" alt="Zo motiveer je je gasten om vegetarisch te eten" />
Marissa Heddes
maart 5, 2020

Zo motiveer je je gasten om vegetarisch te eten

Voedselaanbod verduurzamen

In de week van 9 tot 15 maart is het zover, dan vindt de derde editie van de Nationale Week Zonder Vlees plaats. Deze campagne roept alle Nederlanders op een week geen vlees te eten. Het doel is om te laten zien dat vegetarisch eten niet saai, smakeloos of ingewikkeld is. Daarbij heeft het een positieve impact op mens, dier en milieu.

Steeds meer restaurants en bedrijven staan stil bij de milieu-impact die wij met zijn allen maken. Dit is een positieve vooruitgang voor de toekomst van onze planeet, maar het levert vaak weerstand op. Hoe zorg je als bedrijf of restaurant dat je de weerstand van personeel, gasten en klanten over vegetarisch eten verlaagt en de tevredenheid gelijk blijft? Wij geven tips.

WAT MOGEN WE WEL?

Sommige mensen hebben moeite met een autoriteit die ze vertelt wat ze wel of niet moeten doen. Dit wordt “reactance” genoemd.  Dit zorgt ervoor dat ze er toch voor kiezen om vlees te eten, terwijl ze er eigenlijk niet op tegen zijn om vegetarisch te eten. Om deze groep aan boord krijgen, is het belangrijk om te beschrijven wat ze wel mogen. Zeg bijvoorbeeld: ‘Pak gerust een vegetarisch broodje’ in plaats van: ‘Pak geen broodje met vlees’. Ook kun je hierbij een persoonlijk verhaal vertellen, zoals: ‘Ik dacht altijd dat deze broodjes niet zo lekker waren, maar toen probeerde ik ze en het is echt een aanrader’.

WAAROM ZOUDEN WE KIEZEN VOOR VEGETARISCH?

De tweede vorm van weerstand is “scepticisme”. Deze mensen willen graag alle kennis om overtuigd te worden voordat ze een keuze maken. Het is vooral belangrijk om veel informatie te geven door middel van cijfers bij de producten of door gegevens te geven over hoe veel ze hun milieu-impact verlagen door een vegetarisch gerecht te kiezen. Daarbij helpt het om garantie te geven bij het product waar ze voor kiezen; laat ze eerst proeven. Als ze het niet lekker vinden, kunnen ze altijd nog wat anders uitzoeken.

WAAROM ZOUDEN WE VERANDEREN?

Tot slot is er een groep die niet houdt van verandering. Deze vorm van weerstand heet inertia
en is de moeilijkste vorm om aan te pakken. Belangrijk is om bij deze mensen te beginnen met kleine stapjes.

  • Bied ze eerst wat minder vlees aan in plaats van gelijk een vegetarische maaltijd;
  • Stap eerst over op wat visgerechten;
  • Maak het probleem wat persoonlijker. Vraag naar wat zij belangrijk vinden en hoe geen of minder vlees eten daarbij kan helpen.

WIL JIJ IMPACT MAKEN?

Wil jij meer tips of weten wat jij kan doen om te zorgen voor een gezondere en duurzamere wereld?  Kijk dan naar hoe jij impact kan maken of neem contact met ons op.