" alt="Succesvol verduurzamen van het voedselaanbod, zo doe je dat" />
Esther Buchel
februari 6, 2020

Succesvol verduurzamen van het voedselaanbod, zo doe je dat

Grote porties vlees zijn niet meer van deze tijd, toch zien we het nog veel. En dat terwijl onderzoek aantoont dat beter aanbod van groente ons gedrag verandert wanneer we uit eten gaan. Wist je dat restaurantbezoekers tot 113% meer groenten en tot 13% minder vlees of vis eten als dit door de horecaondernemer slim, aantrekkelijk en kwalitatief goed wordt aangeboden? De waardering van de gast blijft hierbij gelijk of stijgt zelfs! Dat is aangetoond bij negen horecagelegenheden in de vier wetenschappelijke onderzoeken door Wageningen Economic Research, het Louis Bolk Instituut en Greendish.

Voedselaanbod verduurzamen

Hoe presenteer ik dit op mijn menukaart?

Het aantrekkelijk presenteren van meer groente en minder vlees op de menukaart kan door Sustainable Menu-Engineering (SME) – een van de innovaties van Greendish – worden gerealiseerd. Door de menukaart op slimme wijze aan te passen door bijvoorbeeld het plaatsen van vegetarische gerechten tussen de andere gerechten, ‘nudge’ je de consument een duurzame voedselkeuze te maken.

 

 

Klimaatwinst door aanpassing porties

Niet alleen je gasten worden blij van minder vlees op hun bord, ook het klimaat heeft er baat bij. Door 20% minder vlees aan te bieden en 30% meer groente kan je de CO2 uitstoot van je menukaart met 51% verkleinen. Quick wins zijn:

  • Werk met originele groente;
  • Experimenteer met snijtechnieken, bereidingswijzen en kleur;
  • Ga voor een bijzondere presentatie: speel met bijzondere borden, ruimte op het bord en decoreren met groente;
  • Door eten te presenteren in meerdere aantallen in plaats van één groot stuk, lijkt het in de waarneming meer.

Inspiratie voor creatieve en smaakvolle groentebereidingen is te vinden bij bekende chefs als Niven Kunz en Luc Kusters, maar ook internationale grootheden als Alain Passard en Yotam Ottolenghi.

Twijfel je nog of dit juiste moment is? Neem een voorbeeld aan Gert-Jan van der Valk: “Als de gehele branche mee zou doen, dan wordt duurzaamheid stapsgewijs bevorderd en verlaat de gast ook nog eens tevredener het pand”.

Zeg jij ja tegen tevreden gasten, vegetarische gerechten en meer marge?

Meld je dan nu aan voor onze do-it-yourself tool de Greendish Academy. Chefs, restauranteigenaren en horecamedewerkers krijgen met deze innovatieve leeromgeving handvatten, tools, tips & trics die tijd besparen en waarmee je jouw restaurant slim verduurzaamt.

We je nemen je stap voor stap mee in het succesvol aanpassen van het voedselaanbod. Hiermee pak je niet alleen milieuwinst, maar vind je ook de juiste balans tussen verbetering van je marge, duurzaamheid, gezondheid, gasttevredenheid en voedselverspilling en boek je in korte tijd gemakkelijk veel resultaten. Daarbij krijg je een impact meting voor jouw locatie én een Greendish certificaat bij deelname.

Heb je interesse? Neem dan contact met ons op.