" alt="De top 10 Duurzame Documentaires" />
Kars
november 18, 2020

De top 10 Duurzame Documentaires

Het is al de hele dag aan het miezeren en door de gedeeltelijke lockdown kun je niet veel meer doen dan in je eentje op de bank zitten. De perfecte tijd voor een leerzame documentaire over duurzaamheid, al zeggen we het zelf. Duurzame voeding staat steeds hoger in het vaandel, dus ook het aantal documentaires over dit onderwerp schiet als paddenstoelen uit de grond. Uit onderzoek blijkt dat ruim één derde van de Nederlanders vlees bewust één of meerdere dagen in de week overslaat en zichzelf een flexitariër noemt. Bovendien denken 4 op de 10 Nederlanders minder vlees te gaan eten in de komende 5 jaar.

Waarom is de transitie van dierlijke eiwitten naar plantaardige eiwitten zo belangrijk? En wat voor invloed heeft deze verandering in dieet op je eigen gezondheid? Om deze vragen te beantwoorden hebben we speciaal voor jou onze 10 favoriete documentaires over duurzame voeding op een rijtje gezet.

1. Food inc.

De eerste op deze mooie lijst is Food Inc. Dit is één van de bekendste documentaires over het klimaat en een echte eye-opener. Food Inc. laat zien hoe agricultuur op grote schaal negatieve gevolgen heeft voor mens en milieu. Van de boerderij waar je eten wordt geproduceerd tot de ketenrestaurants en supermarkten waar je het koopt. Tijdens het kijken van deze documentaire kom je erachter hoe veel van het voedsel, dat je dagelijks eet, op een schadelijke manier verbouwd wordt.

Klik hier voor de trailer van Food Inc. of huur de documentaire via Amazone.

2. Rotten

Duurzame documentairesRotten is een documentaire serie die je meeneemt in de levensmiddelensector. In iedere aflevering zie je wat er allemaal voorafgaat aan het moment dat je eten op je bord ligt. De serie probeert op een objectieve manier onderzoek te doen naar de voedingsindustrie, en soms lijdt dit tot verassende conclusies. Je ziet afleveringen over pluimveehouderij, de herkomst van honing, maar ook over pinda’s. Zo zie je de vele kanten van de levensmiddelensector, ontzettend leerzaam dus!

Rotten is te zien op Netflix en hier kun je de trailer bekijken.

 

3. Food Choices

Twijfel jij nog of je vegetariër wilt worden of niet? Dan is deze documentaire gemaakt voor jou! De regisseur Michal Siewierski heeft zelf lang getwijfeld of hij het eten van vlees wil opgegeven. Uiteindelijk heeft hij wel voor een vegetarisch dieet gekozen, maar uit noodzaak en niet uit overtuiging. Het gevolg: hij voelt zich veel beter, maar zit wel met vragen over voedingsgewoontes en de vleesindustrie. Daarom gaat hij op onderzoek uit. In deze documentaire volg je Michal terwijl hij talloze voedseldeskundige ondervraagt. Natuurlijk met een kritische blik naar vlees, maar hij behandelt ook vegetarische producten die eigenlijk minder gezond zijn dan je zou denken.

Ook Food Choices is te zien op Netflix, eerst de trailer kijken? Klik dan hier.

4. Cowspiracy

Duurzame documentairesWe kunnen Cowspiracy natuurlijk niet vergeten in deze lijst, zo veel is er over geschreven en gezegd. Voor Greendish eigen Senior Consultant Arzien is deze documentaire de trigger geweest om voor een geheel vegetarisch dieet te kiezen. Cowspiracy is één van de meest bijzondere voedseldocumentaires. Regisseur Kip Anderson staat zelf voor de camera en neemt je mee in zijn zoektocht naar de mysteries van klimaatverandering en mogelijke oplossingen. Kip heeft een sympathiek karakter en een unieke manier van vragen stellen, en dat maakt deze documentaire zo bijzonder. Ook wordt duidelijk dat ons dieet niet alleen invloed heeft op onze eigen gezondheid, maar ook op het klimaat. Maak je geen zorgen, deze documentaire gaat niet alleen maar over dierenleed. Ook andere onderwerpen zoals watergebrek, krimpen van natuurgebieden, voedselverspilling en CO2-uitstoot komen aan bod.

