Provincie Utrecht heeft in 2020 de Green Deal Duurzame Catering ondertekend en heeft Greendish in de arm genomen om beleid om te zetten naar de praktijk. Daarmee startten we met het verduurzamen en gezonder maken van het bedrijfsrestaurant van de provincie Utrecht!
In 2020 heeft de provincie Utrecht de Green Deal Duurzame Catering ondertekend voor het stimuleren van gezond en duurzaam eten binnen de provincie. Bij de uitvoering hiervan hebben ze Greendish gevraagd om de vertaalslag te maken van beleid naar de praktische uitrol. Samen met cateraar Eurest zijn we aan de slag gegaan met het voedselaanbod van het bedrijfsrestaurant waar personeel en klanten eten. Goed voorbeeld, doet immers volgen!
De doelstellingen van de provincie Utrecht
Als doelstelling heeft de provincie onder andere om eten uit de korte keten te bevorderen. Dit houdt in dat voedsel zo snel mogelijk van boer naar bord gaat. Dat wil de provincie niet alleen vanwege het maken van minder transportkilometers, maar ook om de brug te slaan tussen voedselproducenten in de provincie en consumenten. Naast dat het belangrijk is om duurzame initiatieven te ontwikkelen en te ondersteunen, willen ze ook zelf het goede voorbeeld geven met het voedselaanbod in het bedrijfsrestaurant (cateraar Eurest) van de provincie Utrecht.
- 1
Eind 2022 ligt het percentage lokaal ingekochte producten rond de 40%
- 2
De verhouding tussen dierlijke en plantaardige eiwitten in het totale aanbod is 50%-50% in 2023, zodat ze richting een CO2-neutraal voedselaanbod gaan
- 3
Voedselverspilling reduceren tot 20% minder keukenafval en 30% minder afval uit de banqueting
Doelen vertaald naar challenges
Bovenstaande ambities zijn doorvertaald in doelen voor jaar 1, 2 en 3: minder dierlijke en meer plantaardige eiwitten in de gerechten, lokale inkoop bevorderen en het terugdringen van voedselverspilling. Deze doelen zijn weer gebruikt om challenges te ontwikkelen. Eén van de challenges die werd uitgevoerd door Eurest -in samenwerking met de provincie- is de voedselverspillings-challenge. Binnen banqueting blijft er altijd veel over na een vergadering. Degene die bestelt wil niet dat er een tekort is en degene die op het laatste moment toch niet kan komen, zegt niet altijd af. De afdelingen zijn hierover geïnformeerd en iedere maand wordt er nu een voedselverspilling- bokaal uitgereikt aan de afdeling van de provincie die procentueel het minste voedsel heeft verspild tijdens hun bijeenkomsten. Dit werkt heel aanstekelijk en motiverend!
Zo gingen we aan de slag:
In totaal duurde het traject tussen de provincie Utrecht en Greendish 3 jaar. We gingen alsvolgt te werk:
Resultaten:
Ook aan de slag met de green deal binnen jouw provincie?
Wil je net als de provincie Utrecht aan de slag met het verduurzamen van het voedselaanbod in jouw provincie? Goed idee! Mocht je nog vragen hebben naar aanleiding van bovenstaande case of over jouw eigen vraagstuk, stuur ons dan vooral een berichtje via onze contactpagina. Bekijk ook vooral andere klantcases ter inspiratie bij onze succesverhalen.
Meer weten?
Wil je weten wat we voor jouw organisatie kunnen betekenen? Laat je gegevens achter en dan neemt een van onze impact coaches die gespecialiseerd is in jouw branche contact met je op.