Samen verduurzamen we de voedselomgeving.

Raak geïnspireerd.

Samen verduurzamen we de voedselomgeving.

Raak geïnspireerd.

Versnel de voedseltransitie en behaal duurzaamheidsdoelen binnen jouw regio. Greendish biedt een totaaloplossing voor het verduurzamen van het voedselaanbod. En helpt je om jouw voedselvisie in de praktijk te brengen, door de actieagenda in te vullen. We geven inzicht en er worden adviesgesprekken gevoerd met voedselaanbieders in jouw gebied. We geven de restaurants, lunchcafé's en zorginstellingen deskundig en concreet advies over verantwoord inkopen, duurzame menusamenstelling en het verminderen van voedselverspilling.

 • Gelderland van Morgen voor de horeca

  Gelderland van Morgen voor de horeca

  Provincie Gelderland wil in 2050 volledig klimaatneutraal zijn en subsidieerde daarom voor 50 horecazaken binnen de Provincie het programma Gelderland van Morgen. Gedurende vijf maanden is Greendish met deze locaties aan de slag gegaan met een duurzamer menu en/of minder voedselverspilling. Wij leverden inzicht, kennis en tools; de locaties bepaalden zelf met welke doelstellingen ze aan de slag gingen.

 • Gemeenten en Gelderland van Morgen

  Gemeenten en Gelderland van Morgen

  Provincie Gelderland wil in 2050 volledig klimaatneutraal zijn en subsidieerde daarom gemeenten binnen de Provincie om o.a. horeca te verduurzamen. Samen met Greendish hielpen we gemeenten zich meer te profileren als duurzaam, werkten we aan een diverser voedselaanbod en gaven we locaties een steuntje in de rug om toekomstbestendig te ondernemen.

 • Gemeente Rotterdam pakt voedselverspilling in de horeca aan

  Gemeente Rotterdam pakt voedselverspilling in de horeca aan

  Gemeente Rotterdam helpt de horeca in Rotterdam met een programma dat de CO2-voetafdruk verlaagt en geld bespaart door minder voedsel te verspillen. Dit programma is onderdeel van het Nieuwe Nassen, dat voedselaanbieders helpt om een duurzamer en gezonder aanbod in de etalage te zetten.

 • Yourchoice campagne in Leeuwarden voor duurzame en gezonde horeca

  Yourchoice campagne in Leeuwarden voor duurzame en gezonde horeca

  Met dit project hebben Greendish en de gemeente Leeuwarden samen met 12 horecaondernemers gewerkt aan een gezondere voedselomgeving voor bezoeker en bewoner uit alle lagen van de samenleving.

 • Gemeente Hoeksche Waard gaat voor duurzame horeca

  Gemeente Hoeksche Waard gaat voor duurzame horeca

  De gemeente Hoeksche Waard heeft als doel om de horeca te verduurzamen. Naast duurzaamheid en gezonde voeding, is voedselverspilling één van de thema's waar veel aandacht aan zal worden besteed.

 • Gemeente Alkmaar en voedselverspilling in de horeca

  Gemeente Alkmaar en voedselverspilling in de horeca

  De gemeente Alkmaar en de Provincie Noord-Holland willen de horeca binnen de gemeente verduurzamen. Één van de thema’s waar zij graag aan werken is voedselverspilling. Voedselverspilling is een groot probleem in Nederland; jaarlijks wordt er 2 miljard kilo voedsel verspild. De horeca is verantwoordelijk voor ongeveer 14% van deze verspilling. Het overgrote deel komt door overproductie en bord-waste, maar ook snijverlies en koelkastmanagement zijn belangrijke factoren.

 • Gemeente Breda gaat voedselverspilling tegen

  Gemeente Breda gaat voedselverspilling tegen

  Gemeente Breda geeft zelf het goede voorbeeld én helpt de horeca een handje om voedselverspilling te verminderen.

 • Nieuwe Nassen-campagne in Rotterdam

  Nieuwe Nassen-campagne in Rotterdam

  De Nieuwe Nassen-campagne in de gemeente Rotterdam! Samen met de gemeente zorgen we voor een gezondere voedselomgeving voor de bewoners en bezoekers van Rotterdam. Acht horecazaken en vier fastfoodlocaties serveren Nieuwe Nassen-gerechten.

 • Verduurzaam je voedselaanbod met Gelderland van morgen

  Verduurzaam je voedselaanbod met Gelderland van morgen

  Wat als je jouw bedrijf kan verduurzamen en daarbij kosten kan besparen? Via het programma Gelderland van Morgen krijg je ondersteuning om dit te bereiken. Provincie Gelderland gaat namelijk voor klimaatneutraal en wil daarom samen met de horeca, zorg en (bedrijfs)catering werken aan een duurzaam voedselaanbod. Maak gebruik van deze kans, meld je aan en maak jouw organisatie klaar voor de toekomst!

VEELGESTELDE VRAGEN

Helpen jullie ook als er een aanbesteding opgesteld moet worden voor ons bedrijfsrestaurant?2024-01-18T11:17:30+00:00

“Wij helpen bij het formuleren van doelen die opgenomen kunnen worden in de aanbesteding en kunnen na gunning helpen bij het uitvoeren van activiteiten om de doelen daadwerkelijk te behalen.”

