de aanbevolen hoeveelheid van 250 gram groente per dag eet? Daarom zijn de 3 restaurants van Zorgpartners samen met Greendish aan de slag gegaan met het verduurzamen van het voedselaanbod.

Het doel en de ambities van Zorgpartners waren om voedselverspilling terug te dringen en gerechten aan te passen, door meer plantaardige opties aan het menu toe te voegen en op deze manier een positieve bijdrage te leveren op de milieu-impact. Daarnaast ontvingen de restaurant- en keuken medewerkers handvatten, bruikbare tools en inzichten om direct in de praktijk toe te passen. Martin Poot, Hoofd Restauratieve dienst is enthousiast over deelname aan dit project: “Minder CO2, daar doen wij aan mee!”. Hieronder lees je hoe de verschillende keukenteams dit hebben aangepakt.

De aanpak

 • 1

  Er is gestart met een nulmeting om in kaart te brengen hoe de locaties ervoor stonden met voedselverspilling en de huidige samenstelling van gerechten.

 • 2

  De resultaten van deze nulmeting zijn tijdens de kick-off met de teams gedeeld en op basis hiervan zijn doelen gesteld en adviezen gegeven om de ambities van Zorgpartners te realiseren.

 • 3

  In de daaropvolgende actieperiode is aan de slag gegaan met deze adviezen.

 • 4

  Tot slot is de effectmeting uitgevoerd om duidelijk in kaart te brengen welke milieu-impact (CO2 uitstoot en waterverbruik) er is behaald door de veranderingen tijdens de actieperiode.

De resultaten

De motivatie, ‘t enthousiasme en doorzettingsvermogen heeft ertoe geleid dat de 3 teams onderling toepasbare ideeën hebben uitgewisseld en dat er ook organisatie breed wordt gekeken hoe gezamenlijk duurzamere en gezondere producten ingekocht kunnen worden.

Mike Appeldoorn, Coördinator Voeding: “Ik had het al een paar jaar in m’n hoofd, maar mede door het project met Greendish, hebben we tijdens Kerst een vegetarisch menu geserveerd aan onze cliënten. Vooraf had ik niks verteld, sommigen hadden het wel in de gaten 😉, maar iedereen heeft lekker gegeten, ook de niet-vegetariërs. Zo probeer je eens wat buiten de begaande paden en kom je tot andere inzichten. Dit biedt toekomstperspectief!”

Naast kennis en nieuwe inzichten op het werk, kunnen we alvast concluderen dat een aantal tips over voedselverspilling en recepturen zelfs door sommige medewerkers thuis in de praktijk zijn toegepast (een mooie bijkomstigheid)! Zo geven Wim van Veen en Armand de Bruijn van Floravita aan: “Bij duurzaam, lekker en bewust eten aan Greendish te denken”. Na het voltooien van het project ontvangen de restaurants een certificaat met alle highlights van het project.

Meer weten?

Wil je weten wat we voor jouw organisatie kunnen betekenen? Laat je gegevens achter en dan neemt een van onze impact coaches die gespecialiseerd is in jouw branche contact met je op.