Samen verduurzamen we de voedselomgeving.

Raak geïnspireerd.

Samen verduurzamen we de voedselomgeving.

Raak geïnspireerd.

Versnel de voedseltransitie en behaal duurzaamheidsdoelen binnen jouw regio. Greendish biedt een totaaloplossing voor het verduurzamen van het voedselaanbod. En helpt je om jouw voedselvisie in de praktijk te brengen, door de actieagenda in te vullen. We geven inzicht en er worden adviesgesprekken gevoerd met voedselaanbieders in jouw gebied. We geven de restaurants, lunchcafé's en zorginstellingen deskundig en concreet advies over verantwoord inkopen, duurzame menusamenstelling en het verminderen van voedselverspilling.

  • Gemeente Groningen verduurzaamt horeca

    Gemeente Groningen verduurzaamt horeca

    Wist je dat 70% van de voedselverspilling in de horeca plaatsvindt in de keuken voordat het de gast bereikt? De gemeente Groningen wil het voedselaanbod binnen de horeca verduurzamen, door enerzijds de eiwittransitie te stimuleren en daarnaast voedselverspilling te verminderen. De vraag aan Greendish om te helpen om deze doelen in de praktijk te brengen samen met horecaondernemers.

  • Gelderland van Morgen voor de horeca

    Gelderland van Morgen voor de horeca

    Provincie Gelderland wil in 2050 volledig klimaatneutraal zijn en subsidieerde daarom voor 50 horecazaken binnen de Provincie het programma Gelderland van Morgen. Gedurende vijf maanden is Greendish met deze locaties aan de slag gegaan met een duurzamer menu en/of minder voedselverspilling. Wij leverden inzicht, kennis en tools; de locaties bepaalden zelf met welke doelstellingen ze aan de slag gingen.

  • Gemeenten en Gelderland van Morgen

    Gemeenten en Gelderland van Morgen

    Provincie Gelderland wil in 2050 volledig klimaatneutraal zijn en subsidieerde daarom gemeenten binnen de Provincie om o.a. horeca te verduurzamen. Samen met Greendish hielpen we gemeenten zich meer te profileren als duurzaam, werkten we aan een diverser voedselaanbod en gaven we locaties een steuntje in de rug om toekomstbestendig te ondernemen.

  • Provincie Utrecht verduurzaamt bedrijfsrestaurant

    Provincie Utrecht verduurzaamt bedrijfsrestaurant

    Provincie Utrecht heeft in 2020 de Green Deal Duurzame Catering ondertekend en heeft Greendish in de arm genomen om beleid om te zetten naar de praktijk. Daarmee startten we met het verduurzamen en gezonder maken van het bedrijfsrestaurant van de provincie Utrecht!

  • Provincie Flevoland gaat voor een duurzaam bedrijfsrestaurant

    Provincie Flevoland gaat voor een duurzaam bedrijfsrestaurant

    Provincie Flevoland wilde graag meer inzicht in hoe duurzaam hun bedrijfsrestaurant is. Greendish bracht dat in kaart en op basis daarvan hielpen we met praktisch advies in de keuken en hoe daarin kleine en grote stappen te zetten zijn. Lees in onderstaande case hoe we dat gezamelijk hebben aangepakt!

  • Gemeente Rotterdam pakt voedselverspilling in de horeca aan

    Gemeente Rotterdam pakt voedselverspilling in de horeca aan

    Maarliefst 70% van de voedselverspilling in de horeca vindt plaats in de keuken nog voordat het eten de gast bereikt. Daarnaast wordt ook 50% van het bereidde eten weggegooid. Dit zorgt voor erg veel onnodige CO2-uitstoot. De gemeente Rotterdam vond het hoog tijd om de voedselverspilling bij horecazaken in hun gemeente te verminderen en vroeg Greendish om om hulp!

  • Een gezonde voedselomgeving voor de gemeente Leeuwarden

    Een gezonde voedselomgeving voor de gemeente Leeuwarden

    De vraag naar duurzaam en gezond voedsel vanuit de consument neemt zichtbaar toe en hier ligt een kans voor de horecaondernemer om, zonder de huidige gasten tekort te doen, een extra doelgroep aan te trekken. In opdracht van de gemeente Leeuwarden heeft Greendish samen met 12 horecaondernemers gewerkt aan een gezondere voedselomgeving voor bezoeker en bewoner uit alle lagen van de samenleving.

