Samen verduurzamen we de cateringbranche

Raak geïnspireerd.

Samen verduurzamen we de cateringbranche

Raak geïnspireerd.

Zou jij ook graag willen starten met verduurzamen van jouw locaties, maar ontbreekt het je aan tijd, kennis en capaciteit om er écht aan te beginnen? Met onze deskundige en praktische aanpak houden we de thema’s voor jou en het cateringteam levendig. Door stap voor stap samen te werken, transformeren we jouw bedrijf, op het tempo dat jij aangeeft, samen naar een duurzaam en gezond succesverhaal. Op een manier die ook nog eens inspirerend en leerzaam is voor je personeel én goed voor je portemonnee.

 • Gelderland van Morgen voor catering & bedrijfsrestaurants

  Gelderland van Morgen voor catering & bedrijfsrestaurants

  Provincie Gelderland wil in 2050 volledig klimaatneutraal zijn en subsidieerde daarom ruim 20 catering en bedrijfsrestaurants binnen de Provincie het programma Gelderland van Morgen. Gedurende vijf maanden is Greendish met deze locaties aan de slag gegaan met een duurzamer menu en/of minder voedselverspilling. Het bedrijfsrestaurant van het provinciehuis van Provincie Gelderland was de eerste deelnemende cateringlocatie die de effectmeting heeft afgerond, en realiseerde zo'n 70% voedselverspilling per klant!

 • Cateraar ISS – verduurzaming van het menu

  Cateraar ISS – verduurzaming van het menu

  Cateraar ISS heeft Greendish ingeschakeld om op twee locaties waar zij de catering verzorgen, te ondersteunen in het verduurzamen van het voedselaanbod. We leerden koks en cateringmedewerkers kennis, skills en vaardigheden aan waardoor zij zelfstandig een duurzaam en gezond aanbod konden creëren op de locaties.

 • Provincie Noord-Holland en de Succesformule in het bedrijfsrestaurant

  Provincie Noord-Holland en de Succesformule in het bedrijfsrestaurant

  Greendish ondersteunde de provincie Noord-Holland op weg naar een duurzamer en gezonder voedselaanbod. Een van de doelstellingen van de provincie was om om eten uit de korte keten te bevorderen. Niet alleen vanwege het maken van minder transportkosten, maar ook om de brug te slaan tussen voedselproducenten in de provincie en consumenten.

 • Gemeente Gouda – duurzamer bedrijfsrestaurant

  Gemeente Gouda – duurzamer bedrijfsrestaurant

  Bij gemeente Gouda vinden ze de eiwittransitie (minder dierlijk en meer plantaardig) een erg belangrijk thema. Ze zijn zelf erg intrinsiek gemotiveerd om impact te maken op dit thema. Cateraar Promen werkt hier maar wat graag aan mee. Promen is de cateraar in de bedrijfsrestaurants van de gemeenten Gouda, Capelle aan den IJssel en Waddinxveen. De missie van Promen is om mensen met een kwetsbare positie op de arbeidsmarkt te ontwikkelen naar en in betaald werk en daarmee bij te dragen aan hun zelfredzaamheid.

 • Provincie Utrecht en de Succesformule in het bedrijfsrestaurant

  Provincie Utrecht en de Succesformule in het bedrijfsrestaurant

  Provincie Utrecht heeft de Green Deal Duurzame Catering ondertekend en heeft Greendish in de arm genomen om het bedrijfsrestaurant aan deze doelen te laten voldoen.

 • Provincie Flevoland – metingen in het bedrijfsrestaurant

  Provincie Flevoland – metingen in het bedrijfsrestaurant

  Provincie Flevoland wilde graag meer inzicht in hoe duurzaam het bedrijfsrestaurant is. Hiervoor heeft Greendish in 1,5 jaar tijd op twee momenten metingen uitgevoerd, bij twee verschillende cateraars. Aan de hand van de resultaten uit de nulmeting die hieruit kwamen werden doelen opgesteld en samen met de nieuwe cateraars de vervolgstappen bepaald.

 • Eurest (Compass Proup) – Sustainable Menu Engineering

  Eurest (Compass Proup) – Sustainable Menu Engineering

  Greendish hielp Compass Group duurzame en gezonde recepten ontwikkelen met als resultaat 230% meer groente op het bord van de gasten!

