Transformeer je restaurant naar een duurzame take-away en delivery
Het duurt nog wel een tijdje voordat we weer terug naar normaal kunnen. Voordat we weer kunnen dineren, borrelen of lunchen. En zelfs als de horeca haar deuren weer mag openen, gelden er nog steeds maatregelen. Het blijft vooralsnog veiliger voor de gezondheid om de gerechten thuis te nuttigen. Mensen zien, dankzij het opkomen van de take-away en delivery, ook in hoe fijn het kan zijn om thuis een maaltijd op tafel te zetten zonder zelf te koken. Daarom is het een optie om je restaurant of lunchroom te transformeren in een take-away of delivery om zo toch nog omzet te maken. Een groot voordeel dat hierbij komt kijken is dat je zo de ruimte hebt om aan de slag te gaan met gezondheid en duurzaamheid. Een nieuwe start met een gezonde en duurzame take-away of delivery! In dit blog lees je 5 tips om te verduurzamen terwijl je heropent als take-away of delivery.
1. Let op de porties
Een belangrijk aspect van een duurzamer restaurant is de voedselverspilling tegen gaan. Elk jaar kan er 61 miljoen kilo voedsel worden bespaard door voedselverspilling tegen te gaan. Om voedselverspilling tegen te gaan is het belangrijk om niet te grote porties te serveren. Dit krijgen je gasten vaak niet helemaal op en moet dus worden weggegooid. Voor de coronapandemie had je een stuk meer zicht op je voedselverspilling. Als gasten hun bord niet leegaten, moesten jouw medewerkers dit in de kliko gooien. Maar als take-away en delivery restaurant is het een stuk lastiger om inzicht te krijgen in je voedselverspilling. Je weet namelijk niet hoeveel eten je gasten thuis weggooien. Bovendien kunnen gasten moeilijk een tweede portie bestellen als ze toch nog trek hebben. Daarom is het bij take-away en delivery van belang om de grootte van de porties duidelijk te vermelden op je website. Zorg dat je gasten kunnen kiezen uit kleine, gemiddelde en grote porties. En zorg dat deze gemiddelde optie niet al te groot is. Daarnaast kan je een extra portie groente of vlees aanbieden voor de grote eters. Zo kunnen je gasten de perfecte grootte kiezen en gaan we samen voedselverspilling tegen.
2. Lokaal inkopen
Naast het tegen gaan van voedselverspilling verkleint het inkopen bij lokale boeren (producenten) je negatieve impact op het milieu aanzienlijk. De appels uit Chili hebben een lange weg moeten afleggen om in jouw restaurant te belanden. Een enkele vlucht van Chili naar Nederland zorgt al voor meer dan 2 ton CO2 uitstoot! Kies je voor appels van Nederlandse bodem, dan hoeven de appels alleen maar met de vrachtwagen vervoerd te worden. Dat scheelt zo tonnen CO2. Daarnaast steun je ook nog eens de binnenlandse economie door voor lokale producten te kiezen. Dat is tijdens de coronapandemie belangrijker dan ooit. En nog een voordeel: door voor lokale producten te kiezen ben je een stuk minder afhankelijk van de import uit het buitenland. Zo kom je niet in de moeilijkheden bij het strenger sluiten van de grenzen. Lokale leveranciers vind je makkelijk via bijvoorbeeld districulinair.nl of streekjuweel.nl. Voor een overzicht van lokale producenten kun je op regioproduct.nl kijken.
3. Inkopen aanpassen: kwantiteit en kwaliteit
Met de verschoven focus naar take-away en delivery komt ook een verandering in de gerechten die je verkoopt. Grote kans dat je minder verkoopt dan eerst. Misschien doen bepaalde maaltijden het wel beter als take-away. Of heb je juist van bepaalde ingrediënten meer nodig voor de take-away gerechten. Pas de hoeveelheid producten die je inkoopt hierop aan. Zo voorkom je dat producten over de datum gaan en je deze moet weggooien. De kwantiteit van je inkoop verandert misschien gedwongen, maar dat biedt wel ruimte om op de kwaliteit van inkoop te letten. Je hebt nu helaas meer tijd over, omdat je restaurant niet elke dag meer bomvol zit. Dat biedt een uitgelezen kans om de duurzaamheid van je inkoop uit te zoeken. Wil je zeker weten dat je verantwoorde producten koopt? Dan kun je letten op de officiële topkeurmerken, de koplopers onder de keurmerken. Ook kun je de keurmerkenwijzer checken als je niet weet waar een keurmerk precies voor staat.
