Diverse onderzoeken rondom voedselverspilling hebben aangetoond dat besparingen van meer dan 50% haalbaar zijn in de horeca. Dit levert horecaondernemers vaak een flinke kostenbesparing op en daarnaast dragen ze bij aan het verlagen van de CO2 uitstoot. Gemeente Breda geeft zelf het goede voorbeeld én helpt de horeca een handje om voedselverspilling te verminderen.
De doelstellingen van de gemeente Breda:
Gemeente Breda heeft als doelstelling om in 2044 CO2 neutraal te zijn. De gemeente Breda heeft daarom de wens om voedselaanbieders in Breda te helpen verduurzamen door voedselverspilling te verminderen. Na succesvolle en positieve resultaten binnen het restaurant in het Stadskantoor van Breda waarbij 20% minder voedselverspilling is gerealiseerd en de waardering van het menu is gestegen van een 7,8 naar een 8,3, was de ambitie om:
- 1Het terugdringen van voedselverspilling bij 2-3 andere locaties in Breda
- 2Medewerkers meenemen in het verbreden van kennis- en ervaring over voedselduurzaamheid
Deelnemers:
Gemeente Breda geeft het goede voorbeeld door eerst zelf aan de slag te gaan met voedselverspilling in het bedrijfsrestaurant op het stadskantoor. Het enthousiaste keukenteam woog gedurende een week de verspilling in de vorm van onder andere derving, restjes en bordenafval. Dit heeft vervolgens 3 andere locaties in Breda geinspireerd om ook met voedselverspilling aan de slag te gaan, dat waren:
Friet van Riet en de twee afvalservicelocaties aan de Riethil en Slingerweg in Breda.
Zo gingen we aan de slag:
Greendish werd gevraagd om te helpen de voedselverspilling in kaart te brengen en om te helpen met praktisch advies in de keuken om de verspilling tegen te gaan. Het project verliep alsvolgt:
Resultaten:
In totaal werd er binnen een half jaar bij de 3 verschillende locaties de volgende impact gerealiseerd:
“Voedsel: Koop het bewust, bereid het met liefde, serveer precies genoeg, bewaar wat overblijft, eet op voor het bederft. En meten is weten.” – Sandra Franken-de Bont, Cateringmanager
Ook aan de slag met voedselverspilling in jouw gemeente?
Wil je net als de gemeente Breda voedselverspilling tegengaan in jouw gemeente? Goed idee! Mocht je nog vragen hebben naar aanleiding van bovenstaande case of over jouw eigen vraagstuk, stuur ons dan vooral een berichtje via onze contactpagina. Bekijk ook vooral andere klantcases ter inspiratie bij onze succesverhalen.
Meer weten?
Wil je weten wat we voor jouw organisatie kunnen betekenen? Laat je gegevens achter en dan neemt een van onze impact coaches die gespecialiseerd is in jouw branche contact met je op.