Aanpak2024-04-30T11:48:10+00:00

Een oplossing op maat voor iedereen

Wil je klein beginnen met een eerste stap op weg naar een duurzaam aanbod in jouw keuken? Of wil je je hele organisatie of regio meenemen in een duurzame voedselvisie? Greendish biedt praktische oplossingen en begeleiding om elke overgang soepel te laten verlopen.

Een oplossing op maat voor iedereen

Wil je klein beginnen met een eerste stap op weg naar een duurzaam aanbod in jouw keuken? Of wil je je hele organisatie of regio meenemen in een duurzame voedselvisie? Greendish biedt praktische oplossingen en begeleiding om elke overgang soepel te laten verlopen.

Concrete resultaten in elke stap naar een duurzaam en gezond menu.

Inzicht

Door jouw huidige menu en inkooplijsten te analyseren, krijgen we onmiddellijk inzicht in de effecten op het klimaat. Samen bepalen we welke aanpassingen direct kunnen bijdragen aan een gezonder en duurzamer menu.

Advies

We geven je concrete adviezen en tastbare tools om je CO2-uitstoot te verminderen, door je inkoop te verduurzamen, voedselverspilling te verminderen. En we helpen je om een duurzaam menu samen te stellen.

Implementatie

We begeleiden je bij de praktische uitvoering door de medewerkers te trainen en draagvlak voor de transitie te creëren, binnen je organisatie en bij je gasten. We toetsen samen de inspanningen aan de geformuleerde doelstellingen.

“Als het gaat om de verduurzaming van het voedselaanbod, heeft elke sector andere wensen en eisen.”

Overheid

De voedselomgeving in provincies of gemeentes verduurzamen, in samenwerking met lokale horecaondernemers, bedrijven en zorginstellingen? We zetten samen jouw regio duurzaam op de kaart.

Zorg

Een gezond en duurzaam voedselaanbod verzorgen en tegelijk voldoen aan de eisen van de Green Deal voor de Zorg 3.0? Wij helpen jou met advies en bij de praktische implementatie.

Catering

Veel bedrijven moeten vanaf 2024 rapporteren op duurzaamheid doelstellingen (CSRD). Samen zorgen we ervoor dat jouw cateringbedrijf goed is voorbereid op een gezonde en duurzame toekomst en voldoet aan alle richtlijnen.

Restaurants

Steeds meer gasten maken de keuze om meer plantaardig te eten. Wil jij de transitie starten naar een gezond en lekker menu met een hoge gasttevredenheid? We helpen je graag.

Samen gaan
we verder

Met ons netwerk aan partners staan we klaar om jouw kleine of grote organisatie verder te helpen. Beantwoord de vragen van de Keuzehulp en je weet in 3 eenvoudige stappen wat wij voor je kunnen betekenen.

De krachten bundelen om de wereld te veranderen

Greendish werkt samen met zorgvuldig geselecteerde partners aan tastbare resultaten.

BrightGreen geeft ons het inzicht dat we gebruiken om onze opdrachtgevers concrete adviezen te geven over het gezonder en duurzamer maken van hun inkoop en aanbod.

Met behulp van de geavanceerde AI tooling van Orbisk herkennen we welke ingrediënten van het menu worden weggegooid en verminderen we voedselverspilling.

Samen met InstockMarket adviseren we onze opdrachtgevers om duurzamer in te kopen, door producten te gebruiken die anders verspild zouden worden.

VEELGESTELDE VRAGEN

Kan ik Greendish ook als spreker inhuren voor mijn event over duurzaamheid of voedseltransitie?2024-07-15T11:55:47+00:00

“Bij Greendish zijn we gepassioneerd over de voedseltransitie. Onze collega’s zijn enthousiaste sprekers die graag hun kennis en inzichten delen op evenementen. Of het nu gaat om duurzaamheid, voedselduurzaamheid, de eiwittransitie of het verminderen van voedselverspilling, wij hebben de expertise om uw publiek te inspireren en te informeren.

Onze sprekers zijn beschikbaar voor een breed scala aan branches, waaronder horeca, catering, gemeentes en zorgorganisaties. Zo hebben we afgelopen jaar o.a. op het Zorg & Food, Vakbeurs Facilitair en Horeca Brains event ons verhaal mogen vertellen.

Bent u op zoek naar een inspirerende spreker voor jouw volgende evenement? Neem contact op met Greendish via hello@greendish.com.”

Helpen jullie ook als er een aanbesteding opgesteld moet worden voor ons bedrijfsrestaurant?2024-01-18T11:17:30+00:00

“Wij helpen bij het formuleren van doelen die opgenomen kunnen worden in de aanbesteding en kunnen na gunning helpen bij het uitvoeren van activiteiten om de doelen daadwerkelijk te behalen.”

