Samen verduurzamen we de zorg

Raak geïnspireerd.

Samen verduurzamen we de zorg

Raak geïnspireerd.

Ben jij op zoek naar een totaaloplossing voor het verduurzamen van het voedselaanbod bij jouw zorginstelling? Greendish is jouw partner in het verwezenlijken van je duurzame ambities. We geven je deskundig en concreet advies op het gebied van verantwoord inkopen, menusamenstelling en het terugdringen voedselverspilling. Samen met jou ontwikkelen we niet alleen een concreet actieplan, we brengen deze ook op de werkvloer tot leven op een tastbare manier, met effectieve oplossingen. Zo behalen we samen met jou en alle betrokken collega's de duurzaamheidsdoelstellingen van jouw zorginstelling.

 • Gelderland van morgen voor de zorg

  Gelderland van morgen voor de zorg

  Wil je ook graag het voedselaanbod in jouw zorginstelling of ziekenhuis verduurzamen en gezonder maken? Via het project Zorg van Morgen krijg je ondersteuning om dit te bereiken. De Provincie Gelderland gaat namelijk voor klimaatneutraal en wil daarom samen met ziekenhuizen en zorginstellingen werken aan een duurzaam en gezond voedselaanbod.

  Maak gebruik van deze kans, meld je aan en maak je organisatie klaar voor de toekomst!

 • Zorgpartners Midden-Nederland vermindert voedselverspilling

  Zorgpartners Midden-Nederland vermindert voedselverspilling

  Wist je dat… Iedere kilo voedsel die in een restaurant in de prullenbak verdwijnt, € 7,- waard is en slechts 5% van de Nederlanders de aanbevolen hoeveelheid van 250 gram groente per dag eet? Daarom zijn de 3 restaurants van Zorgpartners Midden-Nederland samen met Greendish aan de slag gegaan met het verduurzamen van het voedselaanbod zoals het verminderen van hun voedselverspilling.

 • Van ziekenhuis naar gezondheidshuis

  Van ziekenhuis naar gezondheidshuis

  Het programma Gezondheidshuis is een concrete toepassing van de Green Deal Duurzame Zorg en het Preventieakkoord. Het begint bij de eigen werkomgeving van de zorgprofessionals. Dit programma is een initiatief van SIGN (Stichting Innovatie Glastuinbouw Nederland), in alliantie met het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Het programma wordt uitgevoerd door St. Eten+Welzijn in samenwerking met Greendish.

 • Provincie Flevoland en gemeente Lelystad – voedselverspilling in de zorg

  Provincie Flevoland en gemeente Lelystad – voedselverspilling in de zorg

  Provincie Flevoland en gemeente Lelystad willen graag de voedselketen verduurzamen. Doelen hierbij zijn: hogere consumptie van gezonde lokale producten, voedseleducatie én voedselverspilling tegengaan. Greendish is ingeschakeld om het project "Vermindering voedselverspilling bij vijf zorglocaties in Flevoland", te begeleiden. Deelnemers aan dit project waren Coloriet locaties De Hoven, Laarhof/Laarstaete en De Regenboog en Woonzorg Flevoland locaties Hanzeborg en De Uiterton. 

VEELGESTELDE VRAGEN

Kan ik Greendish ook als spreker inhuren voor mijn event over duurzaamheid of voedseltransitie?2024-07-15T11:55:47+00:00

“Bij Greendish zijn we gepassioneerd over de voedseltransitie. Onze collega’s zijn enthousiaste sprekers die graag hun kennis en inzichten delen op evenementen. Of het nu gaat om duurzaamheid, voedselduurzaamheid, de eiwittransitie of het verminderen van voedselverspilling, wij hebben de expertise om uw publiek te inspireren en te informeren.

Onze sprekers zijn beschikbaar voor een breed scala aan branches, waaronder horeca, catering, gemeentes en zorgorganisaties. Zo hebben we afgelopen jaar o.a. op het Zorg & Food, Vakbeurs Facilitair en Horeca Brains event ons verhaal mogen vertellen.

