Wist je dat 70% van de voedselverspilling in de horeca plaatsvindt in de keuken voordat het de gast bereikt? De gemeente Groningen wil het voedselaanbod binnen de horeca verduurzamen, door enerzijds de eiwittransitie te stimuleren en daarnaast voedselverspilling te verminderen. De vraag aan Greendish om te helpen om deze doelen in de praktijk te brengen samen met horecaondernemers.
Doelstellingen van de gemeente Groningen:
Gemeente Groningen wil in 2024 de horeca verduurzamen, waarbij 2 doelstellingen vanuit De Voedselagenda ten grondslag liggen:
- 1de eiwittransitie te stimuleren.
- 2door voedselverspilling te verminderen.

Het Oude Politiebureau in Groningen
De deelnemers van het project:
In totaal deden 6 horecalocaties in de gemeente Groningen mee aan dit project om hun zaak te verduurzamen, dat waren:
Dennis Cooking Place, Everts Party Catering, News Café, Concerthuis, Het Oude Politiebureau en De Prael brouwerij.
Zo gingen we aan de slag:
Greendish is gevraagd om de twee doelstellingen naar de praktijk te vertalen door horecazaken te werven, inzicht te geven in de stand van zaken rondom de duurzaamheid van de locaties en om vervolgens de 6 horecazaken praktisch te begeleiden met het verspillen van minder voedsel en de transitie naar meer plantaardige gerechten op het menu. Dat zag er als volgt uit:
Resultaten:
De 6 deelnemende horecalocaties hebben samen binnen een half jaar mooie impact gerealiseerd door hun voedselverspilling te verminderen en door meer plantaardige gerechten op de kaart te zetten:
“Het hele verhaal ging niet alleen bij mij maar ook bij de medewerkers veel meer leven door de metingen die we hebben gedaan. Leuk om de resultaten ook nu weer met het team te kunnen delen” – Brouwerij de Prael.
“Ik ben door dit project echt meer geïnspireerd en bewuster geworden. Die meetweek is best geinig en het is ook goed voor het bewustzijn van mijn medewerkers én gasten.” – Dennis Cooking Place.
Ervaringen van deelnemers
Naast al deze mooie impactvolle cijfers, heeft het project ook veel blijvende veranderingen teweeg gebracht bij diverse ondernemers. Hierbij een aantal voorbeelden uit de praktijk:
- 1Een ondernemer heeft varkentjes genomen door dit project, waar nu al zijn snijafval heen gaat. Over een paar jaar verkoopt hij deze spekjes uit eigen tuin!
- 2Een andere ondernemer koopt bijna alles biologisch in met behoud van marges.
- 3Vleesgerechten zijn bij meerdere ondernemers verkleind of verdwenen van de menukaart met behoud van gasttevredenheid.
- 4Een ondernemer brengt al het snijafval naar hun eigen tuinder, waar ze er compost van maken. Dat wordt weer gebruikt om groentes op te laten groeien waarmee ze koken in het restaurant.
Ook voedselverspilling aanpakken in jouw gemeente?
Wil je net als de gemeente Groningen de horeca binnen jouw gemeente verduurzamen? Goed idee! Mocht je nog vragen hebben naar aanleiding van bovenstaande case of over jouw eigen vraagstuk, stuur ons dan vooral een berichtje via onze contactpagina. Bekijk ook vooral andere klantcases ter inspiratie bij onze succesverhalen.

Everts Party Catering Groningen
Al het snijafval gaat nu naar deze varkens
Meer weten?
Wil je weten wat we voor jouw organisatie kunnen betekenen? Laat je gegevens achter en dan neemt een van onze impact coaches die gespecialiseerd is in jouw branche contact met je op.