 

Wat berekenen jullie als het gaat om voetafdruk?2024-01-18T11:16:06+00:00

“Bij de voetafdruk meten we de CO2-uitstoot van een ingrediënt, gerecht of menu.”

 

Werken jullie ook aan het verduurzamen van een voedselomgeving in een stad of provincie?2024-01-18T11:14:45+00:00

“Wij werken zeker met de voedselomgeving. Met individuele horecaondernemers, of andere voedselaanbieders werken we samen aan bijvoorbeeld de eiwittransitie, bij het terugdringen van voedselverspilling, het gezonder maken van gerechten en het verduurzamen van de inkoop.” 

Vallen jullie binnen een subsidieregeling?2024-01-18T11:12:26+00:00

“Nee, wij zijn als organisatie niet afhankelijk van subsidies. De overheid kan wel subsidies aanvragen en heeft ook regelmatig budget voor verduurzaming van de voedselomgeving in de gemeente of provincie, omdat er doelstellingen op dit gebied zijn geformuleerd. Zo kun je als voedselaanbieder vaak gratis of tegen een kleine vergoeding meedoen met onze projecten.”

Hoe neem ik mijn gasten mee in de verduurzaming van de bedrijfscatering?2024-01-18T11:11:54+00:00

“Dit werkt het beste als je goed samenwerkt met je opdrachtgever. Samen kunnen jullie bewust wel of niet communiceren over de verduurzaming en de gast/medewerker informeren of inspireren. Ook kan je door middel van subtiele nudging technieken de routing of counters zo inrichten dat de duurzaamste keuze ook de makkelijkste keuze is. Wist je bijvoorbeeld dat de plek waar een broodje wordt gepresenteerd, invloed heeft hoe vaak hij wordt uitgekozen? Door de duurzaamste gerechten vooraan te zetten stimuleer je onbewust deze keuze! Deze en nog meer (nudging)tips geven wij je graag.”

Hoe zorg ik dat de duurzaamheidsdoelstellingen van mij als cateraar of van de opdrachtgever ook worden gehaald op alle locaties?2024-01-18T11:10:07+00:00

“Het is niet altijd makkelijk om overkoepelende doelstellingen, richtlijnen en doelen te implementeren en te laten landen bij jouw verschillende locaties. Regiomanagers, locatiemanagers, keukenteams en ook opdrachtgevers kunnen allemaal een andere mening, kennis en motivatie hebben over een duurzaam en gezond voedselaanbod. Denken dat one size fits all in de vorm van een handboek werkt, is vaak te makkelijk gedacht. Persoonlijke aandacht, inzicht, advies én begeleiding is vaak nodig om elke locatie te laten zien waar ze nu staan op dit thema, wat er nodig is om te verduurzamen en om de meesten te laten bewegen. Bij Greendish laten we individuele locaties zien hoe ze met kleine stappen al grote impact kunnen maken, zetten samen deze stappen en houden eventueel via een online dashboard met maandelijkse resultaten de voortgang richting het (duurzame) doel in de gaten.”

Hoe ga ik als cateraar om met CSRD-wetgeving?2024-01-18T11:39:07+00:00

 Onder de CSRD gaan alle grote bedrijven vallen die aan twee van de volgende criteria voldoen:

 • De omzet is hoger dan €40 miljoen per jaar
 • Een balanstotaal van meer dan €20 miljoen
 • Meer dan 250 medewerkers (gemiddeld over een jaar)

Naar schatting zullen uiteindelijk meer dan duizend bedrijven in Nederland aan de CSRD- wetgeving moeten voldoen. Dat geldt ook voor dochters van niet-EU ondernemingen. Voor niet-EU ondernemingen die een (geconsolideerde) omzet van meer dan €150 miljoen in de EU halen zal een speciaal toelichtingen regime ontwikkeld worden. Sommige cateraars en ook toeleveranciers zijn beursgenoteerd en voldoen aan 2 van de 3 criteria. Dat betekent dat ze in 2025 voor het eerst moeten rapporteren over 2024 en dus nu al moeten beginnen met het verzamelen van data over klimaat, sociaal beleid en bestuur. Greendish kan een helpende hand bieden op het gebied van klimaat.” 

Hoe neem ik mijn gasten mee in de verduurzaming van mijn horecazaak?2024-01-18T11:08:25+00:00

“Jij kunt als horecaondernemer bepalen wat JIJ wilt dat de gast besteld. Wist je bijvoorbeeld dat het eerste en laatste gerecht op de menukaart statistisch gezien het vaakst worden besteld? Door middel van subtiele nudging technieken en onze tools leer je snel hoe je je gasten hierin mee kunt nemen.”