Bent u op zoek naar een inspirerende spreker voor jouw volgende evenement? Neem contact op met Greendish via hello@greendish.com.”

Hoeveel voedsel wordt er gemiddeld verspild binnen de zorg?2024-01-18T11:05:21+00:00

Bij zorginstellingen en ziekenhuizen belandt jaarlijks ongeveer 40% van wat is ingekocht in de vuilnisbak. Gebaseerd op onderzoek van de Wageningen Universiteit (2021) is berekend dat er per ziekenhuis ongeveer €50.000 – €150.000 per jaar bespaard kan worden. Uit eigen ervaring bij meerdere zorginstellingen kan dit ook bij zorginstellingen oplopen tot wel 27.000 per jaar. Het begint met bewustwording en inzicht krijgen. Meten is weten! 

Wat zijn belangrijke inzichten binnen de zorg als het gaat om de eiwittransitie?2024-01-18T11:32:45+00:00
 • Bewustwording: “ik wist niet dat rood vlees zo’n grote impact had”
 • In de top 5 van meest gegeten vlees of vis staan bijna altijd soepballetjes
 • Zuivel, vooral eetyoghurt en vla, heeft een relatief grote milieu impact
 • Eenpansgerechten kunnen eenvoudig bereid worden zonder vlees of vis
 • Vermijd het woord ´vegetarisch´ in communicatie!
Met welke specifieke wetgeving hebben we dadelijk mee te maken?2024-01-18T11:02:07+00:00

Zorginstellingen krijgen met steeds meer maatregelen rondom duurzaamheid te maken: 

 • Zorgaanbieders maken ‘duurzame en gezonde voeding’ onderdeel van hun inkoopbeleid en leggen ‘duurzaam en circulair inkopen’ als uitgangspunt vast in het inkoopbeleid (Green Deal). 
 • Voor het voedingsaanbod voor personeel en bezoekers streven zorgaanbieders naar een 40/60-verhouding van dierlijke/plantaardige eiwitten uiterlijk in 2030, met een 50/50-verhouding als tussenresultaat in 2026 (Green Deal)   
 • Zorgaanbieders brengen hun bestaande voedselverspilling in de zorg in kaart en spannen zich in deze maximaal te verminderen (Green Deal)  
 • Er mogen geen etensresten of keukenafval aan dieren, zoals huisdieren of kippen, worden gegeven (Nieuwe Hygiënecode zorg)   
 • In 2025 is voor patiënten, personeel en bezoekers in 50% van de ziekenhuizen het voedingsaanbod gezond; uiterlijk in 2030 is het voedingsaanbod in alle ziekenhuizen gezond (Nationaal Preventieakkoord)   
 • In het coalitieakkoord is afgesproken dat er in 2030 een minimale CO2-reductie van 55% is t.o.v. 1990, waarbij het beleid zicht richt op 60% CO2-reductie en klimaatneutraal in 2050 (Integraal Zorgakkoord)   
Kan ik ook bij jullie terecht voor kleinschalige zorginstellingen?2024-01-17T14:58:07+00:00

“Ja dat kan zeker. Zowel voor organisaties die werken met een centrale keuken en de maaltijden via au-bain marie karren serveren naar verschillende huizen of afdelingen, als ook voor organisaties die zelf koken op huiskamerniveau, bieden wij een passende oplossingen Gezondheid en duurzaamheid is voor iedereen. Samen maken we het verschil.”

Wat kan Greendish betekenen op het gebied van CSRD ondersteuning?2024-01-16T08:24:46+00:00

“CSRD staat voor Corporate Sustainability Reporting Directive. Het is een richtlijn waarin staat dat steeds meer bedrijven vanaf 2024 verplicht worden te rapporteren over hun impact op de mens en klimaat. De CSRD gaat vanaf 1 januari 2024 gelden voor grote bedrijven, maar zal per 1 januari 2026 ook verplicht worden voor (beursgenoteerde) MKB.