 

Wat berekenen jullie als het gaat om voetafdruk?2024-01-18T11:16:06+00:00

“Bij de voetafdruk meten we de CO2-uitstoot van een ingrediënt, gerecht of menu.”

 

Werken jullie ook aan het verduurzamen van een voedselomgeving in een stad of provincie?2024-01-18T11:14:45+00:00

“Wij werken zeker met de voedselomgeving. Met individuele horecaondernemers, of andere voedselaanbieders werken we samen aan bijvoorbeeld de eiwittransitie, bij het terugdringen van voedselverspilling, het gezonder maken van gerechten en het verduurzamen van de inkoop.” 

Vallen jullie binnen een subsidieregeling?2024-01-18T11:12:26+00:00

“Nee, wij zijn als organisatie niet afhankelijk van subsidies. De overheid kan wel subsidies aanvragen en heeft ook regelmatig budget voor verduurzaming van de voedselomgeving in de gemeente of provincie, omdat er doelstellingen op dit gebied zijn geformuleerd. Zo kun je als voedselaanbieder vaak gratis of tegen een kleine vergoeding meedoen met onze projecten.”

Wat kan Greendish betekenen op het gebied van CSRD ondersteuning?2024-01-16T08:24:46+00:00

“CSRD staat voor Corporate Sustainability Reporting Directive. Het is een richtlijn waarin staat dat steeds meer bedrijven vanaf 2024 verplicht worden te rapporteren over hun impact op de mens en klimaat. De CSRD gaat vanaf 1 januari 2024 gelden voor grote bedrijven, maar zal per 1 januari 2026 ook verplicht worden voor (beursgenoteerde) MKB.

De CSRD vraagt uit om een uitgebreide verslaglegging van duurzaamheid, waaronder CO2-uitstoot, sociaal kapitaal, biodiversiteit en mensenrechtenschendingen. Greendish kan je concreet helpen aan doelstellingen op het gebied van CO2-uitstoot en biodiversiteit.”

Kan ik naast inzicht, ook terecht voor praktische workshops bij Greendish?2023-12-08T07:25:53+00:00

“Dat kan zeker! Het ervaren team van Greendish neemt het totale voedselaanbod van jouw locatie onder de loep, waarbij je zelf kunt aangeven waar behoefte aan is. Van een inspiratiesessie over duurzame voeding, advies over je menu-aanbod of een praktische workshop over bijvoorbeeld plantaardig koken.

Greendish staat klaar om jouw duurzaamheidsambities te ondersteunen. We bieden concrete projecten die naadloos aansluiten op een uitvoeringsagenda en bijdragen aan het behalen van de doelstellingen op het gebied van voedsel in jouw regio. Wij begrijpen dat elke locatie unieke uitdagingen en doelstellingen heeft, en onze aanpak is erop gericht om praktische ondersteuning te bieden die aansluit bij jullie specifieke behoeften.”

Op basis van welke kennis geeft Greendish advies?2024-04-08T12:38:29+00:00

“Het EAT-Lancet rapport werd in 2019 gelanceerd. Met dit rapport wordt aangetoond dat het mogelijk is om in 2050 10 miljard wereldbewoners gezond en duurzaam te voeden binnen de grenzen van de aarde. Daar zijn 3 grote veranderingen voor nodig: meer plantaardig eten op ons bord, het halveren van onze voedselverspilling en efficiënter gebruik maken van onze landbouwgrond.

Greendish gebruikt de richtlijnen van dit EAT-Lancet rapport in combinatie met richtlijnen van het voedingscentrum en gezonde voeding van de Gezondheidsraad, voor het samenstellen van het ‘Menu van de Toekomst’. Ons doel is helder: in 2050 eet iedereen op deze wereld gezond en lekker, binnen de grenzen van onze planeet.

Het voedingscentrum is voor ons zowel een sparringspartner als inspiratiebron. Zo gebruiken we hun checklist richtlijnen duurzame eetomgeving en hun groente- en fruitkalender in onze adviesgesprekken. Ook zijn zij onderdeel van ons expertspanel, die onze tools helpt te valideren.

In 2024 volgt er een update van dit rapport. De uitkomsten hiervan nemen we mee in onze guidelines en adviezen.”

Wat is duurzame en gezonde voeding volgens Greendish?2024-01-16T08:25:43+00:00

“Als we echt willen overschakelen naar een gezonder eetpatroon voor mens en planeet, zullen we veranderingen moeten aanbrengen in wat we dagelijks eten. Wereldwijd zal de inname van de hoeveelheid fruit, groenten, noten en peulvruchten moeten verdubbelen. En daar tegenover het eten van rood vlees en suiker met meer dan de helft verminderen.

Je zou het misschien niet verwachten, maar met kleine veranderingen op het bord kun je al grote positieve impact maken. Voor al deze veranderingen, groot en klein, hebben we onze kennis gebundeld in onze Greendish Guidelines 2050 boordevol praktische richtlijnen die jou helpen bij het samenstellen van een duurzaam en gezond menu: het ‘Menu van de Toekomst’. Deze Greendish Guidelines zijn gebaseerd op het EAT-Lancet rapport.”

Meer weten?

Wil je weten wat we voor jouw organisatie kunnen betekenen? Laat je gegevens achter en dan neemt een van onze impact coaches die gespecialiseerd is in jouw branche contact met je op.

Ga naar de bovenkant