Samen verduurzamen we restaurants

Raak geïnspireerd.

Samen verduurzamen we restaurants

Raak geïnspireerd.

Of je nu een gastronomisch restaurant, een gezellig eetcafé of een snackbar runt, Greendish staat klaar om je advies te geven over verantwoord inkopen, het samenstellen van duurzame menu's en het verminderen van voedselverspilling. We laten zien dat lekker eten, duurzaam ondernemen en kostenbesparing hand en hand samengaan. Greendish biedt een totaaloplossing met inzicht, adviesgesprekken en workshops die specifiek zijn afgestemd op de behoeften van jouw restaurant. Zo zetten we samen stappen richting een positieve verandering.

  • Testcase

    Testcase

    Hotel Haarhuis heeft hun ambitieuze duurzaamheidsdoelen ruimschoots overtroffen. In samenwerking met Greendish heeft het hotel voedselverspilling drastisch verminderd, wat leidde tot aanzienlijke voordelen op het gebied van milieuvriendelijkheid en kostenbesparing. Deze resultaten laten zien hoe effectieve verduurzaming zowel het milieu als de bedrijfsvoering ten goede komt.

  • Hotel Haarhuis verduurzaamt met Greendish

    Hotel Haarhuis verduurzaamt met Greendish

    Hotel Haarhuis heeft hun ambitieuze duurzaamheidsdoelen ruimschoots overtroffen. In samenwerking met Greendish heeft het hotel voedselverspilling drastisch verminderd, wat leidde tot aanzienlijke voordelen op het gebied van milieuvriendelijkheid en kostenbesparing. Deze resultaten laten zien hoe effectieve verduurzaming zowel het milieu als de bedrijfsvoering ten goede komt.

  • Duurzamer voedselaanbod bij Fletcher restaurants

    Duurzamer voedselaanbod bij Fletcher restaurants

    Gezondere en duurzamere voeding bij de restaurants van Fletcher, dat was het doel. Lees hier hoe wij dit aangepakt hebben.

  • HMSHost verduurzaamt menu Bistrot Centraal

    HMSHost verduurzaamt menu Bistrot Centraal

    HMSHost creëert innovatieve eet- en drinkgelegenheden op vliegvelden, stations en naast snelwegen. Doordat hun gasten op reis zijn, willen zij snel eten en kiezen hierdoor niet altijd voor een gezonde maaltijd. De vraag aan Greendish om te helpen via keuzes in het menu om de groenteconsumptie te verhogen, voedselverspilling tegen te gaan en de groenteconsumptie te verhogen.

  • Een gezond en duurzaam menu bij Van der Valk

    Een gezond en duurzaam menu bij Van der Valk

    Van der Valk heeft wereldwijd meer dan 100 hotel-restaurant vestigingen. Ze wilden graag meer duurzame en gezonde voeding aanbieden, maar tegelijkertijd hun gasten wel de culinaire kwaliteiten die ze gewend zijn van Van der Valk te blijven bieden. Greendish werd ingeschakeld om de gerechten duurzaam en zero waste te maken en daarbij de gasttevredenheid op peil te houden.

VEELGESTELDE VRAGEN

Kan ik Greendish ook als spreker inhuren voor mijn event over duurzaamheid of voedseltransitie?2024-07-15T11:55:47+00:00

“Bij Greendish zijn we gepassioneerd over de voedseltransitie. Onze collega’s zijn enthousiaste sprekers die graag hun kennis en inzichten delen op evenementen. Of het nu gaat om duurzaamheid, voedselduurzaamheid, de eiwittransitie of het verminderen van voedselverspilling, wij hebben de expertise om uw publiek te inspireren en te informeren.

Onze sprekers zijn beschikbaar voor een breed scala aan branches, waaronder horeca, catering, gemeentes en zorgorganisaties. Zo hebben we afgelopen jaar o.a. op het Zorg & Food, Vakbeurs Facilitair en Horeca Brains event ons verhaal mogen vertellen.

Bent u op zoek naar een inspirerende spreker voor jouw volgende evenement? Neem contact op met Greendish via hello@greendish.com.”

Hoe neem ik mijn gasten mee in de verduurzaming van mijn horecazaak?2024-01-18T11:08:25+00:00

“Jij kunt als horecaondernemer bepalen wat JIJ wilt dat de gast besteld. Wist je bijvoorbeeld dat het eerste en laatste gerecht op de menukaart statistisch gezien het vaakst worden besteld? Door middel van subtiele nudging technieken en onze tools leer je snel hoe je je gasten hierin mee kunt nemen.”

Waarom zou ik verduurzaming prioriteit geven als ik al druk ben met de feestdagen/personeelstekort/terrasvergunning etc?2024-01-18T11:07:48+00:00

“De horeca zien wij als een proeftuin waar je als consument o.a. kennis kunt maken met  minder gangbare ingrediënten. Daarom is de horeca bij uitstek geschikt om het voortouw te nemen in een eetpatroon dat past binnen de grenzen van onze planeet. Daarnaast stijgt de vraag naar meer vegetarisch en plantaardig eten enorm, vooral onder Millenials en Gen Z. Het is slim om hierop in te spelen door je menukaart stap voor stap te verduurzamen. Op deze manier raak je in de toekomst geen gasten kwijt en blijf je een gezonde bedrijfsvoering houden.”