Waarom zou ik verduurzaming prioriteit geven als ik al druk ben met de feestdagen/personeelstekort/terrasvergunning etc?2024-01-18T11:07:48+00:00

“De horeca zien wij als een proeftuin waar je als consument o.a. kennis kunt maken met  minder gangbare ingrediënten. Daarom is de horeca bij uitstek geschikt om het voortouw te nemen in een eetpatroon dat past binnen de grenzen van onze planeet. Daarnaast stijgt de vraag naar meer vegetarisch en plantaardig eten enorm, vooral onder Millenials en Gen Z. Het is slim om hierop in te spelen door je menukaart stap voor stap te verduurzamen. Op deze manier raak je in de toekomst geen gasten kwijt en blijf je een gezonde bedrijfsvoering houden.”

Hoe zorgen jullie ervoor dat duurzaam niet duurder is?2024-01-18T11:07:08+00:00

“We zorgen voor een betaalbaar aanbod, doordat wij in ons advies rekening houden met de marges per gerecht. Door bijvoorbeeld de portie vlees per gerecht iets te verkleinen en de portie groente te vergroten, verbeteren je de marges. Groente is immers per kilo goedkoper dan vlees. Door de groente net zo lekker te bereiden als vlees kan je gasttevredenheid zelfs stijgen! Meer groente betekent meer kleur op je bord en daar wordt iedereen blij van.”

Wat is het verschil tussen duurzame en gezonde voeding?2024-01-18T11:06:17+00:00

Duurzame en gezonde voeding hoeft elkaar niet uit te sluiten. Gezonde voeding heeft betrekking op de mens ´hoe gezond is dit voor ons lichaam´ en duurzame voeding gaat over hoe gezond het is voor de aarde. Groente is zonder twijfel zowel duurzaam als gezond, dus eigenlijk voor zowel mens als planeet een goede keuze. Soms zijn deze twee tegenstrijdig: varkensvlees is bijvoorbeeld niet zo gezond, maar wel duurzamer dan rundvlees als je kijkt naar CO2 uitstoot. Wil je meer van dit soort dingen leren? Neem dan contact met ons op. 

Hoeveel voedsel wordt er gemiddeld verspild binnen de zorg?2024-01-18T11:05:21+00:00

Bij zorginstellingen en ziekenhuizen belandt jaarlijks ongeveer 40% van wat is ingekocht in de vuilnisbak. Gebaseerd op onderzoek van de Wageningen Universiteit (2021) is berekend dat er per ziekenhuis ongeveer €50.000 – €150.000 per jaar bespaard kan worden. Uit eigen ervaring bij meerdere zorginstellingen kan dit ook bij zorginstellingen oplopen tot wel 27.000 per jaar. Het begint met bewustwording en inzicht krijgen. Meten is weten! 

Wat zijn belangrijke inzichten binnen de zorg als het gaat om de eiwittransitie?2024-01-18T11:32:45+00:00
 • Bewustwording: “ik wist niet dat rood vlees zo’n grote impact had”
 • In de top 5 van meest gegeten vlees of vis staan bijna altijd soepballetjes
 • Zuivel, vooral eetyoghurt en vla, heeft een relatief grote milieu impact
 • Eenpansgerechten kunnen eenvoudig bereid worden zonder vlees of vis
 • Vermijd het woord ´vegetarisch´ in communicatie!
Met welke specifieke wetgeving hebben we dadelijk mee te maken?2024-01-18T11:02:07+00:00

Zorginstellingen krijgen met steeds meer maatregelen rondom duurzaamheid te maken: 

 • Zorgaanbieders maken ‘duurzame en gezonde voeding’ onderdeel van hun inkoopbeleid en leggen ‘duurzaam en circulair inkopen’ als uitgangspunt vast in het inkoopbeleid (Green Deal). 
 • Voor het voedingsaanbod voor personeel en bezoekers streven zorgaanbieders naar een 40/60-verhouding van dierlijke/plantaardige eiwitten uiterlijk in 2030, met een 50/50-verhouding als tussenresultaat in 2026 (Green Deal)   
 • Zorgaanbieders brengen hun bestaande voedselverspilling in de zorg in kaart en spannen zich in deze maximaal te verminderen (Green Deal)  
 • Er mogen geen etensresten of keukenafval aan dieren, zoals huisdieren of kippen, worden gegeven (Nieuwe Hygiënecode zorg)   
 • In 2025 is voor patiënten, personeel en bezoekers in 50% van de ziekenhuizen het voedingsaanbod gezond; uiterlijk in 2030 is het voedingsaanbod in alle ziekenhuizen gezond (Nationaal Preventieakkoord)   
 • In het coalitieakkoord is afgesproken dat er in 2030 een minimale CO2-reductie van 55% is t.o.v. 1990, waarbij het beleid zicht richt op 60% CO2-reductie en klimaatneutraal in 2050 (Integraal Zorgakkoord)   
Kan ik ook bij jullie terecht voor kleinschalige zorginstellingen?2024-01-17T14:58:07+00:00

“Ja dat kan zeker. Zowel voor organisaties die werken met een centrale keuken en de maaltijden via au-bain marie karren serveren naar verschillende huizen of afdelingen, als ook voor organisaties die zelf koken op huiskamerniveau, bieden wij een passende oplossingen Gezondheid en duurzaamheid is voor iedereen. Samen maken we het verschil.”