 • Universiteit Twente – eten binnen de grenzen van één planeet

  Universiteit Twente – eten binnen de grenzen van één planeet

  Universiteit Twente, cateraar Appèl en Greendish werken samen aan het menu van de toekomst. Het doel is een voedselaanbod dat niet alleen lekker en gezond is, maar ook de draagkracht van de aarde respecteert.

 • Cateraar Hutten verduurzaamt het menu

  Cateraar Hutten verduurzaamt het menu

  Greendish heeft samen met cateraar Hutten zes maanden lang verschillende interventies toegepast in vijf bedrijfsrestaurants. Deze interventies hebben geleid tot een vermindering van de gemiddelde CO2-uitstoot van 2,17 naar 1,5 CO2-equivalent (per kilo per ingekocht product), wat over 6 maanden tijd een besparing van 170.783 kilo CO2 opleverde - vergelijkbaar met de uitstoot van 12 autoritjes rond de aarde! 

VEELGESTELDE VRAGEN

Hoe neem ik mijn gasten mee in de verduurzaming van de bedrijfscatering?2024-01-18T11:11:54+00:00

“Dit werkt het beste als je goed samenwerkt met je opdrachtgever. Samen kunnen jullie bewust wel of niet communiceren over de verduurzaming en de gast/medewerker informeren of inspireren. Ook kan je door middel van subtiele nudging technieken de routing of counters zo inrichten dat de duurzaamste keuze ook de makkelijkste keuze is. Wist je bijvoorbeeld dat de plek waar een broodje wordt gepresenteerd, invloed heeft hoe vaak hij wordt uitgekozen? Door de duurzaamste gerechten vooraan te zetten stimuleer je onbewust deze keuze! Deze en nog meer (nudging)tips geven wij je graag.”

Hoe zorg ik dat de duurzaamheidsdoelstellingen van mij als cateraar of van de opdrachtgever ook worden gehaald op alle locaties?2024-01-18T11:10:07+00:00

“Het is niet altijd makkelijk om overkoepelende doelstellingen, richtlijnen en doelen te implementeren en te laten landen bij jouw verschillende locaties. Regiomanagers, locatiemanagers, keukenteams en ook opdrachtgevers kunnen allemaal een andere mening, kennis en motivatie hebben over een duurzaam en gezond voedselaanbod. Denken dat one size fits all in de vorm van een handboek werkt, is vaak te makkelijk gedacht. Persoonlijke aandacht, inzicht, advies én begeleiding is vaak nodig om elke locatie te laten zien waar ze nu staan op dit thema, wat er nodig is om te verduurzamen en om de meesten te laten bewegen. Bij Greendish laten we individuele locaties zien hoe ze met kleine stappen al grote impact kunnen maken, zetten samen deze stappen en houden eventueel via een online dashboard met maandelijkse resultaten de voortgang richting het (duurzame) doel in de gaten.”

Hoe ga ik als cateraar om met CSRD-wetgeving?2024-01-18T11:39:07+00:00

 Onder de CSRD gaan alle grote bedrijven vallen die aan twee van de volgende criteria voldoen:

 • De omzet is hoger dan €40 miljoen per jaar
 • Een balanstotaal van meer dan €20 miljoen
 • Meer dan 250 medewerkers (gemiddeld over een jaar)

Naar schatting zullen uiteindelijk meer dan duizend bedrijven in Nederland aan de CSRD- wetgeving moeten voldoen. Dat geldt ook voor dochters van niet-EU ondernemingen. Voor niet-EU ondernemingen die een (geconsolideerde) omzet van meer dan €150 miljoen in de EU halen zal een speciaal toelichtingen regime ontwikkeld worden. Sommige cateraars en ook toeleveranciers zijn beursgenoteerd en voldoen aan 2 van de 3 criteria. Dat betekent dat ze in 2025 voor het eerst moeten rapporteren over 2024 en dus nu al moeten beginnen met het verzamelen van data over klimaat, sociaal beleid en bestuur. Greendish kan een helpende hand bieden op het gebied van klimaat.” 