De CSRD vraagt uit om een uitgebreide verslaglegging van duurzaamheid, waaronder CO2-uitstoot, sociaal kapitaal, biodiversiteit en mensenrechtenschendingen. Greendish kan je concreet helpen aan doelstellingen op het gebied van CO2-uitstoot en biodiversiteit.”

Kan ik naast inzicht, ook terecht voor praktische workshops bij Greendish?2023-12-08T07:25:53+00:00

“Dat kan zeker! Het ervaren team van Greendish neemt het totale voedselaanbod van jouw locatie onder de loep, waarbij je zelf kunt aangeven waar behoefte aan is. Van een inspiratiesessie over duurzame voeding, advies over je menu-aanbod of een praktische workshop over bijvoorbeeld plantaardig koken.

Greendish staat klaar om jouw duurzaamheidsambities te ondersteunen. We bieden concrete projecten die naadloos aansluiten op een uitvoeringsagenda en bijdragen aan het behalen van de doelstellingen op het gebied van voedsel in jouw regio. Wij begrijpen dat elke locatie unieke uitdagingen en doelstellingen heeft, en onze aanpak is erop gericht om praktische ondersteuning te bieden die aansluit bij jullie specifieke behoeften.”

Op basis van welke kennis geeft Greendish advies?2024-04-08T12:38:29+00:00

“Het EAT-Lancet rapport werd in 2019 gelanceerd. Met dit rapport wordt aangetoond dat het mogelijk is om in 2050 10 miljard wereldbewoners gezond en duurzaam te voeden binnen de grenzen van de aarde. Daar zijn 3 grote veranderingen voor nodig: meer plantaardig eten op ons bord, het halveren van onze voedselverspilling en efficiënter gebruik maken van onze landbouwgrond.

Greendish gebruikt de richtlijnen van dit EAT-Lancet rapport in combinatie met richtlijnen van het voedingscentrum en gezonde voeding van de Gezondheidsraad, voor het samenstellen van het ‘Menu van de Toekomst’. Ons doel is helder: in 2050 eet iedereen op deze wereld gezond en lekker, binnen de grenzen van onze planeet.

Het voedingscentrum is voor ons zowel een sparringspartner als inspiratiebron. Zo gebruiken we hun checklist richtlijnen duurzame eetomgeving en hun groente- en fruitkalender in onze adviesgesprekken. Ook zijn zij onderdeel van ons expertspanel, die onze tools helpt te valideren.

In 2024 volgt er een update van dit rapport. De uitkomsten hiervan nemen we mee in onze guidelines en adviezen.”

Wat is duurzame en gezonde voeding volgens Greendish?2024-01-16T08:25:43+00:00

“Als we echt willen overschakelen naar een gezonder eetpatroon voor mens en planeet, zullen we veranderingen moeten aanbrengen in wat we dagelijks eten. Wereldwijd zal de inname van de hoeveelheid fruit, groenten, noten en peulvruchten moeten verdubbelen. En daar tegenover het eten van rood vlees en suiker met meer dan de helft verminderen.

Je zou het misschien niet verwachten, maar met kleine veranderingen op het bord kun je al grote positieve impact maken. Voor al deze veranderingen, groot en klein, hebben we onze kennis gebundeld in onze Greendish Guidelines 2050 boordevol praktische richtlijnen die jou helpen bij het samenstellen van een duurzaam en gezond menu: het ‘Menu van de Toekomst’. Deze Greendish Guidelines zijn gebaseerd op het EAT-Lancet rapport.”

Meer weten?

Wil je weten wat we voor jouw organisatie kunnen betekenen? Laat je gegevens achter en dan neemt een van onze impact coaches die gespecialiseerd is in jouw branche contact met je op.

Ga naar de bovenkant