Wist je dat Haarlem werkt aan een circulair voedselsysteem samen met lokale horeca? Acht horecalocaties werden begeleid om voedselverspilling te verminderen en duurzamer in te kopen. Dit project is onderdeel van het Cities2030-programma en het actieprogramma Circulaire Economie. Greendish gaf praktische ondersteuning en voerde metingen uit. Haarlem streeft zo naar een duurzamere toekomst voor alle inwoners.

Doelstellingen van de gemeente Haarlem

De gemeente Haarlem heeft zich tot doel gesteld om actief bij te dragen aan een circulair voedselsysteem binnen de stad. Dit sluit aan bij het actieprogramma Circulaire Economie en het Europese Cities2030-project. In samenwerking met Greendish en lokale horecapartners, wil de gemeente Haarlem:

  • 1

    Voedselverspilling inzichtelijk maken en verminderen: Horecalocaties bewust maken van hun verspilling en hen ondersteunen bij het verminderen hiervan.

  • 2

    Duurzame inkoop bevorderen: Horecaondernemers stimuleren om vaker voor duurzame ingrediënten en leveranciers te kiezen.

  • 3

    Circulair voedselsysteem stimuleren: De principes van een circulair voedselsysteem breder toepassen in de stad en zo duurzaamheid toegankelijk maken voor alle inwoners, buiten de groene bubbel​.

Deelnemers van het project:

Het project werd gerealiseerd in samenwerking met een aantal toonaangevende horecaondernemers uit Haarlem, waaronder:

Zo gingen we aan de slag:

Greendish werd gevraagd om de doelstellingen van de gemeente Haarlem naar de praktijk te vertalen door horecazaken te werven, inzicht te geven in de stand van zaken rondom voedselverspilling, en om de deelnemende horecazaken praktisch te begeleiden bij het verminderen van voedselverspilling. Dat zag er als volgt uit:

  • In het voorjaar van 2023 zijn we gestart met het werven van acht horecalocaties in samenwerking met de gemeente Haarlem.

  • Daarna hebben we bij deze acht locaties een nulmeting uitgevoerd, waarbij zowel een inkoopcheck als een voedselverspillingsmeting werd gedaan.

  • Greendish heeft vervolgens adviesgesprekken gevoerd met de horecalocaties, waarin de resultaten werden besproken en praktische aanbevelingen werden gegeven.

  • De daaropvolgende twee maanden kregen de acht horecalocaties praktische begeleiding van Greendish om de voorgestelde maatregelen door te voeren en voedselverspilling te verminderen.

  • Aan het einde van de interventieperiode vond een herhaling van de metingen plaats, zodat de impact van de verbeteringen gemeten kon worden.

  • In september volgde een eindpresentatie waarin de resultaten van het project werden gedeeld met alle deelnemers en belanghebbenden.

Resultaten

De gezamenlijke inspanningen van de horecalocaties in Haarlem hebben geleid tot indrukwekkende besparingen. Door bewuste keuzes te maken en voedselverspilling te verminderen, zijn de volgende resultaten behaald:

  • 3.516 kilo voedsel bespaard: Een aanzienlijke vermindering van voedselverspilling.

  • 14.892 kilo CO2-uitstoot gereduceerd: Een belangrijke stap in het terugdringen van de klimaatimpact.

  • 23.305.620 liter water bespaard: Door efficiënter gebruik van water in de keuken.

  • €23.306 bespaard op kosten door slimmer om te gaan met inkoop en verspilling.

“Iedereen kent grafiekjes over geld en marges, maar tijdens dit project zie je opeens de cijfers over je eigen afval. Die getallen over je eigen restaurant creëren echte bewustwording.” – Kloosterkeuken

Ook voedselverspilling aanpakken in jouw gemeente?

Wil je net als de gemeente Haarlem een bijdrage leveren aan een circulair voedselsysteem? Goed idee! Mocht je nog vragen hebben naar aanleiding van bovenstaande case of over jouw eigen vraagstuk, stuur ons dan vooral een berichtje via onze contactpagina. Bekijk ook vooral andere klantcases ter inspiratie bij onze succesverhalen.

Meer weten?

Wil je weten wat we voor jouw organisatie kunnen betekenen? Laat je gegevens achter en dan neemt een van onze impact coaches die gespecialiseerd is in jouw branche contact met je op.