Ontdek de laatste trends in duurzaam voedselaanbod met ons gepassioneerde team! Wij delen enthousiast de nieuwste ontwikkelingen, berichten en events die wellicht ook jouw nieuwsgierigheid prikkelen. Blijf op de hoogte en laat je inspireren door onze blogs en updates!
Hoe de Alpha-Tool van de WUR de voedseltransitie kan versnellen
Greendish heeft een groot netwerk aan kennispartners. Een daarvan is Pol Grootswagers: universitair docent aan de WUR waar hij onderzoek doet naar voeding en veroudering. Samen met zijn team ontwikkelde hij een tool om de eiwitkwaliteit van maaltijden in kaart te brengen. Lees meer over deze innovatieve tool.
Minder voedselverspilling binnen de horeca
De grootste impact kunnen we maken door samen voedselverspilling aan te pakken. Dit is zelfs effectiever dan het toevoegen van plantaardige eiwitbronnen aan een dieet. Wist je dat wereldwijd 33% van het eten wordt weggegooid? In de Nederlandse horeca wordt jaarlijks zo’n 55 miljoen kilo voedsel verspild, wat neerkomt op meer dan 114 miljoen hoofdgerechten en 385 miljoen euro aan weggegooid geld. Veel he?! Gelukkig kun je met kleine stapjes echt al veel impact maken.
Nieuwe algemeen directeur Greendish Luuk Scholte
Wij als Greendish zijn blij om onze nieuwe Algemeen Directeur te mogen aankondigen: Luuk Scholte. Met zijn achtergrond als bedrijfseconoom en ruime ervaring in marketing, sales -en partnershipmanagement voor meerdere impactvolle bedrijven, brengt Luuk veel kennis en ervaring uit de foodservice wereld met zich mee. Benieuwd naar wie Luuk precies is en waarom hij zo enthousiast is over Greendish? Lees dan snel het interview hieronder!
Lupine: de superboon
Grote kans dat je wel eens van soja hebt gehoord. Soja wordt veel gebruikt als vleesvervanger omdat het eiwitrijk is. Het vervangen van vlees hebben we niks op tegen, maar er zit een donkere kant aan het veelvuldig gebruik van soja. Soja kan namelijk niet lokaal worden verbouwd. Veel soja wordt verbouwd in Zuid-Amerika, het moet dus een lange afstand afleggen voordat het bij ons terecht komt en dat is niet goed voor het milieu. De verbouwing van soja gaat vaak ook nog ten koste van bijvoorbeeld tropisch regenwoud of andere natuur.
Het Palmolie Probleem
Per minuut verdwijnt er wereldwijd een oppervlakte van 30 voetbalvelden aan bos. Dit heeft ernstige gevolgen voor biodiversiteit en klimaatverandering. Zo wordt het leefgebied van dieren zoals de orang-oetan, neushoorn, tijger en olifant aanzienlijk kleiner, waardoor hun voortbestaan in gevaar komt. Net als klimaatverandering, doordat er minder bomen zijn die CO2 kunnen opnemen. Wat kun je daar tegen doen?
Uitleg bij 10 duurzame topkeurmerken
Als jij je inkopen aan het doen bent let je misschien wel zo veel mogelijk op hoe duurzaam het product is. Hartstikke goed! Alleen zijn er voor duurzaamheid veel aspecten waar je op kunt letten; hoe is het product verpakt, vervoerd, geproduceerd… Gelukkig zijn er tegenwoordig steeds meer betrouwbare keurmerken die je kunnen helpen een duurzame keuze te maken.
Zo kies je voor duurzame Nederlandse asperges
Vanaf april breekt in Nederland het aspergeseizoen weer aan. Velen van ons kijken er reikhalzend naar uit tot deze Nederlandse seizoengroente weer verkrijgbaar is. Maar is onze Nederlandse asperge wel zo'n duurzame keuze voor op je menukaart? En waar kun je op letten bij je inkoop?
Wat kan je met aquafaba: het vegan eiwit
Heb je wel eens gehoord van aquafaba? Misschien het woord zelf niet, maar het is erg waarschijnlijk dat je het wel eens hebt gezien. Misschien heb je er zelfs al een keer mee gekookt, maar er bestaat een grotere kans dat je het zonder nadenken door de gootsteen hebt gespoeld.
(On)duurzame noten
Als ik als kok aan noten denk, gaan de alarmbellen rinkelen: allergieën! Dat is altijd een ding om rekening mee te houden… Hetzelfde geldt voor de pinda-allergie. Een hevige allergische reactie wil je als kok niet op je geweten hebben. Naast kok ben ik ook student. Ik doe de master Organic Agriculture aan de Wageningen Universiteit. Hier leerde ik dat noten gezond zijn. Ook zijn noten heel veelzijdig, je kunt noten gebruiken in zowel zoete als hartige gerechten. Noten zijn een essentieel onderdeel van de eiwittransitie. Tijdens mijn stage bij Greendish ben ik me gaan verdiepen in de duurzaamheid van noten en ik heb mijn bevindingen opgeschreven in dit blog.
De horecatrends van 2022: verandering en duurzaamheid
Ook in 2021 werd de horeca weer hard geraakt door de maatregelen. De sluitingstijd werd vervroegd en een toegangsbewijs werd een vereiste. Eind 2021 moest de horeca zelfs helemaal dicht, waardoor mooie kerstomzetten misgelopen werden. Waarschijnlijk zal de horecabranche ook het langst moeten wachten op volledige heropening. Maar nu Nederland grotendeels gevaccineerd is en de boostercampagne in volle gang is, is er weer hernieuwde energie voor 2022. Al deze veranderingen brengen natuurlijk ook veel nieuwe horecatrends. In dit artikel bespreken we dan ook de verwachte horecatrends voor 2022.
De horecatrends van 2023
De horeca is een dynamische sector die voortdurend verandert en evolueert. De afgelopen jaren is er sterk ingezet op duurzaamheid en gezondheid, en die trend zet zich de komende jaren alleen maar verder door. Als we kijken naar de horecatrends voor 2023, zien we dat duurzaamheid en het verminderen van de impact op het milieu een belangrijke rol spelen. Er is een groeiende vraag vanuit de consument naar duurzamer eten en drinken, en het is daarom belangrijk dat restaurants hierop inspelen. Greendish biedt graag tips en adviezen om dit te kunnen realiseren.