Wat kan Greendish betekenen op het gebied van CSRD ondersteuning?2024-01-16T08:24:46+00:00

“CSRD staat voor Corporate Sustainability Reporting Directive. Het is een richtlijn waarin staat dat steeds meer bedrijven vanaf 2024 verplicht worden te rapporteren over hun impact op de mens en klimaat. De CSRD gaat vanaf 1 januari 2024 gelden voor grote bedrijven, maar zal per 1 januari 2026 ook verplicht worden voor (beursgenoteerde) MKB.

De CSRD vraagt uit om een uitgebreide verslaglegging van duurzaamheid, waaronder CO2-uitstoot, sociaal kapitaal, biodiversiteit en mensenrechtenschendingen. Greendish kan je concreet helpen aan doelstellingen op het gebied van CO2-uitstoot en biodiversiteit.”

Kan ik naast inzicht, ook terecht voor praktische workshops bij Greendish?2023-12-08T07:25:53+00:00

“Dat kan zeker! Het ervaren team van Greendish neemt het totale voedselaanbod van jouw locatie onder de loep, waarbij je zelf kunt aangeven waar behoefte aan is. Van een inspiratiesessie over duurzame voeding, advies over je menu-aanbod of een praktische workshop over bijvoorbeeld plantaardig koken.

Greendish staat klaar om jouw duurzaamheidsambities te ondersteunen. We bieden concrete projecten die naadloos aansluiten op een uitvoeringsagenda en bijdragen aan het behalen van de doelstellingen op het gebied van voedsel in jouw regio. Wij begrijpen dat elke locatie unieke uitdagingen en doelstellingen heeft, en onze aanpak is erop gericht om praktische ondersteuning te bieden die aansluit bij jullie specifieke behoeften.”

Op basis van welke kennis geeft Greendish advies?2024-04-08T12:38:29+00:00

“Het EAT-Lancet rapport werd in 2019 gelanceerd. Met dit rapport wordt aangetoond dat het mogelijk is om in 2050 10 miljard wereldbewoners gezond en duurzaam te voeden binnen de grenzen van de aarde. Daar zijn 3 grote veranderingen voor nodig: meer plantaardig eten op ons bord, het halveren van onze voedselverspilling en efficiënter gebruik maken van onze landbouwgrond.

Greendish gebruikt de richtlijnen van dit EAT-Lancet rapport in combinatie met richtlijnen van het voedingscentrum en gezonde voeding van de Gezondheidsraad, voor het samenstellen van het ‘Menu van de Toekomst’. Ons doel is helder: in 2050 eet iedereen op deze wereld gezond en lekker, binnen de grenzen van onze planeet.

Het voedingscentrum is voor ons zowel een sparringspartner als inspiratiebron. Zo gebruiken we hun checklist richtlijnen duurzame eetomgeving en hun groente- en fruitkalender in onze adviesgesprekken. Ook zijn zij onderdeel van ons expertspanel, die onze tools helpt te valideren.

In 2024 volgt er een update van dit rapport. De uitkomsten hiervan nemen we mee in onze guidelines en adviezen.”

Wat is duurzame en gezonde voeding volgens Greendish?2024-01-16T08:25:43+00:00

“Als we echt willen overschakelen naar een gezonder eetpatroon voor mens en planeet, zullen we veranderingen moeten aanbrengen in wat we dagelijks eten. Wereldwijd zal de inname van de hoeveelheid fruit, groenten, noten en peulvruchten moeten verdubbelen. En daar tegenover het eten van rood vlees en suiker met meer dan de helft verminderen.

Je zou het misschien niet verwachten, maar met kleine veranderingen op het bord kun je al grote positieve impact maken. Voor al deze veranderingen, groot en klein, hebben we onze kennis gebundeld in onze Greendish Guidelines 2050 boordevol praktische richtlijnen die jou helpen bij het samenstellen van een duurzaam en gezond menu: het ‘Menu van de Toekomst’. Deze Greendish Guidelines zijn gebaseerd op het EAT-Lancet rapport.”

Ga naar de bovenkant