Gemeente Rotterdam helpt de horeca in Rotterdam met een programma dat de CO2-voetafdruk verlaagt en geld bespaart door minder voedsel te verspillen. Dit programma is onderdeel van het Nieuwe Nassen, dat voedselaanbieders helpt om een duurzamer en gezonder aanbod in de etalage te zetten.

Wereldwijd verspillen we 2,5 miljard ton aan voedsel per jaar (WWF, 2021). Dat is 1/3 derde van al ons voedsel. Dit belandt vaak in de prullenbak zonder dat het de consument ooit bereikt. Met deze voedselverspilling kunnen we de wereldbevolking die nu honger leidt volledig voeden. Daarnaast is voor de productie van voedsel, land en water nodig en komt er CO2 vrij. Als het voedsel verspild wordt, heeft dit dus ook een negatieve milieu impact.

Tijd voor de gemeente Rotterdam, afdeling Rotterdam Circulair, om de voedselaanbieders in Rotterdam een programma aan te bieden dat de voetafdruk verlaagt en geld bespaart door minder voedsel te verspillen. Dit programma is onderdeel van het Nieuwe Nassen, dat voedselaanbieders helpt om een duurzamer en gezonder aanbod in de etalage te zetten.

In november 2022 zijn we gestart met het Greendish programma tegen Voedselverspilling in de gemeente Rotterdam. We doen dit in samenwerking met 10 ondernemers en onze partners Orbisk en Blue City. Het programma loopt tot mei 2023.

Lees hier het persbericht met de eerste resultaten!

De deelnemers aan het project zijn:

Room Mate Bruno, Hotel New York, Café Prêt à Boire, Buiten Deli & Catering B.V. (Juffrouw van Zanten), Trattoria Sophia, Hotel The Slaak, Vessel 11, Hilton Weena, Mangiare en Aloha.

Het doel

Horeca is verantwoordelijk voor 14% van de totale voedselverspilling. 70% van de voedselverspilling in de horeca vindt plaats in de keuken nog voordat het eten de gast bereikt. Daarnaast wordt ook 50% van het bereidde eten weggegooid. Dit zorgt voor erg veel onnodige CO2 uitstoot. We helpen de ondernemers om voedselverspilling en CO2 uitstoot terug te dringen. Daarnaast bespaart de ondernemer zo’n €7 per kg wat anders in de afvalbak belandt. Dat is toch een mooie besparing!

Het doel: bewustwording creëren onder de horecaondernemers over wat ze weggooien, wanneer en in welke hoeveelheden. Het tweede doel is om per deelnemer doelen te stellen om de voedselverspilling terug te dringen om zo de milieu impact te verkleinen en kosten te besparen.

Het project

Gedurende 6 maanden krijgen de deelnemers een monitor van Orbisk in de keuken die al het afval dat per keer weggegooid wordt, registreert. Dit betreft snijafval, keukenafval en afval dat terugkomt van de borden. De monitor maakt een foto van hetgeen in de afvalbak belandt, herkent het voedsel en weegt meteen de hoeveelheid van het weggegooide voedsel. In een dashboard krijgen de deelnemers terugkoppeling van hetgeen er per dag/week in de afvalbak belandt en vervolgens spreken we doelen af met de deelnemers om dit terug te dringen. We geven de deelnemers tips en zien al mooie resultaten.

Resultaten

Eind mei verwachten we de resultaten te kunnen communiceren, maar uit ervaring blijkt dat deelnemers tussen de 30% en 50% afval besparen. Wil je meer weten over het terugdringen van voedselverspilling luister dan naar de aflevering van Radio Rijnmond met een interview met Alicia Lemair van GaleriAAA/Mangiare en Lola Slager van Orbisk. Het blok van 12.00- 13.00 uur vertelt hier alles over.

Meer weten?

Wil je weten wat we voor jouw organisatie kunnen betekenen? Laat je gegevens achter en dan neemt een van onze impact coaches die gespecialiseerd is in jouw branche contact met je op.