  • Gemeente Hoeksche Waard gaat voor duurzame horeca

    Gemeente Hoeksche Waard gaat voor duurzame horeca

    De gemeente Hoeksche Waard heeft als doel om de horeca te verduurzamen. Naast duurzame en gezonde voeding, is voedselverspilling één van de thema's waar veel aandacht aan zal worden besteed. Samen met Greendish gingen vier horecaondernemers aan de slag met duurzaamheid. Door voedselverspilling te meten kregen de vijf horecazaken meer inzicht en bewustwording. Zo dragen ze bij aan de oplossing voor de enorme hoeveelheid voedselverspilling in Nederland.

  • Gemeente Alkmaar vermindert voedselverspilling in de horeca

    Gemeente Alkmaar vermindert voedselverspilling in de horeca

    Gemeente Alkmaar en de Provincie Noord-Holland willen de voedselverspilling verminderen in de horeca omdat voedselverspilling een groot probleem is in Nederland. Jaarlijks wordt er namelijk 2 miljard kilo voedsel verspild. De horeca is verantwoordelijk voor ongeveer 14% van deze verspilling. Het overgrote deel komt door overproductie en bordenwaste, maar ook snijverlies en koelkastmanagement zijn belangrijke factoren.

  • Gemeente Breda gaat voedselverspilling tegen

    Gemeente Breda gaat voedselverspilling tegen

    Diverse onderzoeken rondom voedselverspilling hebben aangetoond dat besparingen van meer dan 50% haalbaar zijn in de horeca. Dit levert horecaondernemers vaak een flinke kostenbesparing op en daarnaast dragen ze bij aan het verlagen van de CO2 uitstoot. Gemeente Breda geeft zelf het goede voorbeeld én helpt de horeca een handje om voedselverspilling te verminderen.

  • Nieuwe Nassen-campagne in Rotterdam

    Nieuwe Nassen-campagne in Rotterdam

    De Nieuwe Nassen-campagne in de gemeente Rotterdam! Samen met de gemeente zorgen we voor een gezondere voedselomgeving voor de bewoners en bezoekers van Rotterdam. Acht horecazaken en vier fastfoodlocaties serveren Nieuwe Nassen-gerechten.

  • Verduurzaam je voedselaanbod met Gelderland van morgen

    Verduurzaam je voedselaanbod met Gelderland van morgen

    Wat als je jouw bedrijf kan verduurzamen en daarbij kosten kan besparen? Via het programma Gelderland van Morgen krijg je ondersteuning om dit te bereiken. Provincie Gelderland gaat namelijk voor klimaatneutraal en wil daarom samen met de horeca, zorg en (bedrijfs)catering werken aan een duurzaam voedselaanbod. Maak gebruik van deze kans, meld je aan en maak jouw organisatie klaar voor de toekomst!

VEELGESTELDE VRAGEN

Kan ik Greendish ook als spreker inhuren voor mijn event over duurzaamheid of voedseltransitie?2024-07-15T11:55:47+00:00

“Bij Greendish zijn we gepassioneerd over de voedseltransitie. Onze collega’s zijn enthousiaste sprekers die graag hun kennis en inzichten delen op evenementen. Of het nu gaat om duurzaamheid, voedselduurzaamheid, de eiwittransitie of het verminderen van voedselverspilling, wij hebben de expertise om uw publiek te inspireren en te informeren.

Onze sprekers zijn beschikbaar voor een breed scala aan branches, waaronder horeca, catering, gemeentes en zorgorganisaties. Zo hebben we afgelopen jaar o.a. op het Zorg & Food, Vakbeurs Facilitair en Horeca Brains event ons verhaal mogen vertellen.

Bent u op zoek naar een inspirerende spreker voor jouw volgende evenement? Neem contact op met Greendish via hello@greendish.com.”

Helpen jullie ook als er een aanbesteding opgesteld moet worden voor ons bedrijfsrestaurant?2024-01-18T11:17:30+00:00

“Wij helpen bij het formuleren van doelen die opgenomen kunnen worden in de aanbesteding en kunnen na gunning helpen bij het uitvoeren van activiteiten om de doelen daadwerkelijk te behalen.”

 

Wat berekenen jullie als het gaat om voetafdruk?2024-01-18T11:16:06+00:00

“Bij de voetafdruk meten we de CO2-uitstoot van een ingrediënt, gerecht of menu.”

 

Werken jullie ook aan het verduurzamen van een voedselomgeving in een stad of provincie?2024-01-18T11:14:45+00:00

“Wij werken zeker met de voedselomgeving. Met individuele horecaondernemers, of andere voedselaanbieders werken we samen aan bijvoorbeeld de eiwittransitie, bij het terugdringen van voedselverspilling, het gezonder maken van gerechten en het verduurzamen van de inkoop.” 