De (enigszins dramatische) trailer kun je hier bekijken. Overtuigd? Op Netflix kijk je Cowspiracy vanaf de bank.

5. WASTED: the Story of Food Waste

Deze documentaire van chef en televisiepersoonlijkheid Anthony Bourdain laat het probleem van voedselverspilling in de V.S. en de mogelijke oplossingen van over de hele wereld zien. Je ziet de verhalen van beroemde chefs en voedselleiders zoals Dan Barber, Massimo Botturea, en Dr. Judith Rodin. Zij leggen potentiële manieren om het voedselverspillingsprobleem op te lossen uit. Maar ook beleidsbenaderingen van landen zoals Frankrijk, Italië en Zuid-Korea komen aan het licht. Door storytelling probeert WASTED de manier waarop mensen kopen, koken, recyclen en eten te veranderen.

WASTED is helaas niet te zien op een streamingdienst, maar komt zo nu en dan terug in de bioscoop. Alvast benieuwd naar de trailer? Klik hier.

6. Sustainable

Duurzame documentairesSustainableis één van de opbeurendste documentaires op deze lijst. Een groep chefs van Chicago vraagt zich af waarom alle producten die ze gebruiken in hun restaurants uit California komen. Ze besluiten het heft in eigen handen te nemen en rijden naar het hart van de voedselproductie in Illinois. Daar vinden ze een groep boeren die voedsel produceren van hoge kwaliteit en voor een eerlijke prijs. Deze documentaire laat zien dat boerengemeenschappen en restaurants samen kunnen werken om meer organische producten van hoge kwaliteit te kunnen serveren aan de consumenten. 70% van wat er in de V.S. wordt geproduceerd wordt niet aan mensen geserveerd, maar aan dieren. Dit is een ontzettend inefficiënte manier van het gebruik van landbouwgrond. Sustainable laat een toekomst zien waarin dit probleem de wereld uit wordt geholpen.

De documentaire kun je online huren voor 5 dollar of is te vinden op iTunes en Google Play. Eerst de trailer bekijken voordat je Sustainable koopt? Klik dan hier.

7. Down to Earth

In deze documentaire serie gaat beroemd acteur Zac Efron samen met wellnessexpert Darin Olien op zoek naar een gezonde en duurzame manier om te leven. In deze wereldreis komen ze onder andere langs Lima, Costa Rica, IJsland en London om hier duurzaamheidsprojecten van dichtbij te bekijken. En bonus: in elke aflevering staat er een duurzame maaltijd voor de twee klaar die uitgebreid besproken wordt. Deze documentaire serie heeft iets minder diepgang dan de anderen op deze lijst, maar de mooie beelden maken veel goed.

Down to Earth is te zien via deze site en werkt volgens een pay-as-you-like principe, waarbij je zelf mag bepalen hoeveel je voor de film wilt betalen. De documentaire serie is ook te zien op Netflix en de trailer vind je hier.

8. Kiss the Ground

Duurzame documentairesKiss the Ground duikt dieper in het leven en werk van gepassioneerde wetenschappers, boeren, chefs, activisten en beleidsmedewerkers die helpen de grond schoon te houden en strijden voor duurzame landbouw. De microbenen in de grond zijn verminderd, mede doordat wij de grond omploegen en besproeien met chemicaliën. Zonder deze gezonde grond gaat de CO2, die normaal gesproken in de grond opgeslagen ligt, de atmosfeer in. En zo ontstaat verwoestijning waardoor de grond onbruikbaar wordt voor landbouw. In deze documentaire wordt uitgelegd hoe de grond, als er goed mee wordt om gegaan, juist mee kan helpen in de strijd tegen de opwarming van de aarde. ‘’Een prachtig voorbeeld van hoe de natuur alles in huis heeft om zichzelf te herstellen en hoe wij hier als mens optimaal gebruik van kunnen en moeten maken.’’ volgens Cissy, onze Marketing Manager.

