Provincie Gelderland wil in 2050 volledig klimaatneutraal zijn en subsidieerde daarom gemeenten binnen de Provincie om o.a. horeca te verduurzamen. Samen met Greendish hielpen we gemeenten zich meer te profileren als duurzaam, werkten we aan een diverser voedselaanbod en gaven we locaties een steuntje in de rug om toekomstbestendig te ondernemen.

Naast het feit dat horecaondernemers kennis en ervaring verbreden, maakt Greendish ook nog eens inzichtelijk hoeveel CO2 uitstoot er aan het eind van het project daadwerkelijk is verlaagd. De lokale horecaondernemers dragen direct bij aan het realiseren van de duurzaamheidsdoelstellingen van jouw gemeente. Zie hier de resultaten van deelnemer Pannenkoekenrestaurant De Duivelsberg in Berg en Dal!

Verschillende gemeenten zijn reeds onderdeel geworden van Restaurants van Morgen. Zij zorgen ervoor dat er binnen het provinciale project een extra loep op hun regio wordt gelegd en ondernemers extra worden gestimuleerd om mee te doen. Een onderdeel hiervan is dat deze gemeenten een bijdrage doen om de deelnamekosten van deelnemers te verlagen. We zien dat dit enorm helpt om de horeca een steuntje in de rug te geven.

Hieronder zie je waar de huidige deelnemers gevestigd zijn. Doe ook mee en zet jouw gemeente duurzaam op de kaart!

Gemeenten Druten en Wijchen zorgen samen voor toekomstbestendige horeca

Gemeenten Druten en Wijchen helpen horecaondernemers in hun gemeenten om verder te verduurzamen. Er worden meerdere opties aangeboden waarbij de ondernemers zelf kunnen kiezen waar ze mee aan de slag gaan. De gemeente neemt hierbij 75% van de deelnamekosten voor ondernemers voor haar rekening, waardoor het nóg makkelijker wordt voor ondernemers om mee te doen. Er was meteen groot enthousiasme om aan de slag te gaan met Restaurants van Morgen en een aantal toonaangevende restaurants zijn reeds gestart!

Wethouder Nick Derks: ”Samen met de provincie Gelderland werken wij er hard aan om onze klimaatdoelen te bereiken en onze ondernemers hierbij te helpen. Een van de programma’s die we hiervoor inzetten is Restaurants van Morgen.”

Marie-José Dilweg, Adviseur Economie en Accountmanager bedrijven bij werkorganisatie Druten en Wijchen: “Gemeenten Druten en Wijchen hechten veel waarde aan verduurzaming. Wij geloven erin nauw samen te werken met ondernemers. We vinden het ook belangrijk om sámen te verduurzamen. En als wij als gemeente dan met een steuntje in de rug de ondernemers kunnen helpen, dan doen wij dat graag. Door op een duurzame manier verspilling tegen te gaan en op je menukaart meer plantaardig voedsel aan te bieden en slimmer in te richten, kan je al flinke stappen zetten in de CO2 reductie. Bovendien kunnen ondernemers duurzaam hun marges verbeteren. We nodigen daarom horecaondernemers uit om mee te doen.”

Horecaondernemer Kees de Louw van Thuis bij Fien: “We kregen het aanbod vanuit de provincie Gelderland en de gemeente Wijchen om deel te nemen aan dit project en als team werken we graag aan het verminderen van voedselverspilling en een duurzame kaart”.

Gemeente Arnhem biedt horecaondernemers een duurzame kans

Bij gemeente Arnhem vinden ze voedselverspilling een belangrijk thema. Daarom geven ze 10 horecaondernemers in de gemeente de kans om, met een extra korting van 50% gefinancierd door de gemeente, deel te nemen aan Gelderland van Morgen. Op deze manier stimuleren ze de lokale ondernemers om óók met duurzaamheid aan de slag te gaan, en zo bij te dragen aan het halen van de gemeentelijke duurzaamheidsdoelstellingen! De eerste enthousiaste deelnemers zijn reeds gestart en er worden nog steeds gesprekken gevoerd met geïnteresseerde ondernemers.

Horecaondernemer Lammert de Vries van Landgoed Groot Warnsborn: “Gelderland van Morgen begint Vandaag!”

Gemeente Berg en Dal

Gemeente Berg en Dal helpt horecaondernemers in de gemeente om verder te verduurzamen op een vergelijkbare manier als Druten en Wijchen dat doen. Onder de noemer “Berg en Dal vandaag aan de slag voor morgen” is de gemeente zelf al een erg mooi initiatief gestart. Samen met lokale bedrijven die actief zijn op het gebied van duurzaamheid zijn er actiekaarten ontwikkeld waar ondernemers in de regio mee aan de slag kunnen. Wij helpen de gemeente en haar ondernemers uiteraard graag op het gebied van het verduurzamen van de menu’s en het reduceren van voedselverspilling. Ondernemers in de gemeente kunnen via deze weg gratis meedoen aan Gelderland van Morgen!

Gemeente Harderwijk

Gemeente Harderwijk helpt organisaties in de gemeente om verder te verduurzamen. De gemeente wil graag aan de slag met duurzaamheid en ziet het project Gelderland van Morgen als dé uitgelezen kans om dit te doen. De gemeente heeft een mooi bedrag beschikbaar gesteld waardoor het voor organisaties uit de horeca, catering én zorg mogelijk is om gratis mee te doen aan Gelderland van Morgen!

 

Hoe kijkt Koninklijke Horeca Nederland (KHN) naar dit project?

Jan Willem van der Straaten, Regiomanager Gelderland, Koninklijke Horeca Nederland
“KHN Gelderland ondersteunt het project van Greendish van harte. Er is sprake van een opleiding waarbij je bewust wordt van de impact van je menu kaart op de footprint. Tevens leer je hoe je voedselverspilling kan voorkomen.”

Bart Kennis , Regiomanager Zuidwest-Gelderland, Koninklijke Horeca Nederland
“We hebben met Provincie Gelderland afgesproken om duurzaamheid actief onder de aandacht van horecaondernemers te gaan brengen. De kansen zie ik zie voor de horeca:

  • Veel ondernemers vinden het belangrijk om duurzaam en maatschappelijk verantwoord te ondernemen.
  • Het kan op korte termijn kosten besparen door verspilling te voorkomen.
  • Uitdragen dat je hier mee bezig bent als bedrijf, zal gewaardeerd worden door je gast”

Meer weten?

Wil je weten wat we voor jouw organisatie kunnen betekenen? Laat je gegevens achter en dan neemt een van onze impact coaches die gespecialiseerd is in jouw branche contact met je op.