4. Toch te veel gemaakt?
Je let op je inkopen en je porties, maar toch komt het zo nu en dan voor dat je na sluitingstijd eten over hebt. Dat gebeurt iedereen! Voor de coronapandemie gaf je doggybags mee naar huis, maar dat wordt nu net iets lastiger. Gelukkig hebben we ook hier een oplossing voor: To Good To Go. Met deze app kan iedereen meehelpen voedselverspilling tegen te gaan. Restaurants, lunchrooms, supermarkten en nog veel meer voedselaanbieders kunnen via deze app de producten die over zijn verkopen tegen een klein prijsje. Iedereen met de app kan de producten kopen en binnen een uurtje komen ophalen. Al meer dan 2 miljoen mensen hebben de app gedownload, dus je restjes worden gegarandeerd opgehaald. Jij blij en de klant blij!
5. Duurzame verpakking
Met de verandering naar take-away en delivery groeit het belang van duurzame verpakkingen. Het is onvermijdelijk dat je meer verpakkingen gaat gebruiken. Maar je kan er wel voor kiezen om voor een duurzame optie van hoge kwaliteit te gaan. Het allerbelangrijkste is een goed afsluitende verpakking. Niets zo vreselijk als de langverwachte bezorging aan nemen om er vervolgens achter te komen dat alles in de tas onder de saus zit. Zorg daarom dat je een verpakking kiest die bij het soort gerecht past. Helaas zorgen al deze verpakkingen wel voor veel extra (plastic) afval. Dit wordt thuis vaak meteen weggegooid en dus niet hergebruikt. Kies daarom voor duurzame verpakkingen. Zo kun je op ecobiopack.nl en biood.nl verpakkingen van biologisch karton en suikerriet in bulk inkopen. Deze verpakkingen zijn op een duurzame manier geproduceerd en ook nog eens biologisch afbreekbaar. Een andere optie is om de verpakkingen na gebruik weer in te laten leveren door de klant of de bezorger de verpakkingen weer mee te laten nemen als hij het eten bezorgd heeft.
Nog beter is natuurlijk herbruikbaar servies zoals je voor de coronapandemie ook in je restaurant gebruikte. Het is helaas niet mogelijk om herbruikbaar servies te gebruiken als take-away of delivery restaurant, maar je kan wel je gasten stimuleren om zelf herbruikbaar servies mee te nemen. Wat dacht je van korting op de koffie als je gasten hun eigen mok meebrengen? Maar ook bij je gerechten kun je mensen stimuleren hun eigen bestek te gebruiken. Geef niet standaard bij elke bestelling plastic mes en vork. Zo gebruiken gasten veel vaker hun eigen bestek van thuis. Natuurlijk hebben gasten nog wel de optie om voor plastic bestek te kiezen, maar hiervoor betalen ze wel 10 cent extra. Je zult zien dat het plastic bestek dat je gebruikt aanzienlijk daalt!
Met deze 5 tips kun jij je als delivery of take-away inzetten voor een betere wereld. Wil jij nog professionelere stappen zetten naar een gezonder en duurzamer voedselaanbod? Met de Greendish Succesformule helpen we jou en je team zelfstandig jullie voedselaanbod te verduurzamen en gezonder te maken! Door middel van onze strategische tools, metingen, online cursussen en intensieve begeleiding zorgen wij ervoor dat jij precies weet welke stappen je kunt zetten voor een lagere milieu-impact en tegelijkertijd je gasten tevreden houdt.