De grootste impact kunnen we maken door samen voedselverspilling aan te pakken. Dit is zelfs effectiever dan het toevoegen van plantaardige eiwitbronnen aan een dieet. Wist je dat wereldwijd 33% van het eten wordt weggegooid? In de Nederlandse horeca wordt jaarlijks zo’n 55 miljoen kilo voedsel verspild, wat neerkomt op meer dan 114 miljoen hoofdgerechten en 385 miljoen euro aan weggegooid geld. Veel he?! Gelukkig kun je met kleine stapjes echt al veel impact maken.  

In deze blog lees je waarom het belangrijk is om voedselverspilling aan te pakken en waarom het cruciaal is om je personeel hierbij te betrekken. Tot slot geven we vijf praktische tips hoe jij voedselverspilling in de horeca kunt verminderen!

Voedselverspilling vs. Voedselverlies

Bij voedselverspilling gaat het om voedsel dat geproduceerd is voor menselijke consumptie, maar uiteindelijk niet wordt geconsumeerd door fouten in koelkastbeheer, snijverlies, overproductie en te grote porties. Voedselverlies is daarentegen onvermijdbaar en omvat zaken als pitten, botten, schillen en graten. 

Milieuvoordelen van minder voedselverspilling

Eten weggooien is zonde, maar de negatieve gevolgen gaan verder dan dat. Een kilo verspild voedsel staat namelijk gelijk aan 3 tot 4,5 kilo CO2-uitstoot en 7.000 liter water. Voedselverspilling draagt bij aan energie- en grondstoffenverlies, ontbossing, en verminderde bodemkwaliteit. Bovendien moet het afval worden verwerkt, wat extra milieubelasting met zich meebrengt. En natuurlijk is het ook financieel nadelig om bruikbare ingrediënten weg te gooien. 

Betrek je personeel bij de missie

Het verminderen van voedselverspilling kan alleen als iedereen in je team meedoet, want elke medewerker heeft invloed op hoeveel voedsel wordt weggegooid. Volg daarom deze stappen om je team te betrekken: 

  • Leg uit waarom het belangrijk is en laat iedereen meedenken. 
  • Maak mensen verantwoordelijk voor specifieke taken, zoals de koelkastcheck. Zo kun je elkaar makkelijker aanspreken als iets niet gebeurt. 
  • Train iedereen goed om voedselverspilling te voorkomen. Organiseer bijvoorbeeld een workshop over snijtechnieken om snijverlies te minimaliseren en gebruik restjes om te oefenen. 

Vormen van voedselverspilling in de horeca

Voedselverspilling in de horeca komt in verschillende vormen voor: 

  • Bordenafval: Dit is al het eten dat op de borden van gasten blijft liggen. Van al het voedsel dat wordt verspild in de horeca, komt 28% door eten dat mensen niet opeten. Door dit te meten, krijg je inzicht in de juiste portiegroottes. 
  • Snijafval: Dit betreft restjes van groente, fruit, brood en andere producten die tijdens de bereiding overblijven, zoals sinaasappelschillen, uiteindes van groenten en broodkorstjes. Dit maakt 16% van de verspilling uit. Snijafval kan worden hergebruikt voor nieuwe gerechten of gecomposteerd. 
  • Overproductie: Dit is de grootste bron van verspilling, verantwoordelijk voor 58% van het totaal. Overproductie ontstaat door de onvoorspelbaarheid van het aantal gasten en hun eetlust, en de angst om ‘nee’ te verkopen. 
  • Koelkastafval: Dit is de kleinste bron van verspilling (4%) en omvat producten die over de datum gaan en daardoor niet meer gebruikt kunnen worden. Inzicht hierin helpt bij beter inkopen en bewaren. 

Vijf effectieve tips om voedselverspilling te verminderen in de horeca

  1. Snijafval. Gebruik snijafval zoals kruidensteeltjes en schillen om bouillon te maken. Hierdoor benut je de ‘restjes’ optimaal.
  2. Communicatie. Vraag bijvoorbeeld aan je gasten of ze salade en/of friet als bijgerecht willen. Hiermee voorkom je vaak heel veel bordenafval.
  3. Dagmenu. Bied een verrassingsmenu of dagspecial aan, zoals soep van de dag. Hiermee kun je gemakkelijk restjes verwerken.
  4. Doggybag. Moedig gasten aan om eten mee naar huis te nemen in een doggybag. Veel gasten vinden het lastig om hier zelf om te vragen. Geef je personeel daarom instructies om dit actief aan te bieden en uit te leggen waarom het belangrijk is.
  5. Reststromen. Zoek nuttige toepassingen voor onvermijdbaar voedselverlies. Kijk welke opties er bij jou in de buurt zijn voor het hergebruiken van reststromen, zoals koffieresidu en sinaasappelschillen. Een leuk voorbeeld hiervan is PeelPioneers, die olie en veevoer maken van sinaasappelschillen. 

Klaar om voedselverspilling aan te pakken?

Hebben wij jou geïnspireerd om voedselverspilling te verminderen in de keuken? Benieuwd waar de kansen liggen voor jouw locatie? Neem dan contact met ons op!