Wist je dat het overgrote deel van onze keuzes onbewust wordt gemaakt? Onderzoek toont aan dat 95% van onze beslissingen gestuurd wordt door automatische denkprocessen. Dit geldt ook voor voedselkeuzes. Hoe zorg je er als restauranthouder voor dat gasten onbewust kiezen voor gezondere en duurzamere opties, zonder concessies te doen aan gasttevredenheid? In deze blog delen we inzichten en praktische tips om direct toe te passen in jouw restaurant.
Hoe werken de hersenen? Bewuste en onbewuste keuzes
Wetenschappers maken een onderscheid tussen twee soorten denksystemen: systeem 1 en 2. Hierbij wordt systeem 1 gekenmerkt als onbewust, automatisch en moeiteloos, en systeem 2 als doordacht, bewust en rationeel denken. Volgens onderzoek wordt ongeveer 95% van onze beslissingen gedreven door systeem 1. Onbewust worden we dus sterk beïnvloed door onze omgeving, zelfs als we denken dat een keuze bewust is gemaakt.
Hoe verleid je gasten tot duurzame menukeuzes?
Dit geldt ook voor onze voedselkeuzes. De inrichting van de fysieke omgeving heeft veel invloed op het koop- en eetgedrag van mensen. De mate waarin we verleid worden in restaurants hangt af van verschillende elementen: de sociale norm en omgeving, routing en plaatsing, aanbod, communicatie en storytelling, omschrijving van de gerechten en de presentatie. Door het juist inzetten van deze elementen in de fysieke voedselomgeving kan je duurzame menukeuzes meer stimuleren.
Mensen zijn bijvoorbeeld gevoelig voor de keuzes die anderen om hen heen maken, ofwel de sociale norm. Daarom kan je kijken of je meer kan communiceren over de gerechten waar gasten tevreden over zijn. Doordat je communiceert dat andere gasten hier tevreden over zijn, wordt het een aantrekkelijkere keuze om te maken voor nieuwe gasten.
Daarnaast is de fysieke omgeving heel belangrijk, denk aan routing, plaatsing, maar ook daglicht, kleurgebruik en planten/groenten als decoratie. Heb jij al eens gedacht aan wat er momenteel op ooghoogte staat voor gasten?
Communicatie en storytelling zijn andere krachtige manieren om gasten mee te nemen: kan je het persoonlijk maken, of iets vertellen over jullie eigen favoriete gerecht?
5 tips voor communicatie over duurzame opties
Impact maken begint met kleine stappen, en wij helpen jou hier graag bij. Daarom geven we vijf concrete tips om makkelijk te starten met het beter communiceren van duurzame opties naar jouw gasten.
- 1
Verleid met een proeverij. Mensen zijn vaak huiverig om iets nieuws te proberen. Bied bijvoorbeeld een gratis proefhapje aan om de drempel te verlagen. Dit geeft hen direct een positieve ervaring en kan hen overtuigen om een bewuste keuze te maken.
- 2
Focus op wat je aanbiedt, niet op wat je weglaat. Promoot een ‘romige Indiase kokosdal met spinazie, geroosterde pompoen en mango chutney’ in plaats van een ‘vegetarische curry’.
- 3
Nudging werkt. Plaats duurzame gerechten op een prominente plek in je menu of presenteer ze visueel aantrekkelijk in een groene omgeving. Denk bijvoorbeeld ook aan creatieve menupresentaties zoals aantrekkelijke gerecht namen, de tip/favoriet van de chef en een korte uitleg erbij door het personeel.
- 4
Vertel een verhaal. Beschrijf de herkomst en kwaliteit van je producten, zoals “vers geplukte kruiden uit eigen tuin” of “ambachtelijk bereide sauzen.” Dit creëert een unieke beleving voor je gasten en vergroot hun betrokkenheid bij jouw duurzame keuzes.
- 5
Pas je boodschap aan op je doelgroep. Niet iedereen reageert op dezelfde manier. Terwijl de ene gast meer geïnteresseerd is in de ecologische impact van je keuzes, geeft de ander de voorkeur aan een focus op smaak of luxe.
Duurzame menukeuzes in de praktijk
Van der Valk heeft wereldwijd meer dan 100 hotel-restaurant vestigingen. Ze wilden graag meer duurzame en gezonde voeding aanbieden, maar tegelijkertijd hun gasten wel de culinaire kwaliteiten blijven bieden, die ze gewend zijn van Van der Valk. Greendish werd ingeschakeld om de gerechten duurzaam en zero waste te maken met daarbij de gasttevredenheid op peil te houden.
De resultaten van de wijzigingen op het bord bij Van der Valk waren als volgt:
- De gasten van Van der Valk aten meer groente en minder vlees, wat bijdraagt aan een gezond eetpatroon.
- Hierbij bleef er minder vlees achter op de borden en bleef de gasttevredenheid gedurende het onderzoek op niveau.
- Dit was voor Van der Valk de reden om het menuadvies van Greendish door te zetten op grote schaal.
- Kortom, het menu bij Van der Valk is blijvend veranderd. Nu serveert Van der Valk meer groente en aangepaste porties vlees met blijvend hoge gasttevredenheid. Zo hebben we een duurzaam en gezond menu kunnen realiseren bij Van der Valk restaurants.
Meer weten over deze samenwerking en de behaalde resultaten? Lees ons succesverhaal.
Hulp nodig bij een duurzamer menu?
Wil je hulp bij het samenstellen van een duurzamer menu? Download gratis de Greendish Guidelines, dé gids vol met praktische handvatten voor het samenstellen van een duurzaam en gezond menu, inclusief recept inspiratie.
Meer weten over hoe Greendish kan helpen?
Wil jij aan de slag met een duurzamer en gezonder menu of hoe je duurzame menukeuzes kan verhogen? Goed idee! Wij hebben meerdere foodservice organisaties geholpen zoals cafe’s, restaurants, hotels, cateraars en ziekenhuizen. Mocht je vragen hebben, stuur ons dan vooral een berichtje via onze contactpagina. Bekijk ook andere klantcases ter inspiratie bij onze succesverhalen.
Inhoudsopgave
Andere inspiratie
17 januari 2025
17 januari 2025