Wist je dat als alle Nederlandse restaurants hun voedselverspilling met slechts 10% verminderen, dit jaarlijks genoeg zou zijn om meer dan 100.000 huishoudens van eten te voorzien? Greendish hielp gemeenten de BUCH bij het zetten van de eerste stappen richting een gezondere en duurzamere gemeente.

Doelstellingen van gemeenten BUCH:

De gemeenten BUCH zette zich in voor een duurzamer en gezonder voedselaanbod door samen te werken met Greendish en lokale horecalocaties. De focus lag op verduurzaming van menukaarten en het verminderen van voedselverspilling in de regio Bergen en omliggende plaatsen. De doelstellingen waren als volgt:

  • 1

    Het verduurzamen van de menukaarten door meer plantaardige en minder dierlijke gerechten aan te bieden.

  • 2

    Het inzichtelijk maken en verminderen van voedselverspilling binnen de deelnemende horecalocaties.

  • 3

    Het opzetten van een lokaal netwerk van horecazaken die als ambassadeurs fungeren voor duurzaam voedselaanbod.

  • 4

    Het bevorderen van een gezonder en duurzamer voedselaanbod binnen de regio.

De deelnemers van het project

De vijf deelnemende horecalocaties in de regio Bergen waren geselecteerd op basis van hun locatie en bereidheid om deel te nemen aan de pilot. Dit waren onder andere Restaurant Julie’s, Pannenkoekenhuis Duinvermaak, Restaurant Montagne en Restaurant Fabels. Hoewel er nog geen bestaand netwerk was op het gebied van duurzaam voedselaanbod binnen de gemeenten BUCH, was het doel van het project om door middel van deze pilot een netwerk van ambassadeurs op te zetten.

Zo gingen we aan de slag

Het project kende vier belangrijke fases om de doelen van de gemeenten te behalen:

  • Voedselverspillingsmeting: We startten met het in kaart brengen van de voedselverspilling bij de deelnemende horecalocaties. Dit zorgde voor een nulmeting waarmee we konden vaststellen waar verbeteringen nodig waren.

  • Adviesgesprek: Op basis van de nulmeting volgde er een adviesgesprek per locatie, waarin we praktische aanbevelingen gaven over het verduurzamen van de menukaart en het tegengaan van voedselverspilling.

  • Interventieperiode en begeleiding: De locaties werden vervolgens intensief begeleid tijdens de implementatie van de adviezen, waarbij we gedurende enkele maanden nauw contact hielden en advies gaven over de voortgang.

  • Effectmeting en impactrapport: Na afloop van de interventieperiode voerden we een nieuwe meting uit om de resultaten te evalueren. Deze inzichten werden vastgelegd in een impactrapport, dat werd gedeeld met de gemeente en de horecalocaties.

“Dit project en het meten van de waste was heel zinnig, ik heb me er nu meer in verdiept en je gaat er gewoon op letten. Kleine aanpassingen maken echt al veel verschil.” – Restaurant Fabels

Resultaten:

De pilot in de gemeenten de BUCH heeft indrukwekkende resultaten opgeleverd. De deelnemende horecalocaties hebben gezamenlijk aanzienlijke besparingen gerealiseerd:

  • Voedselverspilling: 3.618 kilo voedsel bespaard

  • Broeikasgasemissie: 12.334 kilo CO₂ bespaard

  • Watergebruik: 191.872.236 liter water bespaard

  • Kostenbesparing: €19.186 bespaard

Ook voedselverspilling aanpakken in jouw gemeente?

Wil je net als de gemeenten de BUCH jouw gemeente verduurzamen? Goed idee! Mocht je nog vragen hebben naar aanleiding van bovenstaande case of over jouw eigen vraagstuk, stuur ons dan vooral een berichtje via onze contactpagina. Bekijk ook vooral andere klantcases ter inspiratie bij onze succesverhalen.

Meer weten?

Wil je weten wat we voor jouw organisatie kunnen betekenen? Laat je gegevens achter en dan neemt een van onze impact coaches die gespecialiseerd is in jouw branche contact met je op.