Wat kan Greendish betekenen op het gebied van CSRD ondersteuning?2024-01-16T08:24:46+00:00

“CSRD staat voor Corporate Sustainability Reporting Directive. Het is een richtlijn waarin staat dat steeds meer bedrijven vanaf 2024 verplicht worden te rapporteren over hun impact op de mens en klimaat. De CSRD gaat vanaf 1 januari 2024 gelden voor grote bedrijven, maar zal per 1 januari 2026 ook verplicht worden voor (beursgenoteerde) MKB.

De CSRD vraagt uit om een uitgebreide verslaglegging van duurzaamheid, waaronder CO2-uitstoot, sociaal kapitaal, biodiversiteit en mensenrechtenschendingen. Greendish kan je concreet helpen aan doelstellingen op het gebied van CO2-uitstoot en biodiversiteit.”

Kan ik naast inzicht, ook terecht voor praktische workshops bij Greendish?2023-12-08T07:25:53+00:00

“Dat kan zeker! Het ervaren team van Greendish neemt het totale voedselaanbod van jouw locatie onder de loep, waarbij je zelf kunt aangeven waar behoefte aan is. Van een inspiratiesessie over duurzame voeding, advies over je menu-aanbod of een praktische workshop over bijvoorbeeld plantaardig koken.

Greendish staat klaar om jouw duurzaamheidsambities te ondersteunen. We bieden concrete projecten die naadloos aansluiten op een uitvoeringsagenda en bijdragen aan het behalen van de doelstellingen op het gebied van voedsel in jouw regio. Wij begrijpen dat elke locatie unieke uitdagingen en doelstellingen heeft, en onze aanpak is erop gericht om praktische ondersteuning te bieden die aansluit bij jullie specifieke behoeften.”

Op basis van welke kennis geeft Greendish advies?2024-04-08T12:38:29+00:00

“Het EAT-Lancet rapport werd in 2019 gelanceerd. Met dit rapport wordt aangetoond dat het mogelijk is om in 2050 10 miljard wereldbewoners gezond en duurzaam te voeden binnen de grenzen van de aarde. Daar zijn 3 grote veranderingen voor nodig: meer plantaardig eten op ons bord, het halveren van onze voedselverspilling en efficiënter gebruik maken van onze landbouwgrond.

Greendish gebruikt de richtlijnen van dit EAT-Lancet rapport in combinatie met richtlijnen van het voedingscentrum en gezonde voeding van de Gezondheidsraad, voor het samenstellen van het ‘Menu van de Toekomst’. Ons doel is helder: in 2050 eet iedereen op deze wereld gezond en lekker, binnen de grenzen van onze planeet.

Het voedingscentrum is voor ons zowel een sparringspartner als inspiratiebron. Zo gebruiken we hun checklist richtlijnen duurzame eetomgeving en hun groente- en fruitkalender in onze adviesgesprekken. Ook zijn zij onderdeel van ons expertspanel, die onze tools helpt te valideren.

In 2024 volgt er een update van dit rapport. De uitkomsten hiervan nemen we mee in onze guidelines en adviezen.”

Wat is duurzame en gezonde voeding volgens Greendish?2024-01-16T08:25:43+00:00

“Als we echt willen overschakelen naar een gezonder eetpatroon voor mens en planeet, zullen we veranderingen moeten aanbrengen in wat we dagelijks eten. Wereldwijd zal de inname van de hoeveelheid fruit, groenten, noten en peulvruchten moeten verdubbelen. En daar tegenover het eten van rood vlees en suiker met meer dan de helft verminderen.

Je zou het misschien niet verwachten, maar met kleine veranderingen op het bord kun je al grote positieve impact maken. Voor al deze veranderingen, groot en klein, hebben we onze kennis gebundeld in onze Greendish Guidelines 2050 boordevol praktische richtlijnen die jou helpen bij het samenstellen van een duurzaam en gezond menu: het ‘Menu van de Toekomst’. Deze Greendish Guidelines zijn gebaseerd op het EAT-Lancet rapport.”

Meer weten?

Wil je weten wat we voor jouw organisatie kunnen betekenen? Laat je gegevens achter en dan neemt een van onze impact coaches die gespecialiseerd is in jouw branche contact met je op.

Ga naar de bovenkant