Vallen jullie binnen een subsidieregeling?2024-01-18T11:12:26+00:00

“Nee, wij zijn als organisatie niet afhankelijk van subsidies. De overheid kan wel subsidies aanvragen en heeft ook regelmatig budget voor verduurzaming van de voedselomgeving in de gemeente of provincie, omdat er doelstellingen op dit gebied zijn geformuleerd. Zo kun je als voedselaanbieder vaak gratis of tegen een kleine vergoeding meedoen met onze projecten.”

Wat kan Greendish betekenen op het gebied van CSRD ondersteuning?2024-01-16T08:24:46+00:00

“CSRD staat voor Corporate Sustainability Reporting Directive. Het is een richtlijn waarin staat dat steeds meer bedrijven vanaf 2024 verplicht worden te rapporteren over hun impact op de mens en klimaat. De CSRD gaat vanaf 1 januari 2024 gelden voor grote bedrijven, maar zal per 1 januari 2026 ook verplicht worden voor (beursgenoteerde) MKB.

De CSRD vraagt uit om een uitgebreide verslaglegging van duurzaamheid, waaronder CO2-uitstoot, sociaal kapitaal, biodiversiteit en mensenrechtenschendingen. Greendish kan je concreet helpen aan doelstellingen op het gebied van CO2-uitstoot en biodiversiteit.”

Kan ik naast inzicht, ook terecht voor praktische workshops bij Greendish?2023-12-08T07:25:53+00:00

“Dat kan zeker! Het ervaren team van Greendish neemt het totale voedselaanbod van jouw locatie onder de loep, waarbij je zelf kunt aangeven waar behoefte aan is. Van een inspiratiesessie over duurzame voeding, advies over je menu-aanbod of een praktische workshop over bijvoorbeeld plantaardig koken.

Greendish staat klaar om jouw duurzaamheidsambities te ondersteunen. We bieden concrete projecten die naadloos aansluiten op een uitvoeringsagenda en bijdragen aan het behalen van de doelstellingen op het gebied van voedsel in jouw regio. Wij begrijpen dat elke locatie unieke uitdagingen en doelstellingen heeft, en onze aanpak is erop gericht om praktische ondersteuning te bieden die aansluit bij jullie specifieke behoeften.”

Op basis van welke kennis geeft Greendish advies?2024-04-08T12:38:29+00:00

“Het EAT-Lancet rapport werd in 2019 gelanceerd. Met dit rapport wordt aangetoond dat het mogelijk is om in 2050 10 miljard wereldbewoners gezond en duurzaam te voeden binnen de grenzen van de aarde. Daar zijn 3 grote veranderingen voor nodig: meer plantaardig eten op ons bord, het halveren van onze voedselverspilling en efficiënter gebruik maken van onze landbouwgrond.

Greendish gebruikt de richtlijnen van dit EAT-Lancet rapport in combinatie met richtlijnen van het voedingscentrum en gezonde voeding van de Gezondheidsraad, voor het samenstellen van het ‘Menu van de Toekomst’. Ons doel is helder: in 2050 eet iedereen op deze wereld gezond en lekker, binnen de grenzen van onze planeet.

Het voedingscentrum is voor ons zowel een sparringspartner als inspiratiebron. Zo gebruiken we hun checklist richtlijnen duurzame eetomgeving en hun groente- en fruitkalender in onze adviesgesprekken. Ook zijn zij onderdeel van ons expertspanel, die onze tools helpt te valideren.

In 2024 volgt er een update van dit rapport. De uitkomsten hiervan nemen we mee in onze guidelines en adviezen.”

Wat is duurzame en gezonde voeding volgens Greendish?2024-01-16T08:25:43+00:00

“Als we echt willen overschakelen naar een gezonder eetpatroon voor mens en planeet, zullen we veranderingen moeten aanbrengen in wat we dagelijks eten. Wereldwijd zal de inname van de hoeveelheid fruit, groenten, noten en peulvruchten moeten verdubbelen. En daar tegenover het eten van rood vlees en suiker met meer dan de helft verminderen.

Je zou het misschien niet verwachten, maar met kleine veranderingen op het bord kun je al grote positieve impact maken. Voor al deze veranderingen, groot en klein, hebben we onze kennis gebundeld in onze Greendish Guidelines 2050 boordevol praktische richtlijnen die jou helpen bij het samenstellen van een duurzaam en gezond menu: het ‘Menu van de Toekomst’. Deze Greendish Guidelines zijn gebaseerd op het EAT-Lancet rapport.”

Meer weten?

Wil je weten wat we voor jouw organisatie kunnen betekenen? Laat je gegevens achter en dan neemt een van onze impact coaches die gespecialiseerd is in jouw branche contact met je op.

Ga naar de bovenkant