Van der Valk heeft wereldwijd meer dan 100 hotel-restaurant vestigingen. Ze wilden graag meer duurzame en gezonde voeding aanbieden, maar tegelijkertijd hun gasten wel de culinaire kwaliteiten die ze gewend zijn van Van der Valk te blijven bieden. Greendish werd ingeschakeld om de gerechten duurzaam en zero waste te maken en daarbij de gasttevredenheid op peil te houden.

Aanpak:

De Van der Valk locaties in Hoorn, Ridderkerk en Vught hebben samen met Greendish, Wageningen University and Research en het Louis Bolk Instituut onderzoek uitgevoerd. Tijdens dit onderzoek zijn ruim 4.000 borden onderzocht op consumptieafval en gasttevredenheid.

Menu Engeneering:

Daarnaast heeft Greendish Sustainable Menu Engineering toegepast. Hierbij serveerden we bij Van der Valk gerechten die duurzaam, gezond, kostenbesparend en afvalverminderend zijn. De groenteporties werden verdubbeld van 75 gram naar 150 gram en de porties met vlees werden verminderd met gemiddeld 12,5%.

Resultaten:

Het gevolg van de wijzigingen op het bord bij Van der Valk?

  • De gasten van Van der Valk aten meer groente en minder vlees, wat bijdraagt aan een gezond eetpatroon.
  • Hierbij bleef er minder vlees achter op de borden en bleef de gasttevredenheid gedurende het onderzoek op niveau. Dit was voor Van der Valk de reden om het voedingsadvies van Greendish door te zetten op grote schaal.
  • Nu serveert Van der Valk meer groente en aangepaste porties vlees met blijvend hoge gasttevredenheid!

Van der Valk en Greendish

Van der Valk en Greendish werkten daarna ook samen aan verschillende andere projecten:

  • Gezond010 project: Van der Valk Rotterdam Blijdorp deed mee aan het Gezond010 project. Greendish ondersteunde het keukenteam om betere voedingskeuzes tijdens het ontbijtbuffet aan te bieden.
  • Gastenbuffet optimaliseren: Van der Valk Hoorn wilde de groentekeuzes in een buffetopstelling perfectioneren. Bij dit project draaide het voornamelijk om de gasttevredenheid en afval. De uitdaging was om gasten te stimuleren meer groente en minder vlees van het buffet te kiezen.

Ook jouw restaurant verduurzamen?

Mocht je net als Van der Valk ook het menu van jouw restaurant en/of hotel gezonder en duurzamer willen maken zonder op smaak in te leveren, stuur ons vooral dan blijvend een bericht. Greendish kan je helpen door het krijgen van inzicht in bijvoorbeeld jouw inkoop of klanttevredenheid, het geven van workshops met het keukenteam tot het begeleiden van een verandertraject.

Meer weten?

Wil je weten wat we voor jouw organisatie kunnen betekenen? Laat je gegevens achter en dan neemt een van onze impact coaches die gespecialiseerd is in jouw branche contact met je op.