De documentaire is te zien op Netflix en hier vind je de trailer.

9. Before the Flood

Een blik op hoe klimaatverandering onze omgeving beïnvloedt en wat wij kunnen doen om de verdwijning van bedreigde diersoorten, ecosystemen en inheemse gemeenschappen over de hele wereld te voorkomen. In deze documentaire volg je de beroemde acteur Leonardo DiCaprio in zijn onderzoek naar de gevolgen van de opwarming van de aarde. Hij spreekt met invloedrijke mensen uit de politiek en het bedrijfsleven, waaronder Barack Obama, Elon Musk, Piers Seller en Ban Ki-moon, en laat zien welke oplossingen er daadwerkelijk potentie hebben.

Before The Flood is te verkrijgen via iTunes en Google Play. De trailer kun je hier kijken.

10. A Life on our Planet

Duurzame documentairesEn als laatste op deze lijst, deze mocht niet ontbreken, de nieuwe en al veelvuldig besproken documentaire van David Attenborough’s: A Life on our Planet. David is ondertussen al 94 jaar en heeft A Life on Our Planet gemaakt als zijn memoire op zijn werk als wereldwijd bekende en bekroonde bioloog en presentator. Het is een verslag van alle natuurfilms die hij in zijn leven gemaakt heeft en hoe hij hierop terugkijkt. Natuurlijk is het al fijn genoeg om naar Davids stem te luisteren, maar de boodschap die hij overbrengt is hier ook nog eens heel helder. Je ziet niet alleen maar de smeltende ijskappen en uitstervende diersoorten, maar David geeft ook manieren om de opwarming van de aarde tegen te gaan. Hij noemt dit zelf ‘Bring back the wilderness’, waarin we natuur en biodiversiteit weer de ruimte geven door onze consumptiegoederen te verbouwen met grondbesparende oplossingen zoals de Nederlandse kassenteelt en vertical farming.

Nieuwsgierig geworden naar de documentaire? A Life On Our Planet is te zien op Netflix en de trailer bekijk je hier.

 

De manieren die David oppert zijn echter niet volgens iedereen de oplossing. Onder meer bioloog Thomas Oudman schrijft een kritisch artikel in de Correspondent. Hierin maakt de auteur het punt, terecht, dat David te snel voorbijgaat aan de negatieve impact van vertical farming en de kassenteelt die in Nederland veel gebruikt wordt. Denk hierbij aan het hoge energieverbruik en gebruik van aardgas die nodig is om gewassen in deze omgeving te laten groeien. Dit geeft een vertekend beeld.

Maar ook Thomas Oudman gaat te makkelijk zijn eigen tunnel in. Zo is de kassenteelt op dit moment één van de meest innovatieve industrieën op het gebied van duurzaamheid en worden er veel geïnvesteerd in duurzamere oplossingen, het dus niet terecht om deze aanpak gelijk de verdoemhoek in te sturen.

Ook de 10 documentaires laten vanuit verschillende ooghoeken en op verschillende manieren de ontwikkeling op het gebied van duurzaamheid zien. Sommige documentaires spreken elkaar tegen en sommigen zullen elkaar versterken, en dat is helemaal prima. Juist nu, om 5 voor 12, is het belangrijk om niet te kijken naar de verschillen in onze visies, maar naar de overlappende aspecten. Er is niet één juist antwoord, waar het om gaat is dat we allemaal op onze eigen kritische manier een steentje blijven bijdragen aan het verduurzamen van het voedselaanbod op de wereld.

Met deze lijst kom je natuurlijk al best een eind in het vergroten van je kennis over duurzaam en gezond voedsel. Wil je weten hoe ook jouw restaurant kan bijdragen aan een groene wereld? Met de Greendish Academy krijg je toegang tot cursussen en challenges om jouw voedselaanbod te verduurzamen.