" alt="De top 8 horecatrends voor 2021" />
Kars
januari 4, 2021

De top 8 horecatrends voor 2021

De laatste maanden is er in korte tijd ontzettend veel veranderd voor de horeca. Het grootste deel van deze veranderingen zijn geboren uit noodzaak, om binnen de maatregelen open te blijven. Maar deze maatregelen hebben ook op de lange termijn een effect. We zien dan ook veel invloed van de coronapandemie op de horecatrends voor 2021. Dit jaar hopen we collectief terug te gaan naar het ‘’normaal’’, waarbij we weer kunnen genieten van een hap en een drankje buiten de deur. Maar zelfs dan zien wij de invloed van corona niet verdwijnen. Lees in dit blog de top 8 horecatrends van 2021 om op te hoogte te blijven van de ontwikkelingen en ervoor te zorgen dat jouw restaurant meegaat met de trends!

1. Transparantie

6 op de 10 consumenten wereldwijd wil weten waar voedingsmiddelen vandaan komen. Een opkomende trend in 2021 is dan ook het belang van transparantie. Het nieuwe doel van de voedselindustrie is ‘’clean labels’’, een lijst met ingrediënten die consumenten begrijpen en ook kunnen uitspreken. Niet alleen op het gebied van ingrediënten, maar ook van ethiek en milieu verwachten we meer transparantie te zien in 2021. Dit is van groot belang wanneer je meer duurzame gerechten gaat serveren in je restaurant. Als duidelijker vermeld staat welke ingrediënten in een product zitten en waar het product vandaan komt, is het een stuk makkelijker om duurzaam in te kopen. Zo zie je namelijk in één blik of het product vegetarisch is en of het uit de regio komt. Jij weet dan zeker dat je duurzame producten serveert en kan verzekeren dat gerechten vegetarisch zijn. En een bonus; vermeld duidelijk op je menukaart dat de producten lokaal zijn ingekocht, dat vinden gasten alleen maar leuk. Wedden dat deze gerechten beter verkocht worden?

2. Bezorgen en take-away

Bezorgen en take-away begon voor sommige restaurants puur uit noodzaak, om tijdens de lockdown toch een deel van de omzet te binnen te halen. Waar eten bestellen pre-corona vaak om een pizza of chinees ging, bestellen mensen nu steeds vaker hoogstaande maaltijden die je normaal alleen maar in een goed restaurant voorgeschoteld krijgt. Er zit veel potentie in deze high-end bezorgmaaltijden. Gasten realiseren zich nu hoe fijn het soms is om heerlijke gerechten te serveren terwijl ze comfortabel in hun eigen eetkamer zitten. Natuurlijk mist iedereen de gezelligheid van een restaurant, maar deze trend houdt zeker nog een lange tijd staande!

horecatrends 2021Met de opkomst van bestellen speelt ook de e-commerce een belangrijke rol. Voor de coronapandemie liep het online bestellen van eten en drinken nog ver achter andere producten zoals kleding of reizen. Maar tijdens de lockdown zagen we mensen massaal eten online bestellen. Daarmee is een gebruiksvriendelijke en aantrekkelijke website ook in de horeca belangrijk geworden. Bovendien is het ook van belang om online zichtbaar en vindbaar te zijn. We verwachten in 2021 veel innovatie op de online horeca platforms en de manier van online eten verkopen.

En ook de take-away zal nog een lange tijd aanhouden. Take-away past perfect in onze huidige leefstijl. Het is snel en flexibel. Je kan zo gemakkelijk en snel een hele maaltijd ophalen bij je favoriete restaurant. We kunnen niet wachten om te zien wat de take-away en bezorging ons dit jaar te bieden heeft!

3. À la carte wint van buffetten

Het is een stuk hygiënischer om à la carte te serveren dan een buffet voor te bereiden. À la carte wint het dan ook van buffetten in 2021. Dit zien we vooral terug in hotels, maar ook in de catering. À la carte is niet alleen meer coronaproof, het vermindert ook nog eens de voedselverspilling aanzienlijk. De ogen zijn vaak groter dan de maag, gasten scheppen daarom meer op het bord dan dat ze op kunnen. Vervolgens verdwijnt al dit eten weer in de kliko. Daarnaast blijft er ook vaak eten op de buffettafel liggen wat aan het eind van de dag moet worden weggegooid. Door à la carte te serveren bespaar je dus ontzettend veel op voedsel. Bovendien kun je ook nog eens beter inspelen op de wensen van je gasten. Je maakt veel makkelijker kleine aanpassingen aan gerechten die je à la carte serveert. Goed voor de gasttevredenheid!

4. Winter­terrassen en eten in shifts

Iedereen staat te poppelen om weer heerlijk uit eten te gaan. Maar wanneer de horeca haar deuren weer mag openen, zal dit helaas nog niet op de ouderwetse manier zijn. Gelukkig zijn er altijd creatieve oplossingen te vinden. Zoals we voor de tweede lockdown al gemerkt hebben, hebben veel horecaondernemers geïnvesteerd in een goed winterterras. Met de warmtelampen, dekentjes en warme maaltijden zitten gasten heerlijk buiten. Zo verzeker je de veiligheid van je gasten en creëer je meer zitplaatsen. Zeker als je een overkapping hebt is een winterterras zeker het investeren waard.