Hoe zorgen jullie ervoor dat duurzaam niet duurder is?2024-01-18T11:07:08+00:00

“We zorgen voor een betaalbaar aanbod, doordat wij in ons advies rekening houden met de marges per gerecht. Door bijvoorbeeld de portie vlees per gerecht iets te verkleinen en de portie groente te vergroten, verbeteren je de marges. Groente is immers per kilo goedkoper dan vlees. Door de groente net zo lekker te bereiden als vlees kan je gasttevredenheid zelfs stijgen! Meer groente betekent meer kleur op je bord en daar wordt iedereen blij van.”

Wat is het verschil tussen duurzame en gezonde voeding?2024-01-18T11:06:17+00:00

Duurzame en gezonde voeding hoeft elkaar niet uit te sluiten. Gezonde voeding heeft betrekking op de mens ´hoe gezond is dit voor ons lichaam´ en duurzame voeding gaat over hoe gezond het is voor de aarde. Groente is zonder twijfel zowel duurzaam als gezond, dus eigenlijk voor zowel mens als planeet een goede keuze. Soms zijn deze twee tegenstrijdig: varkensvlees is bijvoorbeeld niet zo gezond, maar wel duurzamer dan rundvlees als je kijkt naar CO2 uitstoot. Wil je meer van dit soort dingen leren? Neem dan contact met ons op. 

Wat kan Greendish betekenen op het gebied van CSRD ondersteuning?2024-01-16T08:24:46+00:00

“CSRD staat voor Corporate Sustainability Reporting Directive. Het is een richtlijn waarin staat dat steeds meer bedrijven vanaf 2024 verplicht worden te rapporteren over hun impact op de mens en klimaat. De CSRD gaat vanaf 1 januari 2024 gelden voor grote bedrijven, maar zal per 1 januari 2026 ook verplicht worden voor (beursgenoteerde) MKB.

De CSRD vraagt uit om een uitgebreide verslaglegging van duurzaamheid, waaronder CO2-uitstoot, sociaal kapitaal, biodiversiteit en mensenrechtenschendingen. Greendish kan je concreet helpen aan doelstellingen op het gebied van CO2-uitstoot en biodiversiteit.”

Kan ik naast inzicht, ook terecht voor praktische workshops bij Greendish?2023-12-08T07:25:53+00:00

“Dat kan zeker! Het ervaren team van Greendish neemt het totale voedselaanbod van jouw locatie onder de loep, waarbij je zelf kunt aangeven waar behoefte aan is. Van een inspiratiesessie over duurzame voeding, advies over je menu-aanbod of een praktische workshop over bijvoorbeeld plantaardig koken.

Greendish staat klaar om jouw duurzaamheidsambities te ondersteunen. We bieden concrete projecten die naadloos aansluiten op een uitvoeringsagenda en bijdragen aan het behalen van de doelstellingen op het gebied van voedsel in jouw regio. Wij begrijpen dat elke locatie unieke uitdagingen en doelstellingen heeft, en onze aanpak is erop gericht om praktische ondersteuning te bieden die aansluit bij jullie specifieke behoeften.”

Op basis van welke kennis geeft Greendish advies?2024-04-08T12:38:29+00:00

“Het EAT-Lancet rapport werd in 2019 gelanceerd. Met dit rapport wordt aangetoond dat het mogelijk is om in 2050 10 miljard wereldbewoners gezond en duurzaam te voeden binnen de grenzen van de aarde. Daar zijn 3 grote veranderingen voor nodig: meer plantaardig eten op ons bord, het halveren van onze voedselverspilling en efficiënter gebruik maken van onze landbouwgrond.

Greendish gebruikt de richtlijnen van dit EAT-Lancet rapport in combinatie met richtlijnen van het voedingscentrum en gezonde voeding van de Gezondheidsraad, voor het samenstellen van het ‘Menu van de Toekomst’. Ons doel is helder: in 2050 eet iedereen op deze wereld gezond en lekker, binnen de grenzen van onze planeet.

Het voedingscentrum is voor ons zowel een sparringspartner als inspiratiebron. Zo gebruiken we hun checklist richtlijnen duurzame eetomgeving en hun groente- en fruitkalender in onze adviesgesprekken. Ook zijn zij onderdeel van ons expertspanel, die onze tools helpt te valideren.

In 2024 volgt er een update van dit rapport. De uitkomsten hiervan nemen we mee in onze guidelines en adviezen.”

Wat is duurzame en gezonde voeding volgens Greendish?2024-01-16T08:25:43+00:00

“Als we echt willen overschakelen naar een gezonder eetpatroon voor mens en planeet, zullen we veranderingen moeten aanbrengen in wat we dagelijks eten. Wereldwijd zal de inname van de hoeveelheid fruit, groenten, noten en peulvruchten moeten verdubbelen. En daar tegenover het eten van rood vlees en suiker met meer dan de helft verminderen.

Je zou het misschien niet verwachten, maar met kleine veranderingen op het bord kun je al grote positieve impact maken. Voor al deze veranderingen, groot en klein, hebben we onze kennis gebundeld in onze Greendish Guidelines 2050 boordevol praktische richtlijnen die jou helpen bij het samenstellen van een duurzaam en gezond menu: het ‘Menu van de Toekomst’. Deze Greendish Guidelines zijn gebaseerd op het EAT-Lancet rapport.”

Meer weten?

Wil je weten wat we voor jouw organisatie kunnen betekenen? Laat je gegevens achter en dan neemt een van onze impact coaches die gespecialiseerd is in jouw branche contact met je op.

Ga naar de bovenkant