Maarliefst 70% van de voedselverspilling in de horeca vindt plaats in de keuken nog voordat het eten de gast bereikt. Daarnaast wordt ook 50% van het bereidde eten weggegooid. Dit zorgt voor erg veel onnodige CO2-uitstoot. De gemeente Rotterdam vond het hoog tijd om de voedselverspilling bij horecazaken in hun gemeente te verminderen en vroeg Greendish om om hulp!
De gemeente Rotterdam vond het hoogtijd om horecazaken in Rotterdam een programma aan te bieden dat de voetafdruk verlaagt en geld bespaart door voedselverspilling tegen te gaan. Dit programma is onderdeel van het programma Nieuwe Nassen, een programma dat voedselaanbieders helpt om een duurzamer en gezonder aanbod in de etalage te zetten. In november 2022 zijn we gestart met een challenge tegen voedselverspilling in de gemeente Rotterdam. Greendish was hierbij verantwoordelijk als projectleider, het proces, de planning en de evaluatie. We deden dit in samenwerking met onze partners Orbisk die de monitoring voor de voedselverspilling leverde en Blue City die de communicatie en programmamanagement verzorgde. Het programma liep tot mei 2023.
Doelstellingen van de gemeente Rotterdam:
- 110 ondernemers helpen met het inzichtelijk maken en het verminderen van voedselverspilling.
- 2Inzicht geven in de milieu-impact van het voedsel dat ze verspillen en hoeveel ze daarmee kunnen besparen.
- 3De ondernemers concrete handvatten en advies geven om verbeteringen door te voeren.
- 4Ambassadeurs creëren die andere ondernemers inspireren met dit verhaal.
De deelnemers aan het project Nieuwe Nassen zijn:
In totaal deden de volgende 10 ondernemers van diverse restaurants in de gemeente Rotterdam mee aan de challenge om minder voedsel te verspillen in hun horecazaak:
Room Mate Bruno, Hotel New York, Café Prêt à Boire, Buiten Deli & Catering B.V. (Juffrouw van Zanten), Trattoria Sophia, Hotel The Slaak, Vessel 11, Hilton Weena, Mangiare en Aloha.
Zo gingen we aan de slag:
Gedurende 6 maanden kregen de deelnemers een monitor van Orbisk in de keuken die al het afval in de prullenbak registreerde. Dit betreft 3 categorien: snijafval, keukenafval en afval dat terugkomt van de borden. De monitor maakt een foto van hetgeen dat in de afvalbak belandt, herkent het voedsel en weegt meteen de hoeveelheid van het weggegooide voedsel. In een dashboard kregen de deelnemers terugkoppeling van hetgeen er per dag/week in de afvalbak belandde. Vervolgens spraken we doelen af met de deelnemers om dit terug te dringen. Orbisk en Greendish gaven de deelnemers praktisch advies hoe ze voedselverspilling per categorie tegen konden gaan.
Resultaten:
De 10 deelnemende restaurants hebben samen binnen een half jaar mooie impact gerealiseerd en hun voedselverspilling flink gereduceerd:
Paul Dingjan, chef van Hilton Weena en restaurant JAQ: Wat wij verspilden was bijzonder veel. Wij hebben in zes maanden tijd 1534 kilo minder voedsel weggegooid en hiermee bijna 10.000 euro bespaard. Het durven verminderen dat is één van de sleutels.
Ook voedselverspilling aanpakken in jouw gemeente?
Wil je net als de gemeente Rotterdam voedselverspilling verminderen bij horeca? Goed idee! Mocht je nog vragen hebben naar aanleiding van bovenstaande case of over jouw eigen vraagstuk, stuur ons dan vooral een berichtje via onze contactpagina. Bekijk ook vooral andere klantcases ter inspiratie bij onze succesverhalen.
Meer weten?
Wil je weten wat we voor jouw organisatie kunnen betekenen? Laat je gegevens achter en dan neemt een van onze impact coaches die gespecialiseerd is in jouw branche contact met je op.