Helaas laat het weer het niet altijd toe om buiten te zitten, maar niet gevreesd, ook het eten in shifts blijft een trend in 2021. Het eten in shifts heeft ook voordelen; je kan meer aandacht geven aan de gasten! Ondertussen zijn gasten gewend aan het systeem en realiseren zich dat ze op tijd weer van tafel moeten zodat jij de voorbereidingen kan treffen voor de volgende shift.

5. Focus op het verhogen van de weerstand

Gasten zullen, meer dan eerst, voeding die bijdraagt aan het verhogen van de weerstand belangrijk vinden. Natuurlijk heeft bijna iedereen wel angst om besmet te raken met het coronavirus. Gasten zien daarom het belang van gezonde voeding steeds meer in. 6 van de 10 consumenten wereldwijd zijn in toenemende mate op zoek naar voedingsmiddelen die hun gezondheid ondersteunen. Bovendien zegt 1 op de 3 dat de bezorgdheid over de eigen gezondheid in 2020 is toegenomen ten opzichte van 2019. Ingrediënten die het immuunsysteem ondersteunen zullen daarom in 2021 meer in trek zijn. Vooral genoeg groente en fruit zijn belangrijk voor een goede weerstand. Vermeld daarom op je kaart hoeveel gram groente en fruit een gerecht bevat. De dagelijkse aanbevolen hoeveelheid is 250 gram groente en 2 stuks fruit. Daarnaast is volkoren van belang. Bied daarom een volkoren variant van pasta of brood aan.

6. Duurzaam met een verhaal

Gasten zien steeds meer het belang van duurzaamheid in en hechten dan ook waarde aan een duurzame maaltijd. 72% van Nederlanders maakt zich zorgen over het klimaat en één derde van alle Nederlanders slaat bewust het vlees één of meerdere dagen in de week over. En het aantal vegetariërs is de afgelopen 2 jaar met 50% gegroeid! In 2021 groeit de vraag naar duurzame gerechten dan ook alleen maar meer. Met name de duurzame gerechten met een verhaal. Gasten waarderen het als horecamedewerkers weten te vertellen waar de producten vandaan komen en welke impact het gerecht op het milieu heeft. Zoals je al hebt gelezen, vragen gasten om steeds meer transparantie. Ook in duurzaamheid. In 2021 verschijnen er meer gerechten op de kaart met een duidelijk duurzaam verhaal. Door te vermelden dat gerechten bereid zijn met lokale producten uit het seizoen is het voor de gast duidelijk dat het een duurzaam gerecht is. De gasten die letten op duurzaamheid kiezen dan eerder voor dit gerecht.

7. Plantbased

horecatrends 2021Zoals gezegd vinden gasten een duurzame keuze op het gebied van voeding steeds belangrijker. Een belangrijk onderdeel van een duurzaam dieet is plantaardige voeding en dit neemt dan ook een prominente plaats in op de menukaart. We weten allemaal ondertussen dat vlees slecht is voor het milieu. Maar veel vegetarische producten hebben ook een negatieve impact op onze planeet. Denk bijvoorbeeld aan melk of kaas. Bij de productie van 1 liter melk komt zo al 3,2 kilo CO2 vrij. Om 1 kilo kaas te maken heb je al 9 a 10 liter melk nodig. Daarnaast moeten de kazen vaak maanden rijpen, wat ook weer flink veel energie kost. Kaas is dus zeker niet goed voor het milieu. We zien daarom steeds vaker dat melk wordt vervangen door een plantaardig product. Er zijn al veel plantaardige producten op de markt gekomen en de keuze is reuze! Maar ook de vervangers hebben elk weer een eigen impact op het milieu. Bij de productie van 1 liter rijstmelk komt bijvoorbeeld 1,5 kg CO2 vrij. En voor de productie van 1 liter amandelmelk is nog steeds 325 liter water nodig. Door voor havermelk te kiezen weet je zeker dat de impact op het milieu het kleinst is!

Een andere plantaardige vleesvervanger die waarschijnlijk goed aanslaat bij het grote publiek is jackfruit. Jackfruit is een vrucht met een vlezige structuur en het absorbeert de smaken waarin het wordt gekookt. Let wel op dat er in jackfruit een stuk minder ijzer zit dan in vlees. Daarnaast bevat jackfruit geen vitamine B12. Het vervangt dus wel de textuur van vlees, maar de voedingsstoffen moeten ergens anders door worden vervangen, bijvoorbeeld bonen of noten.

8. De liefde voor de horeca

We hebben 1 ding geleerd van 2020 wat we de rest van onze jaren meenemen; we kunnen niet zonder de horeca! Heerlijk bijpraten met vrienden in de kroeg, de zakelijke lunches of de romantische diners in je favoriete restaurant. Of gewoon even een kopje koffie. We missen het zo! Dus de laatste trend zullen we nog jaren blijven zien; de grote waardering voor de horeca.

 

Wil jij in 2021 duurzaam van start? Met de Greendish Succesformule helpen wij je met het gezonder en duurzamer maken van je voedselaanbod. En dat zonder dat de gasttevredenheid daalt!